StoryEditor

Zásadný prejav Kisku: Dnešní fašisti sa pasujú za jediných ochrancov našej kultúry, národa a viery

08.05.2017, 17:49
Autor:
TASRTASR
Prezident tvrdí, že ideológia nenávisti bola 8. mája 1945 porazená vojensky, ale nepodarilo sa ju úplne zničiť.

Nesmieme si zvyknúť na to, že extrémistické reči zaznievajú z úst verejne činných osôb a stali sa prejavom hnevu a vzdoru na sociálnych sieťach. Prezident Andrej Kiska to dnes uviedol pri príležitosti Dňa víťazstva nad fašizmom v obci Kalinov v okrese Medzilaborce pri pamätníku Oslobodenia. „Toto zlo nemôžeme prehliadať a nemôžeme byť k nemu ľahostajní. Musíme zakročiť všetkými dostupnými zákonnými prostriedkami,“ dodal.

Tvrdí, že ideológia nenávisti bola 8. mája 1945 porazená vojensky, ale nepodarilo sa ju úplne zničiť. „Toto zlo, žiaľ, prežilo v hlavách tých, pre ktorých je pohŕdanie ľudskou dôstojnosťou a povzbudzovanie nenávisti voči ľudom inej farby pleti alebo iného náboženstva opäť raz politickým programom,“ uviedol.

Podľa jeho slov naberá na drzosti a sebavedomí, prestáva sa skrývať. „Podobne ako kedysi, aj dnešní fašisti, hoci sami tento názov odmietajú, sa pasujú za jediných pravých ochrancov našej kultúry, nášho národa a našej viery. Tak ako v minulosti, aj dnes využívajú strach a predsudky ako cestu k moci a chcú použiť demokratickú spoločnosť, aby ju zničili,“ doplnil.

Ľudia na Slovensku majú podľa hlavy štátu právo žiadať lepší život a trvať na odpovediach na otvorené otázky, ale odpoveďou na žiadnu z nich nie je podpora fašistických síl. „Nikoho život nebude lepší, keď dovolíme, aby extrémisti určovali témy, ktorými sa budeme zaoberať. Aby nám diktovali tón, akým máme hovoriť o výzvach súčasnosti,“ skonštatoval prezident. Slobodná demokratická spoločnosť má podľa neho právo brániť sa. „Aj proti fašistom pochodujúcim po uliciach v zelených tričkách, aj proti poslancom parlamentu šíriacim nenávisť a neznášanlivosť v nažehlených oblekoch,“ dodal.

Prezident ďalej uviedol, že ľudia nepotrebujú rovnakú lekciu prežiť znova. Ideológie nenávisti podľa jeho slov zmrzačili národy, krajiny, zanechali za sebou milióny padlých. „Stojíme tu dnes i preto, aby sme potvrdili, že sa hlásime k povinnosti, ktorú si povojnové generácie odovzdávajú už 72 rokov. K spoločnej úlohe chrániť mier a slobodu na našom kontinente,“ zdôraznil. Úlohou všetkých je podľa hlavy štátu zabrániť tomu, aby zlo fašizmu a nacizmu opäť zosilnelo natoľko, aby mohlo ubližovať nevinným. „Aby sme to neboli my, kto premárni druhú šancu, ktorú sme 8. mája 1945 dostali,“ uzavrel.

Pri tejto príležitosti udelil prezident Andrej Kiska štátne vyznamenanie dvom ruským a dvom ukrajinským vojnovým veteránom, ktorí sa zúčastnili na bojoch za oslobodenie Slovenska. Jeden z nich, Nikolaj Alexandrovič Melnikov, si ho prevzal osobne.

Minister obrany Peter Gajdoš (nominant SNS), ktorý sa tiež zúčastnil pietneho aktu, ocenil, že v Kalinove bolo veľa mladých ľudí. Oslobodzovanie podľa jeho slov nebolo jednoduché. „Treba si vážiť slobodu a skutočne aj oslavy takýchto podujatí a pripomínanie si hrôzy vojny by mali byť takou záležitosťou nielen v školách, vo výučbe, ale aj v brannej výchove našej mládeže a detí,“ doplnil.

01 - Modified: 2024-04-10 05:18:37 - Feat.: - Title: „Géčko“ od Mercedesu má už 45 rokov. Jeho obľuba je dnes v iných sférach ako kedysi 02 - Modified: 2024-04-06 12:34:23 - Feat.: - Title: Na nemeckých školách vzrástol počet extrémistických trestných činov 03 - Modified: 2024-04-04 17:54:03 - Feat.: - Title: Kauzy exprezidentov: Gašparovič odmietal vymenovať generálneho prokurátora, Kisku dobehli daňové podvody 04 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostáva im vysoké postavenie, ochranka aj doživotná renta. Ako si žijú exprezidenti? 05 - Modified: 2024-04-03 12:46:40 - Feat.: - Title: Analytik Mislovič pre HN: Nižšia účasť by pomohla Ivanovi Korčokovi. Peter Pellegrini má širšiu bázu voličov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 13:21