Minister vnútra Robert Kaliňák a prezident Andrej KiskaTASR/M. Svítok
StoryEditor

Na Kaliňáka je vytváraný enormný mediálny tlak, tvrdí Maďarič. Na jeho mieste by odstúpil

18.06.2017, 16:03
Autor:
TASRTASR
Marek Maďarič by podľa vlastných slov enormný mediálny tlak nevydržal a funkcie by sa vzdal-

Minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD) by na mieste jeho straníckeho kolegu – ministra vnútra Roberta Kaliňáka odstúpil. Dôvodom je enormný mediálny tlak, ktorý by Maďarič nevydržal. Uviedol to v dnešnej diskusnej relácii RTVS O päť minút 12.

V televíznej diskusii bola témou aj tohtotýždňová správa o stave Slovenskej republiky, ktorú prezident Andrej Kiska predniesol v parlamente. Hlava štátu nepriamo opäť vyzvala Kaliňáka na odchod z funkcie. Maďarič v reakcii na to uviedol, že "na výzvu má reagovať ten, komu je určená, prípadne jeho nadriadený alebo niekto iný".

Dlhodobý tlak

"Ja by som asi ten mediálny tlak, ako je vyvíjaný na pána Kaliňáka nevydržal," priznal. "Mohol by som to rozvádzať, či je vždy objektívny – neobjektívny, spravodlivý – nespravodlivý, proste je to obrovský tlak, dlhodobý tlak, aký nebol na žiadneho politika v dejinách Slovenskej republiky vyvíjaný. Ja by som ho asi nevydržal, tým ho ale nesúdim," zdôraznil.

"Vidím, že to gesto, o čom hovoril aj pán prezident, mohlo byť, ale nie je," reagoval na zotrvávanie Kaliňáka vo funkcii predseda poslaneckého klubu strany Most-Híd Gábor Gál. "My ale korupciu nevyriešime gestami, bohužiaľ. Odchod jedného človeka ešte neznamená, že budeme mať úspech," mieni. Úspech však podľa neho môžu priniesť konkrétne riešenia, ktoré vládna koalícia navrhuje.

Sulík kritizoval premiéra

Predseda opozičnej SaS Richard Sulík oponoval Gálovi tým, že aj Štefan Harabin svojím pôsobením na čele slovenskej justície ju poznačil na dlhé roky. "V prípade ministra vnútra nemá byť jedno, kto je na čele ministerstva? To vôbec nie je jedno. To je podstatná vec," zdôraznil.

Sulík kritizoval protikorupčné aktivity premiéra Roberta Fica (Smer-SD), ktoré podľa neho nie sú uveriteľné. "To je vrcholne nedôveryhodné. To je asi najmenej vhodný človek pod slnkom, aby šiel bojovať proti korupcii," domnieva sa šéf liberálov s tým, že premiéra diskvalifikuje v tomto jeho minulosť.

"Toto je celé len fraška s tým bojom proti korupcii, len na upokojenie voličov. Nič iné. A vy robíte k tomu peknú tvár, pán Gál, to je všetko. Strčíte hlavu do piesku a tvárite sa, že to je ich zodpovednosť. Tá je vaša," vyčítal.

Styky s Kočnerom 

"Vy máte posledný právo ako človek, ktorý sa s Kočnerom radí o tom, koho budeme voliť za generálneho prokurátora, hovoriť niečo o korupcii a dôveryhodnosti, kto môže a nemôže bojovať s korupciou," reagoval na slová Sulíka Maďarič.

Podľa neho môže vláda zlepšiť situáciu v boji proti korupcii prijatím vhodnej legislatívy a zintenzívnením práce orgánov činných v trestnom konaní, čo sa v oboch prípadoch už deje. "V každom prípade sa premiér štátu vložil do tejto témy, je to, samozrejme, vecou hodnotenia, možnože to časť verejnosti prijme, možnože to časť verejnosti neprijme," doplnil.

01 - Modified: 2024-04-12 08:09:51 - Feat.: - Title: Richard Sulík: Elektrinu z jadra najviac podporila SaS 02 - Modified: 2024-04-11 15:04:03 - Feat.: - Title: SaS aj KDH kritizujú tzv. migračný pakt: Nerieši zásadné tlaky na vonkajších hraniciach Únie 03 - Modified: 2024-04-09 07:48:07 - Feat.: - Title: Volvo: Posledná veľká prekážka odstránená (komentár Richarda Sulíka) 04 - Modified: 2024-04-04 17:54:03 - Feat.: - Title: Kauzy exprezidentov: Gašparovič odmietal vymenovať generálneho prokurátora, Kisku dobehli daňové podvody 05 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostáva im vysoké postavenie, ochranka aj doživotná renta. Ako si žijú exprezidenti?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 12:49