Veľký protikorupčný pochod v BratislaveTASR/ Michal Svítok
StoryEditor

Veľký protikorupčný pochod mieri za hranice. Pridávajú sa Slováci v Prahe

22.05.2017, 13:15
Autor:
chocho
V júni sa k sérii protestov na Slovensku pridá aj demonštrácia pred budovou Veľvyslanectva Slovenskej republiky v Prahe.

K Bratislave, Košiciam, Prešovu a Žiline sa pridalo aj hlavné mesto Česka Praha. Veľký protikorupčný pochod mieri za hranice.

"Momentálne žijeme, pracujeme a študujeme v Prahe, no záleží nám na budúcnosti Slovenska a túžime sa vrátiť do svojej vlasti,“ tvrdia Slováci z českej metropoly.

„Sme rozhorčení z úrovne korupcie na Slovensku, zo zneužívania právomocí verejných činiteľov a z porušovania zákonov politickými nominantmi. Ekonomické a osobné prepojenie politikov a oligarchov považujeme za jednu z hlavných príčin narastajúcej a prirodzenej nedôvery občanov k štátnym inštitúciám," dodávajú.

Preto sa 5. júna 2017 od 17:00 pred budovou Veľvyslanectva Slovenskej republiky v Prahe pridajú k sérii protestov, ktoré sa uskutočnia na Slovensku. Ide o pokračovanie akcie Veľký protikorupčný pochod, ktorá sa uskutočnila 18. apríla v Bratislave a zúčastnili sa ho tisíce ľudí vrátane viacerých známych osobností.

Organizátori pražského protestu sa stotožnil aj so štyrmi požiadavkami, ktoré vláde predostreli organizátori prvého pochodu. Z nich sú mediálne najviac známi študenti Karolína Farská a Dávid Straka. Požiadavky znejú:

  • Dôkladné vyšetrenie káuz Bašternák a Gorila
  • Odvolanie ministra vnútra Slovenskej republiky Roberta Kaliňáka a prezidenta Policajného zboru Slovenskej republiky Tibora Gašpara
  • Odstúpenie špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika
  • Pokračovať vo vyšetrovaniach a súdnych konaniach všetkým Mečiarom amnestovaných skutkov

​Členmi prípravného výboru akcie Veľký protikorupčný pochod v Prahe sú:

Miroslav Surmánek, právnik
Samuel Zubo, IT analytik
Šimon Ždárský, študent VŠ
Michal Murin, projektový manažér
Matej Sukovský, podnikateľ
Martina Bátová, študentka VŠ
Filip Kubus, študent VŠ
Matúš Hornáček, vysokoškolský učiteľ

Pozrite si aj rozhovor s jedným o organizátorov pochodu v Bratislave Dávidom Strakom:

01 - Modified: 2024-04-23 20:35:28 - Feat.: - Title: Námestník ministra obrany v Rusku bol zadržaný pre podozrenie z korupcie 02 - Modified: 2024-04-23 11:15:40 - Feat.: - Title: Ukrajinský minister pôdohospodárstva je podozrivý z machinácií so štátnymi pozemkami 03 - Modified: 2024-04-20 09:25:30 - Feat.: - Title: "Kto iný, ak nie my?" Proeurópskym protestom v Tbilisi dominovala mládež, odmietajú zákon o zahraničnom vplyve 04 - Modified: 2024-04-18 13:39:30 - Feat.: - Title: Ficova vláda má nový problém. Brusel sa vybral opačným smerom 05 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 04:35