StoryEditor

Matovič dal kontrolnú otázku všetkým Slovákom: Aký máte pocit, keď pozeráte toto video?

25.05.2017, 11:40
Líder OĽaNO s Pollákom vyzvali Kaliňáka s Gašparom, aby zaviedli v policajnom zbore kamery.

„Gašpar s Kaliňákom nezvládajú niektorých policajtov,“ vyhlásil bývalý splnomocnenec vlády pre rómske komunity Peter Pollák na tlačovke so šéfom OĽaNO Igorom Matovičom. Reagovali na video ukazujúce surový zásah polície voči Rómom z 16. apríla 2017 v Zborove, okres Bardejov.

​Pollák vyzval, aby každý policajt mal na odeve malú kameru, ktorá nestojí veľa peňazí. „Žiaľ, naši policajti dodnes takéto kamery nemajú, aj keď Gašpar s Kaliňákom to sľubujú štyri roky,“ povedal.

„Dokedy budeme závislí na nejakých náhodných videách?“ pýta sa a zdôrazňuje, že zavedenie kamier nie je vôbec náročné. „Máme teraz len polovičaté video, ako policajt, grobian, sotil bezbrannú ženu,“ konštatuje.

Nebyť tohto „náhodného“ videa, zrejme vy sme od policajného šéfa Tibora Gašpara a ministra vnútra Roberta Kaliňáka opäť počuli, že skutok sa nestal, povedal Pollák. Tvrdí, že treba kamery, aby sme videli, či máme v policajnom zbore ďalších grobianov, ktorí robia zle meno aj svojim čestným kolegom.

Kontrolná otázka Slovákom od Matoviča

„Ukazuje sa, ako nekonečne Slovensko potrebuje nezávislú políciu," zdôrazňuje Matovič. Tvrdí, že Kaliňákovi sa podriaďuje polícia aj inšpekcia.

Gašpar a Kaliňák štyri roky sľubujú, že budú kamery, povedal Matovič. Preto sú podľa neho zodpovední za útok na bezbrannú ženu.

„Chcel by som dať kontrolnú otázku všetkým ľuďom na Slovensku,“ povedal Matovič. „Aký ste mali pocit, ak sa pozeráte na toto video, kde policajt sotí do bezbrannej Rómky od chrbta a zhodí ju na zem?“ pýta sa líder OĽaNO. „Ak ten váš pocit je, že tak im treba, sviniam jedným cigánskym, tak ste páni a dámy rasisti,“ konštatuje.

Pozrite si aj video zo spomínaného zásahu polície (spustíte ho kliknutím na obrázok):

„Vyzývame ministra vnútra, aby konečne prestal robiť realitné kšefty a okrádať nás, aj policajného prezidenta, aby bezodkladne zaviedli kamery,“ povedal Matovič. Šéf OĽaNO zdôraznil, že kamery by boli na prospech aj čestným policajtom, ktorých je na Slovensku podľa Polláka deväť z desiatich.

Kaliňák schvaľuje Gašparov postup

„Viaceré z tých zákrokov sa mi zdajú zjavne neprimerané. Na môj podnet som video preposlal na policajnú inšpekciu, ktorá okamžite začne konanie, aby sa celý zásah vyšetril,“ povedal včera pre RTVS šéf polície Tibor Gašpar.

Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) súhlasí s Gašparovým postupom. Uviedol to po stredajšom zasadnutí vlády.

Minister nechcel hodnotiť adekvátnosť policajného zásahu. Vysvetlil to tým, že videu chýba prvá polovica, ktorá zachytáva konflikt Rómov predchádzajúci príchodu polície. „Ak som dobre informovaný, policajti boli privolaní na miesto pre konflikt vo vnútri komunity, to znamená, aby zabezpečili verejný poriadok na mieste a rozdelili znesvárené tábory, ktoré bojovali voči sebe, čo nevidíme, pretože tá časť videa chýba,“ poznamenal.

„Ja nie som ani vyšetrovateľ, ani odborník, ak som dobre porozumel, pán policajný prezident to postúpil na inšpekciu, to je jediný správy krok, ktorý sa v tejto veci dá urobiť, ak sú akékoľvek pochybnosti a je to presne na tom mieste, na ktorom to má byť,“ zdôraznil šéf rezortu.

01 - Modified: 2024-04-17 14:28:48 - Feat.: - Title: Polícia upozorňuje na nárast podvodov na internete 02 - Modified: 2024-04-16 08:20:52 - Feat.: - Title: FOTO Deti bili reťazou a zamykali v izbách: Zatiaľ čo hladovali, rodičia sa im smiali. Slovenskom otriasol brutálny prípad 03 - Modified: 2024-04-15 16:11:47 - Feat.: - Title: Na území Žilinského kraja zistili 22 vodičov pod vplyvom alkoholu 04 - Modified: 2024-04-15 12:51:07 - Feat.: - Title: VIDEO Opitý Slovák sa preháňal po Brne na bicykli. Rovnováhu mu pomáhali udržať dva krígle v rukách, s policajtmi žartoval 05 - Modified: 2024-04-13 16:47:49 - Feat.: - Title: Kazašská polícia zadržala Rusa obvineného z verbovania Tadžikov do ozbrojených konfliktov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 21:31