StoryEditor

Medzi poistencov štátu by sa mali zaradiť aj osoby s príjmom osobného asistenta

09.08.2005, 15:13
Medzi poistencov štátu by sa mali zaradiť aj osoby majúce príjmy z výkonu činnosti osobného asistenta v prípade, ak nie sú zamestnancami, ani samostatne zárobkovo činnými osobami. Ministerstvo zdravotníctva SR to navrhuje v novele zákona o zdravotnom poistení, ktorá je v súčasnosti v pripomienkovom konaní.

S uvedenou zmenou prichádza krátko po júnovom schválení noviel viacerých zdravotníckych zákonov v parlamente. Rezort ňou reaguje na pripravované novely zákonov o sociálnom poistení a o dani z príjmov.
Podľa tretej novely o zdravotnom poistení medzi príjmy, na ktoré by sa pri stanovení povinnosti platiť poistné nemalo prihliadať, by mali pribudnúť príjmy z výkonu činnosti osobného asistenta.
Naopak, medzi príjmy, na ktoré sa pri stanovení povinnosti platiť poistné malo prihliadať, by sa mali zaradiť aj príjmy zdanené zrážkovou daňou v prípade poistencov, ktorí si u platiteľa príjmu nepožiadajú o uplatnenie nezdaniteľných čiastok a daňového bonusu, a tento príjem neprevyšuje sumu 5000 Sk mesačne, uvádza sa v novele.
Štát by mal platiť zdravotné odvody za nemocensky poistené samostatne zárobkovo činné osoby v období od prvého do štrnásteho dňa práceneschopnosti. MZ SR tým reaguje na pripravovanú novelu zákona o sociálnom poistení, podľa ktorej Sociálna poisťovňa bude vyplácať samostatne zárobkovo činným osobám a osobám dobrovoľne nemocensky poisteným nemocenské až od 15-teho dňa práceneschopnosti.
Štát by sa mal stať platiteľom poistného za osobu, zaradenú v evidencií uchádzačov o zamestnanie len v prípade, ak jej vymeriavací základ (príjem) nepresahuje úhrn minimálnych miezd - to je 3 250 korún na mesiac.
Novela z dielne Rudolfa Zajaca spresňuje, že povinnosť vykonať ročné zúčtovanie by sa nemalo vzťahovať na poistencov, ktorí sú zamestnancami. Túto povinnosť by nemali mať ani v prípade, že počas predchádzajúceho roka boli poistencami štátu z dôvodu práceneschopnosti, ošetrovania blízkej osoby, poberania materského, poberania dávky v hmotnej núdzi, zaradenia v evidencií uchádzačov o zamestnanie, boli cudzincami zaistenými na území Slovenskej republiky, vykonávali činnosť pre cirkevné, rehoľné a charitatívne spoločenstvo.
Kým v júni schválená novela o zdravotnom poistení nadobudne účinnosť 1. septembra, tretia pripravovaná novela by mala byť účinná od 1. januára budúceho roku.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. máj 2024 20:34