StoryEditor

Poplatky s mantinelmi, opozícia avizuje zdražovanie

13.12.2005, 23:00
70 korún za deň v nemocnici. 30 korún za vydanie receptu či návštevu lekára. Na toľko by sa mohli ešte v tomto roku najčastejšie poplatky v zdravotníctve zvýšiť, pokiaľ by sa v praxi začala využívať novela zdravotného poistenia. Tú včera schválila NR SR na podnet ministra zdravotníctva Rudolfa Zajaca.

70 korún za deň v nemocnici. 30 korún za vydanie receptu či návštevu lekára. Na toľko by sa mohli ešte v tomto roku najčastejšie poplatky v zdravotníctve zvýšiť, pokiaľ by sa v praxi začala využívať novela zdravotného poistenia. Tú včera schválila NR SR na podnet ministra zdravotníctva Rudolfa Zajaca. Minister však prízvukuje: Iba sme stanovili maximálnu hranicu pre jednotlivé poplatky, ktoré sa budú viazať na výpočet zo životného minima. "Stanovili sme len určitý strop, presnú výšku bude naďalej určovať vláda. Môžem sľúbiť, že pokiaľ budem ministrom, poplatky sa zvyšovať nebudú." Mantinely v poplatkoch by mali platiť od 1. januára 2006.
Čo urobia lekári
Naopak, opozícia je pobúrená - Slobodné fórum otvorene hovorí, že teraz už lekárom nič nebráni v tom, aby pýtali od pacientov viac ako doteraz. Nové pravidlá sa pokúsil zablokovať šéf sociálnych demokratov Robert Fico, no vrátiť kontroverznú novelu do druhého čítania sa mu nepodarilo. Zajacovi oponenti pripomínajú, že tak ako sa každý rok zvyšuje úroveň životného minima, bude sa zvyšovať aj možná výška poplatkov. "Myslím si, že niektorí lekári môžu túto možnosť využiť a nebude možné ich postihovať odobratím licencie. Postupovali by totiž v súlade so zákonom," avizuje generálny sekretár Slovenskej lekárskej komory Eduard Kováč. Dodáva, že zákon má väčšiu právnu silu ako nariadenie vlády.
"Ak je v zákone stanovený len rozsah a zároveň je v ňom uvedené, že konkrétnejšie výšku poplatkov určí nariadenie vlády, musia poskytovatelia rešpektovať nariadenie vlády," tvrdí zase právnik Ernest Valko. Pripomeňme, že takéto ustanovenia zákon o rozsahu zdravotnej starostlivosti, ktorý novela nepriamo mení, obsahuje.
Poplatky v praxi
Na druhej strane Kováč pripúšťa, že väčšine lekárov sa nebude chcieť výšku poplatkov prepočítavať podľa vzorca uvedeného v zákone, preto sa radšej budú riadiť nariadením vlády, kde sú uvedené presné čísla. Zákon hovorí, že za deň v nemocnici sa môže vyberať najviac 1,5 percenta zo životného minima, za recept a návštevu ambulancie to môže byť až 0,64 percenta.
Nemocnice ani lekárnici pritom so zvyšovaním poplatkov nepočítajú. "Beztak nám zavedením poplatkov klesla klientela. Síce sme nejaké financie vybrali, no počet hospitalizácií sa znížil," vysvetlil prezident Asociácie nemocníc Slovenska Pavel Sedláček.

Poplatky pacientov v zdravotníctve (v Sk)
 

Teraz

Nové maximum

– za prvých 21 dní hospitalizácie 50 70
– za sprievodcu v nemocnici 100 132,44
– za návštevu ambulancie 20 30
– za návštevu pohotovosti 60 80
– za recept 20 30
– za dopravu (na 1 km) 2 4
Zdroj: hn 

01 - Modified: 2003-02-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Viaceré medzinárodné subjekty potvrdili nezáväzné ponuky na kúpu UBP 02 - Modified: 2003-02-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Index SAX poskočil
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 21:02