StoryEditor

VIDEO: Objavili sa zábery surového zásahu voči Rómom. Policajti bijú deti aj starých

24.05.2017, 19:11
Autor:
TASRTASRchocho
Svedkov, ktorí dianie nahrávali, mali policajti podvečer po incidente navštíviť s tým, aby záznamy vymazali.

Video, ktoré získalo Európske centrum pre práva Rómov (ERRC), ukazuje surový zásah polície voči Rómom z 16. apríla 2017 v Zborove, okres Bardejov. Hliadka bola privolaná pre potýčku medzi Rómami.

Policajti sa vo videu obuškami zaháňajú na deti, jeden z nich zhodí ženu stojacu bokom na zem. Na videu pritom nie je vidieť, že by niekto z Rómov kládol odpor. ERRC tvrdí, že podľa ich zdrojov „tri osoby vrátane dieťaťa, osoby so srdcovo‐cievnym ochorením a invalidnej osoby, museli vyhľadať po zásahu lekársku pomoc.“

Okrem toho svedkov, ktorí dianie nahrávali, mali policajti podvečer po incidente navštíviť s tým, aby záznamy vymazali. Autor zverejneného videa to odmietol a mal povedať: „Čo som nahral/a sa udialo na verejnom mieste a prečo by som to mal/a vymazať?”

Kontaktná osoba ERRC incident opísala nasledovne: “Prvá policajná hliadka prišla medzi 17‐18 hodinou. Po nejakom čase prišli ďalší šiesti policajti v uniforme a taktiež dvaja policajti v civile. Malý chlapec bol zranený počas zásahu polície a taktiež pán okolo 40 bol sotený na zem napriek tomu, že policajti boli informovaní o jeho problémoch so srdcom zo strany jeho príbuzných. Staršia pani, ktorú je možno vidieť na videu a je sotená na zem, trpí tiež zdravotnými problémami.”

„Viaceré z tých zákrokov sa mi zdajú zjavne neprimerané. Na môj podnet som video preposlal na policajnú inšpekciu, ktorá okamžite začne konanie, aby sa celý zásah vyšetril,“ povedal pre RTVS šéf polície Tibor Gašpar.

Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) súhlasí s Gašparovým postupom. Uviedol to po dnešnom zasadnutí vlády.

Minister nechcel hodnotiť adekvátnosť policajného zásahu. Vysvetlil to tým, že videu chýba prvá polovica, ktorá zachytáva konflikt Rómov predchádzajúci príchodu polície. „Ak som dobre informovaný, policajti boli privolaní na miesto pre konflikt vo vnútri komunity, to znamená, aby zabezpečili verejný poriadok na mieste a rozdelili znesvárené tábory, ktoré bojovali voči sebe, čo nevidíme, pretože tá časť videa chýba,“ poznamenal.

„Ja nie som ani vyšetrovateľ, ani odborník, ak som dobre porozumel, pán policajný prezident to postúpil na inšpekciu, to je jediný správy krok, ktorý sa v tejto veci dá urobiť, ak sú akékoľvek pochybnosti a je to presne na tom mieste, na ktorom to má byť,“ zdôraznil šéf rezortu.

01 - Modified: 2024-04-24 13:23:43 - Feat.: - Title: Polícia rieši prípad podvodnej stránky, vydávajúcej sa za zbierku pre Ukrajinu. Stopy vedú do Česka 02 - Modified: 2024-04-23 20:51:29 - Feat.: - Title: Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku 03 - Modified: 2024-04-22 12:00:50 - Feat.: - Title: Polícia vyšetruje požiar 16 áut v Bratislave, páchateľ spôsobil škodu 10-tisíc eur 04 - Modified: 2024-04-21 10:41:06 - Feat.: - Title: Smrť mladíka v Hlohovci vyšetruje polícia ako obzvlášť závažný zločin vraždy 05 - Modified: 2024-04-20 13:03:32 - Feat.: - Title: Počet obvinených príslušníkov ozbrojených bezpečnostných zborov vlani stúpol
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 09:42