StoryEditor

Čo hovoria na možné zrušenie ĽSNS Kollár, Sulík či Fico? (anketa)

​"Mal by Najvyšší súd rozpustiť stranu ĽSNS?" znela otázka v ankete.

Jednou z hlavných informácií dneška na Slovensku je, že generálny prokurátor Jaromír Čižnár podal na Najvyšší súd podnet na zrušenie strany Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko. V ankete sme sa politikov pýtali, čo si o tom myslia.

​Váš názor môžete vyjadriť v našej ankete:

ANKETAMal by Najvyšší súd rozpustiť Kotlebovu Ľudovú stranu Naše Slovensko? Áno 2449 (32%) Nie 5125 (67%) Je mi to jedno 92 (1%) Hlasovalo 7666 ľudí, aj vy

​"Mal by Najvyšší súd SR rozpustiť stranu ĽSNS?" znela otázka v ankete. Pozrite si, čo nám zástupcovia strán povedali:

Robert Fico, predseda vlády: "Predseda vlády SR Robert Fico rešpektuje rozhodnutie generálneho prokurátora."

Lucia Žitňanská, ministerka spravodlivosti Most-híd: "Návrh generálneho prokurátora na zrušenie ĽSNS celkom určite vyvolá diskusiu. Či je jeho návrh vhodný, strategický, či kotlebovcom pomôže alebo uškodí. Takejto diskusii sa nedá vyhnúť. Tento typ politických úvah ale nemôže byť motívom pre konania súdu a ani generálneho prokurátora. Súd v konečnom dôsledku musí rozhodnúť len na základe práva a takto to má v demokratickej spoločnosti byť. Keď raz nejaká právna úprava platí, tak sa má aj uplatňovať." (reakcia z Facebooku)

Richard Sulík, europoslanec a predseda SaS: "Rozhodnutie generálneho prokurátora má dve roviny - právnu a politickú. Z hľadiska práva je to o tom, či ĽSNS naozaj pôsobí v rozpore s ústavou a či je to preukázateľné. Na to musí dať odpoveď Najvyšší súd. Oproti minulosti, keď sa Slovenská pospolitosť usilovala o vybudovanie nedemokratického stavovského štátu, je dnes situácia zložitejšia. ĽSNS používa vo svojich oficiálnych dokumentoch expresívne až hanlivé vyjadrenia, symboliku neonacistov, otázkou však je, či je to za hranicou práva na slobodu prejavu. V politickej rovine prípadné zakázanie ĽSNS bude znamenať len to, že zmenia fasádu a budú sa pred svojimi voličmi vydávať za martýrov, čo im môže priniesť ďalšie hlasy. Preto je rovnako dôležitá poctivá a rozsiahla diskusia o jeho stupídnych a nebezpečných názoroch, ktorá odhaľuje skutočnú tvár ĽSNS."

František Šebej, poslanec Most-híd: "Nepoznám právne dôvody návrhu. Vzhľadom na výroky členov ĽSNS si však myslím, že táto strana ide proti základom demokracie. No rozhodnúť musí Najvyšší súd."

Jaroslav Paška, podpredseda SNS: "Najvyšší súd by mal starostlivo rozhodnúť, lebo ide o citlivú tému. Tu sa ukazuje, že by sa mal novelizovať zákon o politických stranách, aby bolo jasné v akých mantineloch sa majú pohybovať. Lebo teraz sa môže stať, že ľudia si zvolia stranu, ktorú zrušia."

Miroslav Beblavý, nezaradený poslanec: "Myslím si, že ĽSNS svojimi aktivitami a vyjadreniami naplnila právne podmienky na zrušenie, ale rozhodovať o tom má súd, nie politici."

Igor Matovič, predseda OĽaNO: "Osobne si nemyslím, že rušenie strán extrémistom nám pomôže vyhrať boj proti extrémizmu. To by naši mocní museli prestať kradnúť."

Martin Glváč, šéf poslaneckého klubu Smeru a podpredseda parlamentu: "Považujem za zlé, keď nejaký politik komentuje rozhodnutie generálneho prokurátora."

Boris Kollár, predseda Sme rodina: "Obávam sa jednej veci, aby nespravili z neho martýra. Môže sa to vypomstiť a vráti sa ešte silnejší. Toto ich nezastaví. Odstavia ich síce od zvyšných peňazí za voľby, ale majú pripravenú druhú stranu."

Peter Osuský, poslanec SaS: "Napriek rečiam, že sa tým vyrábajú martýri, si myslím, že zákon by mal platiť pre všetkých. Ak sa zákonodárny zbor uznesie na nejakých paragrafoch, nemali by sme riešiť pri ich uplatňovaní psychologický dopad na istú časť populácie. Napríklad aj pri súdení islamských teroristov sú niektorí ich radikálni súveriaci nespokojní. Ustupovať zlu sa nemá."

01 - Modified: 2024-04-09 16:30:00 - Feat.: - Title: Zrada v Budapešti. Člen orbánovskej elity dezertoval a vedie ľudí do ulíc 02 - Modified: 2024-04-08 13:47:01 - Feat.: - Title: Fico vyzval Šikutu a Mazáka, aby podali disciplinárny návrh na Klimenta a Štifta 03 - Modified: 2024-04-05 07:34:20 - Feat.: - Title: Sudcovia sa zastali kolegov, ktorých kritizoval Fico. Hovoria o nátlaku a žiadajú ospravedlnenie 04 - Modified: 2024-04-04 16:13:26 - Feat.: - Title: Vyhrážajú sa sudcom, ide im len o pomstu, reaguje poslanec PS na Fica 05 - Modified: 2024-04-04 14:15:05 - Feat.: - Title: Šéf Najvyššieho súdu odsúdil výroky Fica: Je to neprípustné a mimoriadne nebezpečné
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 22:36