Lucia ŽitňanskáPavol Funtál
StoryEditor

Žitňanská víta rozhodnutie parlamentu. Časť koalície má podľa všetkého nejaké limity, tvrdí poslanec SaS

20.06.2017, 16:31
Autor:
TASRTASR

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) víta rozhodnutie Národnej rady SR odsunúť voľbu člena Súdnej rady SR. Uviedla to v reakcii na dnešné oznámenie podpredsedu NR SR Bélu Bugára, že voľba na aktuálnej schôdzi nebude.

"Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská víta toto rozhodnutie Národnej rady SR. Vzniká tak dostatočný priestor na ďalšiu diskusiu o Súdnej rade," tlmočil jej stanovisko hovorca ministerstva Peter Bubla.

​Funkčné obdobie jedného z troch nominantov parlamentu v Súdnej rade - sudkyne Najvyššieho súdu Aleny Šiškovej uplynie 28. júna. Nahradiť ju mal jeden z dvojice kandidátov Monika Jankovská, Allan Böhm. Štátnu tajomníčku ministerstva spravodlivosti nominoval predseda ústavnoprávneho výboru NR SR Róbert Madej(Smer-SD), advokáta Böhma opozičný poslanec Ondrej Dostál (SaS).

Žitňanská má zásadný problém s Jankovskou, ktorá v parlamentných voľbách kandidovala za Smer-SD. Podľa zmeny v sudcovských zákonoch, ktorú ministerka presadila, majú zákonodarnú, výkonnú moc a prezidenta v Súdnej rade zastupovať nesudcovia. Jej záujem je, aby bol eliminovaný politický vplyv v tomto súdnom orgáne a bol otvorený aj pre nesudcov. Jankovská sa sudcovskej funkcie po vstupe do politiky nevzdala, jej výkon má prerušený.

Voľba sa presunie na septembrovú schôdzu, dovtedy bude pôsobiť Súdna rada istý čas v nekompletnom zložení, predpokladá člen ústavnoprávneho výboru Alojz Baránik (SaS). "Je to vysoko politická voľba. Treba oceniť, že časť koalície má podľa všetkého nejaké limity," uviedol opozičný poslanec na margo strany Most-Híd, ktorá voľbu zablokovala.

Baránik situáciu vníma tak, že Jankovská bude nahradená iným kandidátom. Predpokladá, že kandidát opozície Böhm bude ochotný kandidovať i naďalej.

01 - Modified: 2024-01-16 08:41:12 - Feat.: - Title: Exministerka Žitňanská: Je to brutálne mocenské rozhodnutie, pri zmene Trestného zákona chýba dobrý úmysel 02 - Modified: 2023-12-17 08:51:39 - Feat.: - Title: Exministerka spravodlivosti Žitňanská zásadne nesúhlasí so spôsobom zrušenia špeciálnej prokuratúry 03 - Modified: 2022-05-05 13:44:20 - Feat.: - Title: Hamran odmietol, že by vyšetrovateľ NAKA zasahoval do nezávislosti súdu 04 - Modified: 2022-05-04 07:16:53 - Feat.: - Title: Zbojnícke praktiky príslušníkov NAKA: Arogantné a násilné správanie na súde, kde sa mali vyhrážať tajomníčke 05 - Modified: 2022-05-02 07:53:15 - Feat.: - Title: Súdna rada nedostala žiadny návrh kandidáta na sudcu Všeobecného súdu v Luxemburgu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 05:26