TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

"Počuli sme veľmi znepokojivé veci." Delegácia z Bruselu prišla zhodnotiť situáciu na Slovensku

22.09.2021, 19:59
Autor:
TASRTASR
Európsky parlament vyslal na Slovensko po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej niekoľko delegácií. Prvá delegácia pricestovala na Slovensko už v marci 2018.

Dočasne poverený prezident Policajného zboru Štefan Hamran, ako aj vyšetrovatelia a prokuratúra majú plnú podporu Monitorovacej skupiny pre demokraciu, právny štát a základné práva zriadenej v rámci Výboru Európskeho parlamentu pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci.

Na stredajšej tlačovej konferencii v Bratislave to povedala vedúca tejto skupiny, holandská europoslankyňa Sophie in 't Veldová.

"Som opatrne pozitívna," zhrnula Veldová svoje dojmy z dvojdňovej návštevy delegácie LIBE, ktorej súčasťou bol aj slovenský europoslanec Vladimír Bilčík.

Slovensko ako príklad 

"Počuli sme veľmi znepokojivé veci. Počuli sme o nenávistných prejavoch, zastrašovaní novinárov a ľudí bojujúcich proti korupcii, ako aj o odpore voči reformám... či o reformách, ktoré môžu mať nezamýšľané dôsledky," priblížila Veldová.

"Zároveň som však videla aj to, že na Slovensku je veľa dobrých ľudí, ktorí veľmi tvrdo pracujú na tom, aby sa z neho stal moderný štát s čistou a schopnou vládou a verejnou správou," dodala.

"Všetci ľudia, s ktorými sme sa stretli - ministri, premiér či prokurátori -, veľmi usilovne pracujú na riešení problémov," pokračovala europoslankyňa.

Veldová ďalej ocenila vyšetrovanie vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, pričom však pripomenula, že kauza ešte nie je uzavretá, keďže Najvyšší súd zrušil oslobodzujúci rozsudok Špecializovaného trestného súdu voči Marianovi K. a Alene Zs.

"(Návštevu Slovenska) sme začali stretnutím s rodičmi Jána a Martiny. Myslím si, že to bolo vhodné, pretože táto tragická smrť to všetko uviedla do pohybu," povedala Veldová.

Holandská europoslankyňa tiež vyjadrila potešenie z toho, že na Slovensku došlo za uplynulých niekoľko rokov k značnému pokroku v oblasti právneho štátu.

"Slovensko sa v tejto súvislosti môže stať príkladom pre zvyšok Európy," dodala.

Delegáciu kritizovali 

Europoslankyňa zo strany Smer-SD Monika Beňová, ktorá bola v minulosti členkou LIBE, kritizovala delegáciu krátko po jej utorkovom príchode na Slovensko, že do svojho programu nezaradila stretnutie so žiadnym predstaviteľom opozície. Ako uviedla v tlačovej správe, delegácie EP sa v minulosti stretávali aj s opozičnými predstaviteľmi.

Veldovú podľa vlastných slov požiadala, aby do programu návštevy zaradila "aj lídra opozície, ktorého strana je zastúpená mnou a mojimi kolegami v druhej najväčšej frakcii" v Európskom parlamente.

"Ak k takémuto stretnutiu nebude ochota, budem o nevyváženosti a nekorektnosti misie informovať predsedu výboru LIBE a členov predsedníctva Európskeho parlamentu. Slovensko nie je banánová republika a takýmto prístupom sa dôvera v objektívnosť naozaj nebuduje," vyhlásila Beňová v utorok.

Veldová na stredajšej tlačovej konferencii vysvetlila, že skupina sa na Slovensku stretla s ľuďmi na základe ich funkcie a pozície, nie na základe ich politickej príslušnosti. Zároveň poznamenala, že v pracovnej skupine je zastúpená každá politická frakcia europarlamentu.

"Uisťujem vás, že sme sa (počas návštevy) spýtali na všetko," dodala Veldová s tým, že sa rada stretne s kýmkoľvek, kto má o to záujem, či už prostredníctvom internetu, alebo osobne na Slovensku či v Bruseli.

Monitorovacia skupina pre demokraciu, právny štát a základné práva - zriadená v septembri 2019 v rámci Výboru EP pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci - nadväzuje na činnosť dnes už neexistujúcej Monitorovacej skupiny pre právny štát, vytvorenej v júni 2018 po vraždách maltskej blogerky a novinárky Daphne Caruany Galiziovej a slovenského novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice.

EP vyslal na Slovensko po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej niekoľko delegácií. Prvá delegácia výborov EP pre občianske slobody a kontrolu rozpočtu pricestovala na Slovensko už v marci 2018.

Poslanci výboru LIBE navštívili SR aj v septembri 2018 a výbor CONT vyslal osobitnú delegáciu v decembri 2018.

01 - Modified: 2019-02-02 09:29:10 - Feat.: - Title: Talianska televízia zverejnila fotky Kuciaka zo sledovania 02 - Modified: 2018-07-20 13:27:43 - Feat.: - Title: Čo kritizujú advokáti rodín Lipšic a Kvasnica? 03 - Modified: 2018-03-01 15:23:28 - Feat.: - Title: Polícia ide po novej stope. Gašpar potvrdil, že vedie k Najvyššiemu súdu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 22:06