TASR/Dano Veselský
StoryEditor

Žitňanská prehovorila o Harabinovi: Nemám potrebu si robiť na tomto politické body

14.07.2017, 18:06
Autor:
TASRTASR
Voči Harabinovi je vedených šesť disciplinárnych návrhov.

Ministerstvo spravodlivosti SR sa bude zaujímať o rozhodnutie senátu Najvyššieho súdu Štefana Harabina, ktorý opätovne zrušil rozsudok Špecializovaného trestného súdu v kauze sýkorovcov a po ktorom sa môže dostať na slobodu Ivan C., neprávoplatne odsúdený na doživotie. Uviedla to dnes ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd).

Nech konajú orgány sudcovskej samosprávy

"My sa, samozrejme, na tento prípad, ako na mnohé iné, pozrieme. Potrebujeme, aby bol napísaný rozsudok. Ja to neviem vyhodnotiť bez napísania rozsudku," povedala Žitňanská v rámci dnešnej tlačovej konferencie v Bratislave.

Opozičná strana SaS vo štvrtok (13.7.) vyzvala, aby orgány oprávnené podať disciplinárne návrhy, vrátane ministerky spravodlivosti, razantne konali a preverili sudcu Štefana Harabina v disciplinárnom konaní. Žitňanská dnes podanie disciplinárneho návrhu na bývalého predsedu Najvyššieho súdu nevylúčila.

Podľa jej slov by však bolo pre súdnictvo lepšie, keby v prípadoch, ktoré sa týkajú sudcovskej etiky a rozhodovania sudcov konali jeho orgány. "Cítim to tak, že je to proste zdravšie pre sudcovské prostredie, keď sa vysporiada s týmito otázkami samé," uviedla.

"Nevnímam to tak, že by som cítila potrebu si robiť na tomto politické body. Vnímam to tak, že pre súdnictvo je zdravšie, keď v takýchto veciach konajú či už orgány sudcovskej samosprávy, alebo vedenie súdu," doplnila s tým, že ona sama využíva svoje oprávnenie podávať disciplinárne návrhy v prípade súdnych prieťahov, kde je ministerstvo oprávnené viesť dohľad.

Šesť disciplinárnych návrhov voči Harabinovi

Strana SaS reagovala na medializovaný prípad, v ktorom podľa liberálov Harabin pomáha uväzneným členom gangu sýkorovcov. SaS u Harabina vidí znaky závažného disciplinárneho previnenia za vedomé porušenie povinnosti sudcu rozhodovať nestranne a nezaujato. Liberáli pripomínajú, že za závažné disciplinárne previnenie sudcovi v krajnom prípade hrozí odvolanie z funkcie.

Harabinov senát 7. júla opätovne zrušil rozsudok ŠTS v kauze sýkorovcov, ktorá je prerokúvaná pod názvom Róbert L. (Kýbel) a spol. Senát zároveň vec odňal pezinskému súdu a prikázal, aby o nej začal od začiatku rozhodovať Krajský súd v Banskej Bystrici. Nevyhovel pritom námietkam zaujatosti a nerešpektoval stanovisko trestného kolégia Najvyššieho súdu a dvoch iných senátov tohto súdu.

Ivan C., ktorého odsúdil Špecializovaný trestný súd v Pezinku na doživotie za vraždy niektorých členov gangu diničovcov a je jedným z obžalovaných v kauze, sa tak môže v septembri dostať na slobodu. Skončí sa maximálna päťročná lehota na jeho väzbu.

Zo strany predsedníčky Najvyššieho súdu SR Daniely Švecovej a predsedníčky Súdnej rady Lenky Praženkovej smeruje už voči Harabinovi šesť disciplinárnych návrhov, pričom mu hrozí aj najprísnejší trest – strata sudcovskej funkcie. V prípade troch návrhov sa mu podarilo uspieť, žiaden verdikt však zatiaľ nie je právoplatný.

01 - Modified: 2024-04-24 14:51:34 - Feat.: - Title: Mazák na výbore k svojmu odvolaniu: Rebelujem, lebo to, čo robíte, nie je správne 02 - Modified: 2024-04-23 12:21:55 - Feat.: - Title: Gašpar považuje Harabina za odborníka. Tvrdí však, že zhoda v koalícii bude problematická 03 - Modified: 2024-04-23 16:11:22 - Feat.: - Title: Koalícia chce odvolať Mazáka aj Majerníka, Dankova SNS na uvoľnenom mieste vidí Harabina 04 - Modified: 2024-04-22 16:13:48 - Feat.: - Title: Očista Harabinom 05 - Modified: 2024-04-22 13:58:22 - Feat.: - Title: Harabinov návrat na scénu? SNS ho chce dostať do Súdnej rady, vyhlásil Huliak
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 00:19