Dušan KováčikTASR/A. Galica
StoryEditor

Kováčik priznal, že nevydrží vo funkcii do konca: Nad požiadavkou študentov rozmýšľam každý deň

06.06.2017, 12:41
Autor:
TASRTASR
Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik povedal, že dlhodobo sa nedá robiť pod takým tlakom.

Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik nebude vo funkcii do roku 2021, kedy sa mu skončí aktuálne funkčné obdobie.

Povedal to Kováčik na dnešnom rokovaní parlamentného brannobezpečnostného výboru.

"Dlhodobo sa nedá robiť pod takýmto tlakom," vysvetlil aj v súvislosti s protikorupčným pochodom, ktorý organizujú študenti a žiadajú na ňom odchod Dušana Kováčika aj ministra vnútra Roberta Kaliňáka.

„Korupcia nie je o jednej osobe"

Podľa Kováčika je naivné myslieť si, že odchodom jedného človeka sa problém s korupciou vyrieši.

"Takto to nefunguje. Korupcia nie je o jednej osobe," podotkol.

Nad požiadavkou študentov Kováčik premýšľa každý deň.

"Neberiem to na ľahkú váhu, rešpektujem všetkých občanov, len ma mrzí, že sa vychádza len z jednej strany. Stále som otvorený stretnutiu," poznamenal. Zatiaľ podľa vlastných slov nepočul relevantný dôvod, pre ktorý by mal odstúpiť. Ak by odstúpil, generálny prokurátor Jaromír Čižnár to bude rešpektovať.

Povedal to novinárom dnes v parlamente.

Iniciatívu študentov, ktorí organizujú Veľký protikorupčný pochod, vníma Kováčik veľmi pozitívne.

"Teší ma, že sa zaujímajú o veci verejné a o taký závažný problém, ako je korupcia. Vítam aj snahu o riešenie problému a zároveň rešpektujem právo zhromažďovať sa," povedal.

Odmieta, že by zametal kauzy pod koberec

Odmieta, že by zametal kauzy pod koberec. Ľubomír Galko z SaS mu pripomenul nevyšetrenú nahrávku s hlasom podobným premiérovi Robertovi Ficovi.

Podľa Galka má verejnosť právo vedieť, či strana Smer-SD vznikla z čiernych peňazí. Kováčik uviedol, že Bohumil Hanzel, ktorý pred médiami "začal mávať dôkazmi", napokon odmietol vypovedať. "Rozvíril bublinu a nehovoril," zopakoval Kováčik.

Vyšetrovateľka podľa Kováčika konštatovala, že z obsahu nahrávky nie je možné určiť relevantné skutočnosti, z ktorých by sa dalo konštatovať, že došlo k protiprávnemu konaniu. Bez dôkazov sa podľa Kováčika nedá pokračovať.

Poslanci sa dotkli aj kauzy Gorila. Kováčik odmieta tvrdenia, že sa v kauze nič neurobilo. "Sú vznesené obvinenia," poznamenal s tým, že prípad je ale ťažký a komplikovaný. "Je blbosť, že všetko ide pod koberec," zdôraznil Kováčik, ktorý pevne verí, že Gorilu doriešia. "Minimálne túto vec chcem dotiahnuť do konca," vyhlásil.

01 - Modified: 2022-09-09 13:02:52 - Feat.: - Title: Slobodník tvrdí, že 50-tisíc eur bolo v knihe, bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik úplatok popiera 02 - Modified: 2021-09-14 07:17:02 - Feat.: - Title: Sporný paragraf máva generálny prokurátor na stole aj 500-krát ročne. Možno pomôže aj Kováčikovi 03 - Modified: 2021-02-23 16:54:26 - Feat.: - Title: Čižnár mal dopravnú nehodu neďaleko Pezinka. Auto skončilo mimo cesty 04 - Modified: 2020-11-12 11:45:52 - Feat.: - Title: Šeliga odhaduje voľbu špeciálneho prokurátora na začiatok budúceho roka 05 - Modified: 2020-11-02 16:10:44 - Feat.: - Title: Dušan Kováčik mal vynášať informácie. Podozrenia sa týkajú aj prípadu Kuciak
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 03:58