Diaľnica, robotníci, obchvatArchív HN
StoryEditor

Štát bude môcť stavať diaľnice aj na nevyvlastnenej pôde, novelu schválil parlament

16.05.2017, 17:48
Autor:
ČTKČTK

Získať stavebné povolenie a rozbehnúť stavebné práce na diaľniciach a rýchlostných cestách na doteraz nevykúpených pozemkoch umožní zmena zákona, ktorú dnes schválil parlament. Predlohu navrhla len minulý týždeň vláda premiéra Roberta Fica, a to po problémoch s výkupom pozemkov pre budovanie ciest pri Bratislave v rámci projektu verejno-súkromného partnerstva (PPP). Časť opozície tvrdila, že nové pravidlá sú v rozpore s ústavou.

Ponovom bude môcť napríklad Národná diaľničná spoločnosť (NDS) v rámci takzvanej predbežnej držby k pozemku dostať stavebné povolenie už počas vyvlastňovacieho konania a ešte predtým, než sa stane vlastníkom pôdy, na ktorej budú cesty postavené. Úrady tiež budú môcť povoliť na cudzích pozemkoch niektoré stavebné práce, a to v rozsahu, ktorý ešte umožní prípadný návrat vyvlastňovania nehnuteľnosti do pôvodného stavu.

Zo skoršieho vyjadrenia ministra dopravy Arpáda Érseka však vyplýva, že štát v prípade potreby počíta s výstavbou na cudzích pozemkoch v plnom rozsahu.

Zástupcovia opozície poukázali na rozpor medzitým schválenej predlohy s ústavou alebo s Aarhuským dohovor zaručujúcim aktívnu účasť obyvateľov na rozhodovaní vo veciach životného prostredia.

Ústavný súd už v roku 2011 zrušil zákon z dielne prvej Ficovej vlády, ktorý umožňoval stavať diaľnice a rýchlostné cesty na nevyvlastnených pozemkoch bez obmedzení.

Ak schválenú predlohu podpíše prezident Andrej Kiska, nové pravidlá vstúpia do platnosti po zverejnení novely v zbierke zákonov. Vláda pôvodne navrhovala, aby zmena zákona platila už od polovice mája.

Slovensko vlani podpísalo s konzorciom pod vedením španielskej spoločnosti Cintra zmluvu o výstavbe asi 60 kilometrov diaľnice a rýchlostnej cesty v okolí Bratislavy prostredníctvom PPP. Štát ale doteraz nedokázal vykúpiť všetky pozemky a od konzorcia mu kvôli tomu hrozí pokuta.

Podľa Érseka zhruba desiatka majiteľov pozemkov požaduje na základe vlastných znaleckých posudkov za pozemky oveľa vyššie ceny, než vyplýva z posudkov, ktoré si nechal vypracovať štát.

01 - Modified: 2024-04-15 13:11:49 - Feat.: - Title: Príspevok na opatrovanie detí s ŤZP by sa mohol zvýšiť zo 100 na 300 eur, navrhuje opozícia v parlamente 02 - Modified: 2024-03-28 15:02:32 - Feat.: - Title: Štátne zákazky budú podľa PS lahšie skorumpovateľné. Verejné obstarávanie nebude vždy povinné 03 - Modified: 2024-03-17 16:18:24 - Feat.: - Title: Na D1 pred Bratislavou platí znížená rýchlosť a zúžené jazdné pruhy 04 - Modified: 2024-03-14 13:59:00 - Feat.: - Title: Motoristi pozor: kvôli búraniu mosta bude počas víkendu uzatvorená diaľnica D1 pri Bratislave 05 - Modified: 2024-03-11 10:59:31 - Feat.: - Title: Stavebníctvo sa utlmuje. Pomôcť by mohla štátna podpora renovácií budov, upozorňuje slovensko-česká asociácia
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 15:55