Robert FicoTASR/Henrich Mišovič
StoryEditor

V Únii sa strhne bitka o peniaze, musíme povoliť dlhovú brzdu, vyhlásil Fico

20.05.2017, 13:40
Autor:
TASRTASRchocho
Prvá priorita premiéra je nájsť peniaze na nové infraštrukturálne projekty.

Vyrovnaný rozpočet vníma Fico ako politický nástroj na udržanie sa v jadre v EÚ. V Európskej únii sa podľa neho strhne bitka o peniaze. Vyhlásil to v relácii RTVS Sobotné dialógy, ktorej bol hosťom.

„Najväčšie riziká vidím, pokiaľ ide o peniaze, že bude ťažká diskusia v EÚ, ako bude fungovať systém fondov po roku 2020. Teraz sú síce ešte schválené peniaze na roky 2014 až 2020, my z nich čerpáme. Môžem povedať, že napríklad na infraštruktúrne projekty sú peniaze už prakticky minuté. Nemáme preto žiadne rezervné zdroje na infraštruktúrne projekty, ako sú oprava železničných koridorov alebo výstavba diaľnic," povedal premiér.

Preto by bol premiér veľmi rád, ak by vznikla na Slovensku dohoda medzi politickými stranami na uvoľnení dlhovej brzdy. „Výlučne na výstavbu diaľnic,“ dodal.

Jeho prvá priorita je teda nájsť peniaze na nové infraštrukturálne projekty, čo vidí v uvoľnení dlhovej brzdy. „Ďalšie priority musia smerovať k zvyšovaniu životnej úrovne ľudí,“ vyhlásil.

Sociálne opatrenia za 200 až 240 miliónov

Smer chce v sociálnej oblasti presadiť vyššie príplatky za prácu v noci a cez víkend. Okrem toho presadzuje aj „dynamické“ zvyšovanie minimálnej mzdy. Náklady na sociálne opatrenia, ktoré chcú presadiť vládne strany - zvyšovanie minimálnej mzdy, 13. plat či dotácie za dochádzanie za prácou premiér vyčíslil na 200 až 240 miliónov eur. „Časť nákladov prejde aj na zamestnávateľov,“ vyhlásil.

Premiér sa vyjadril aj k politike vlády v podpore zamestnanosti na Slovensku. „Chceme ísť do veľkej exekučnej amnestie,“ povedal Fico s tým, že na Slovensku je viac ako tri milióny exekučných konaní. Matematicky teda podľa premiéra vychádza, že niektorí ľudia musia mať viac exekúcií. Fico tvrdí, že potom by sa mohlo zamestnať 40 až 50 tisíc ľudí.

Ďalším dôležitým bodom je podľa Fica podpora mobility pracovnej sily. „Chceme ponúknuť veľmi vysoký príspevok za presťahovanie sa s rodinou,“ povedal. Spresnil, že by mohlo ísť až o 4-tisíc eur. Zároveň chce vláda podporovať výstavbu nájomných bytov. „Zatiaľ odolávame obrovskému tlaku zamestnávateľov na dovoz pracovnej sily zo zahraničia.“

Názor ÚVO premiér rešpektuje

Premiér musel čeliť aj otázkam na aktuálnu kauzu okolo ministra vnútra Roberta Kaliňáka, ktorý mal nevýhodne vymieňať budovy a spôsobiť tak štátu škodu, pričom Úrad pre verejné obstarávanie tvrdí, že minister porušil zákon. „Ak ÚVO má názor, že minister Kaliňák mal postupovať inak, má na to právo. Robert Kaliňák jasne povedal, že využije právo podať výhradu k rozhodnutiu ÚVO.“ Podľa premiéra ide o technický spor a Kaliňákovi naďalej dôveruje.

Na to, či by mal Kaliňák vyvodiť dôsledky, ak sa potvrdí na súde, že porušil zákon, Fico nechcel odpovedať. „Je to hypotetická otázka,“ vyhlásil premiér.

Podstata celého problému je podľa Fica, že Kaliňáka obviňuje stále ten istý „poloblázon“. „Ja si nemôžem dovoliť odpinkávať ministrov, lebo si to želajú médiá a opozícia,“ zdôraznil premiér.

Na poznámku redaktora, že pozíciu Kaliňáka spochybnil už aj prezident Andrej Kiska, premiér reagoval tým, že Kiska nehovoril pravdu v kauze ohľadne jeho letov. „Pán prezident nehovoril pravdu. Robert Kaliňák povedal predsedovi parlamentu, mne a prezidentovi – používajte vládnu letku na pracovné cesty, lebo tie lietadlá musia lietať.“ Prezidentovi bolo vyčítané, že letku využíval aj na súkromné účely. Kiska sa bránil tým, že to žiadal Kaliňák.

Pozrite si aj tlačovku, na ktorej sa premiér postavil za ministra vnútra:

"Som veľký športový fanúšik"

Štát vypisuje výzvu na štyri milióny eur, v rámci ktorej sa budú môcť uchádzať mestá a obce na Slovensku o dotáciu na výstavbu nových multifunkčných ihrísk. Dotáciu by mal štát poskytovať vo výške okolo 44 000 eur, vyhlásil Fico.

Predseda vlády avizuje aj výzvu na opravu už existujúcich multifunkčných ihrísk. Štát podľa jeho slov chce ponúknuť samosprávam aj spoluprácu pri výstavbe malých detských ihrísk, predovšetkým v areáloch materských škôl. "Ak chceme, aby to dieťa dalo prednosť športovaniu pred počítačom, tak musí mať ihrisko, kde je kvalitná plocha, kde mu neuteká lopta do potoka, kde má sieť v bráne, kde sa svieti aj večer," vysvetlil Fico.

V rokoch 2006 až 2010 a 2012 až 2016 štát podľa jeho slov zafinancoval spolu s mestami a obcami okolo 800 multifunkčných ihrísk. "Záujem o tieto ihriská je taký, že už dnes musíme vypisovať výzvu, kde budeme opravovať už 'zodraté' ihriská," podotkol premiér.

Na otázku, ako hodnotí výsledok slovenských hokejistov na tohtoročných Majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji uviedol, že pri neúčasti špičkových hráčov je veľmi ťažké udržať krok s kvalitnými tímami. "Bez ohľadu na to, ako skončia majstrovstvá sveta v hokeji, prijímam slovenských hokejistov a ak na to bude priestor, tak to urobím aj tento rok. Budem chcieť počuť niečo viac, lebo som veľký športový fanúšik. Tak ako to mrzí iných, ako je to ľuďom ľúto, tak je to ľúto aj mne," skonštatoval Fico.

01 - Modified: 2024-04-26 11:04:40 - Feat.: - Title: Fico plánuje na desaťročie dopredu. Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartom veľkej modernizácie 02 - Modified: 2024-04-26 10:39:47 - Feat.: - Title: PS ohlásilo ďalší protest v Bratislave. Ficova vláda valcuje ako autokrati, kritizuje Šimečka 03 - Modified: 2024-04-26 09:58:46 - Feat.: - Title: Fico: S Jourovou sme mali veľmi vážny rozhovor. Verím, že jej návšteva zatvorí ústa opozícii 04 - Modified: 2024-04-25 21:48:43 - Feat.: - Title: V Škótsku bude vládnuť menšinový kabinet, premiér vypovedal koalíciu Zeleným 05 - Modified: 2024-04-25 20:06:55 - Feat.: - Title: Španielska prokuratúra odporučila zrušenie vyšetrovania premiérovej manželky. Mala sa dopustiť korupcie
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 02:19