StoryEditor

Najviac zarába hlava Košíc

Najlepšie zarábajúcim primátorom je košický šéf radnice František Knapík. S mesačným platom 116-tisíc korún predbehol o necelé dve tisícky aj primátora hlavného mesta Andreja Ďurkovského.

Najlepšie zarábajúcim primátorom je košický šéf radnice František Knapík. S mesačným platom 116-tisíc korún predbehol o necelé dve tisícky aj primátora hlavného mesta Andreja Ďurkovského.
Obaja po decembrových komunálnych voľbách ostali na svojich miestach - nezmenila sa im ani výška platov. Knapíkova hovorkyňa Jana Grečová pripomína, že primátor nedostáva mesačné odmeny. "Plat mu schvaľuje zastupiteľstvo, ktoré sa dohodlo, že bude na takejto úrovni." Mzda sa v dohľadnom čase nebude meniť ani Ďurkovskému. "Vzhľadom na počet obyvateľov by pritom primátor mohol mať až 135-tisíc korún mesačne," dodáva hovorkyňa bratislavského magistrátu Eva Chudinová.
Výnimkou je Dvonč
Väčšina nových primátorov krajských miest si v porovnaní so svojimi predchodcami nepolepší. Výnimkou je len Nitra. Jozefovi Dvončovi zastupiteľstvo schválilo 104-tisíc korún. Predošlý primátor Ferdinand Vítek zarábal okolo 97 900 korún. "Bola to určite iniciatíva zastupiteľstva. Ja som to skôr tlačil na dolnú hranicu," obhajuje sa Dvonč.
V jednom prípade došlo dokonca k zníženiu platu. Primátor Žiliny Ivan Harman bude zarábať o vyše 20-tisíc korún menej ako jeho predchodca Ján Slota. "Iniciatíva vzišla odo mňa. Chcem začať so znižovaním výdavkov, a tak som začal od seba," tvrdí Harman. Dodal, že poslanci pôvodne navrhovali, aby zostal zachovaný pôvodný stav.
Pomôžu si odmenami
Zdanlivo nízke platy majú primátori Trenčína a Trnavy. Základné platy na úrovni 70-tisíc korún si však každý mesiac dopĺňajú o odmeny vo výške polovice tohto platu. Trenčianskemu primátorovi Branislavovi Cellerovi tak na účet chodí 91 200 korún mesačne, Štefanovi Bošnákovi v Trnave zase 115 500 korún. Celler tvrdí, že o úpravu svojho platu neplánuje požiadať. "Podľa zákona sa mi bude automaticky zvyšovať s rastom priemernej mzdy v národnom hospodárstve."
Zvýšenie platu si nenárokuje ani nový prešovský primátor Pavel Hagyari. Rovnako ako jeho predchodca by mal zarábať 72-tisíc korún. "Prešov je vo veľmi zlej ekonomickej situácii a myslím si, že primátor by mal ísť príkladom a nezvyšovať si plat." Prisľúbil, že polovica jeho platu pôjde na charitu. Plat primátora Banskej Bystrice Ivana Saktora zatiaľ nie je známy. Zastupiteľstvo o ňom bude rozhodovať až o dva týždne. Jeho predchodca Ján Králik bral zhruba 90-tisíc.
Rekordmani z okresov
Niektorých primátorov krajských miest platom "pretromfol" aj v minulosti najlepšie platený primátor Anton Danko, ktorý šéfuje okresnému Popradu. Zostal mu rovnaký plat ako v minulom volebnom období - 99 400 korún v hrubom. V čase, keď zároveň sedel aj v Národnej rade SR, mal 183 500 korún mesačne. Mestskí poslanci mu taký vysoký plat schválili preto, že si z neho nechával len minimálnu mzdu a zvyšok odovzdával do Fondu primátora. Slušných 88 800 korún mesačne odklepli poslanci zastupiteľstva aj primátorovi Považskej Bystrice Miroslavovi Adamemu. Má rovnaký plat ako jeho predchodca.

Platy primátorov krajských miest (v Sk)
- František Knapík (Košice): 116-tisíc
- Andrej Ďurkovský (Bratislava): 114 400
- Jozef Dvonč (Nitra): 104-tisíc
- Ivan Harman (Žilina): 90-tisíc
- Štefan Bošnák (Trnava): 77-tisíc
- Pavel Hagyari (Prešov): 72- tisíc
- Branislav Celler (Trenčín): 61 200
- Ivan Saktor (Banská Bystrica): zatiaľ nemá schválený plat

Ako sa tvorí plat primátorov a starostov
Platy primátorov a starostov sa odvíjajú od veľkosti mesta a obce. Základom platu je priemerná mesačná mzda v hospodárstve, ktorá sa vynásobí príslušným koeficientom podľa počtu obyvateľov mesta a obce. Pri obci s menej ako 500 obyvateľmi ide o 1,35 násobok mesačnej mzdy v hospodárstve, v najväčších mestách (nad 100-tisíc obyvateľov) porastie tento koeficient až na 3,42 násobok. Starostovi a primátorovi patrí aj odmena do výšky polovice minimálneho platu s prihliadnutím na náročnosť a kvalitu vykonanej práce.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 05:06