Filip RybaničTASR/A. Galica
StoryEditor

Prezeral si Kaliňákove účty. Teraz ide Rybanič pred súd. Sulíkovci hovoria o výstrahe

26.05.2017, 12:43
Autor:
lmlm

Asistent poslanca SaS Jozefa Rajtára, Filip Rybanič, pôjde pred súd. Vyšetrovateľ dal návrh na podanie obžaloby, ktoré schválila aj prokuratúra. Informáciu priniesla televízia Markíza.

Rybanič pôjde pred súd

"Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry podal návrh na podanie obžaloby pre zločin ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva. Už bol doručený na Krajskú prokuratúru v Nitre," povedal hovorca Prezídia policajného zboru Martin Wäldl.

Rybaniča zadržala Národná kriminálna agentúra minulý rok v júni.

​Filip Rybanič pracoval v Tatrabanke a mal si pozrieť účty ministra vnútra Roberta Kaliňáka a bývalého ministra dopravy Jána Počiatka. Išlo o kauzu okolo kontroverzného podnikateľa Ladislava Bašternáka. Rybanič mal v účtoch objaviť prevody platieb firmám, ktoré boli prepojené na Bašternáka.

Kaliňák vtedy označil porušenie bankového tajomstva je za hranicou akceptovateľnosti.

SaS: Je to výstraha pre ľudí

K situácii sa vyjadrila aj strana SaS. Obžalovanie asistenta poslanca Jozefa Rajtára Filipa Rybaniča považuje za dôkaz toho, že za súčasnej vlády sa prenasledujú tí, ktorí odhaľujú korupciu a nie tí, ktorí ju páchajú.

„Veľmi zvláštne je už len to, že informáciu o obžalovaní dostali skôr médiá ako samotný obžalovaný, resp. jeho právny zástupca,“ uviedol poslanec NR SR za SaS Jozef Rajtár.

Podľa predsedu SaS Richarda Sulíka vládna moc vyslala týmto jasný signál. „Je to zo strany vlády a ministra vnútra Roberta Kaliňáka výstraha pre všetkých, ktorí by chceli reálne odhaľovať korupciu, že im ‚naši‘ ľudia pôjdu tvrdo po krku. Pred súd sa má postaviť človek, vďaka ktorému celá spoločnosť stála tvárou v tvár lžiam ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Ukázalo sa, že Bašternákove 12-miliónové ‚kešu‘ neobhajoval minister Kaliňák z nejakého rozmaru, ale preto, že Bašternák je jeho obchodný partner,“ uviedol R. Sulík.

Strana SaS pripomína aj zarážajúci spôsob, ako ešte vlani v lete vypočúvali Filipa Rybaniča. „Na polícii strávil 12 hodín a bolo mu oznámené, že ak si zavolá právnika, bude tam tri dni. Povedali mu, že možno dostane na celu nejakého opilca alebo feťáka a bude spať na kameni,“ uviedol Jozef Rajtár.

SaS dúfa v spravodlivý súd a verí, že Filip Rybanič svoju nevinu obháji. „Zároveň s väčším záujmom budeme sledovať, pod akou legendou orgány činné v trestnom konaní vyvinia Ladislava B. a Roberta K.,“ dodali liberáli.

01 - Modified: 2022-04-23 15:08:29 - Feat.: - Title: Exminister Kaliňák ide do väzby 02 - Modified: 2020-03-10 13:23:39 - Feat.: - Title: Kandidátom Smeru na podpredsedu parlamentu je Pellegrini, vyhlásil Fico 03 - Modified: 2020-01-21 10:57:26 - Feat.: - Title: Rozhodnutie o odsúdení Rybaniča zrušili. Prípad sa vracia na krajský súd 04 - Modified: 2019-12-20 14:31:45 - Feat.: - Title: Kaliňák prehovoril o Ficovom obvinení: K tomu videu sa prihlásim dokonca aj ja 05 - Modified: 2019-09-18 18:41:32 - Feat.: - Title: Masívny odlev z SaS? Po vyškrtnutí Galka a Rajtára z kandidátky zváži odchod Blahová a ďalšie známe tváre
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 16:13