StoryEditor

Audi A6 allroad: Projekt bez konkurentov

31.07.2006, 00:00

Automobilka Audi sa chce čo najviac priblížiť požiadavkám zákazníkov, a preto k sedanu A6 a verzii Avant (kombi) pridáva A6 allroad quattro. Teda automobil na všestranné využitie s parametrami oboch spomínaných súrodencov. Prvý model Audi allroad quattro, odvodený z modelu A6 Avant, predstavili v roku 2000 a bol to automobil vhodný na všetky cesty a pre všetky ročné obdobia. Druhá generácia je súca na športovú jazdu i do terénu, má vlastnosti pohodlnej limuzíny s dostatočným batožinovým priestorom, ale aj off roadu. Oproti predchodcovi je novinka vyššia a má solídnu ponuku výkonných motorov. Podvozok chránia vpredu i vzadu krycie plechy z antikoru. Systém ESP sa nedá vypnúť, ale aby v teréne zbytočne nepribrzďoval kolesá, má iný softvér a umožňuje vozidlu ľahké šmyky.

Rozpoznávacie znaky
Audi A6 allroad quattro nepozná v konkurenčnom prémiovom prostredí žiadnych protivníkov -- jeho koncept je svojbytným projektom Audi. Je tesne spojený s A6 Avant a na kvalitnej ceste ponúka rovnaké športové výkony. A6 allroad quattro však jazdí aj tam, kde sa končí asfaltová cesta. Rozpoznávacími znakmi sú výrazné bočné ochranné profily na blatníkoch, novo tvarované nárazníky a zväčšené vonkajšie spätné zrkadlá. Sériovo sa dodávajú hmlové svetlá, ostrekovače svetlometov, svetelný a dažďový senzor. Vzadu chráni spodok vozidla ušľachtilá oceľ.
Nové Audi A6 allroad quattro meria na dĺžku 4,9 m, rázvor je 2,8 m, šírka 1,8 m a výška je podľa pozície vzduchového odpruženia v rozpätí od 1 459 do 1 519 mm. Batožinový priestor sa dá sklopením operadiel rozšíriť z 565 na 1 660 litrov. Všetky verzie majú pohon 4x4. Technické parametre sú zrejmé z tabuľky.

Takmer všetko firemné
Predaj prémiových modelov značiek Audi, BMW, Mercedes-Benz a Volvo na Slovensku systematicky narastá. V prvom polroku zaregistrovala polícia podľa údajov Združenia automobilového priemyslu SR takmer 600 osobných a úžitkových áut značky Audi, celoročný predpoklad znie 1 350 vozidiel. Až 90 percent je pritom registrovaných na firmu. Cena A6 allroad quattro sa pohybuje okolo dvoch miliónov, verzia s motorom 4,2 FSI tiptronic vyjde na 2,65 milióna korún.

menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
28. apríl 2024 15:14