bašternák náš človekYouTube
StoryEditor

Byty, ktoré získal Kaliňákov rezort pre policajtov, spravuje Bašternákov brat. SaS podáva trestné oznámenie

05.05.2017, 10:03
Autor:
TASRTASR

Strana SaS podáva v súvislosti s medializovanou kauzou zámeny pozemkov ministerstva vnútra (MV) za byty pre policajtov v bratislavskej Vrakuni trestné oznámenie.

Zároveň žiada Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR, aby celý prípad preveril.

Poslanci Národnej rady SR za SaS zároveň budú žiadať ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) o vysvetlenie postupu jeho podriadených.

"Máme podozrenie, že štátni zamestnanci, ktorí tento obchod zrealizovali, nenakladali s prebytočným majetkom štátu s maximálnou hospodárnosťou a v súlade so zákonom o správe majetku štátu," zdôvodnil podpredseda SaS Ľubomír Galko.

Poukázal aj na personálne pozadie transakcie, v ktorej sa vyskytujú súrodenci Bašternákovci a ľudia s väzbami na stranu Smer-SD.

Denník SME prišiel so zistením, že správcom bytovky na Vietnamskej ulici, kde boli zamenené štyri byty pre policajtov, je firma House services, ktorá má jediného konateľa Petra Bašternáka, ktorý správu bytovky vrátane policajných bytov potvrdil.

​Na prípad by sa mal podľa SaS pozrieť NKÚ.

"Milión eur, čo je odhadovaná suma, o ktorú mal štát prísť pre zámenu pozemkov, je síce len omrvinkou v rozsiahlom tunelovaní štátneho majetku za vlád Roberta Fica, ale je dosť vysoká na to, aby sa o ňu kontrolný úrad i orgány činné v trestnom konaní zaujímali," uviedol predseda SaS Richard Sulík.

Podľa medializovaných informácií malo ministerstvo vnútra uzavrieť nevýhodnú zámennú zmluvu, pri ktorej mal štát prísť približne o milión eur. MV SR malo zameniť dva pozemky v lukratívnych lokalitách Bratislavy za štyri byty na Vietnamskej ulici v hlavnom meste.

Podľa MV SR v článku Plus 7 dní odzneli hrubo zavádzajúce informácie týkajúce sa zámeny nehnuteľností zrealizovanej ministerstvom vnútra.

"Ministerstvo vnútra zamieňalo pozemky, ktoré nevedelo využiť na svoju činnosť vzhľadom na to, že na nich boli objekty, ktoré sú v kritickom stave alebo na nich stáli stavby, ktorých nie je vlastníkom. Na to, aby ktokoľvek samozvaný neurčoval trhovú cenu nehnuteľností, sú znalci, ktorí robia znalecké posudky, a ktorí majú o nehnuteľnostiach všetky informácie, ktoré realitný maklér k dispozícii nemá," napísal rezort vnútra vo svojom stanovisku (3.5.).

Podľa ministerstva vnútra došlo k zámene na základe znaleckých posudkov znalcov vysúťažených cez elektronické trhovisko, pričom spoločnosť Ivanská cesta, s. r. o., ako rozdiel musela MV SR doplatiť sumu 70 980 eur.

MV SR zamieňalo nehnuteľnosť na Rajskej ulici v centre mesta o výmere 217 štvorcových metrov bez parkovacích možností. Na pozemku stojí budova, ktorá má byť staticky narušená.

Druhý pozemok v mestskej časti Nové Mesto mal rozlohu 2000 štvorcových metrov. Na tomto pozemku stojí stavba Bistro Štadión, ktorá nebola vlastníctvom ministerstva vnútra a na pozemku mala tvoriť ťarchu.

Podľa výpisu z obchodného registra na internete spoločníkom vo firme Ivanská cesta, s. r. o., je Zuzana Kurucová, podľa týždenníka Plus 7 dní ide o manželku starostu bratislavskej mestskej časti Vrakuňa.

01 - Modified: 2024-04-18 14:18:55 - Feat.: - Title: Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy 02 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort 03 - Modified: 2024-04-17 14:48:17 - Feat.: - Title: Zákon o strategických investíciách zbaví vinníkov zodpovednosti, tvrdí SaS 04 - Modified: 2024-04-17 14:28:48 - Feat.: - Title: Polícia upozorňuje na nárast podvodov na internete 05 - Modified: 2024-04-16 13:32:21 - Feat.: - Title: Poslanec SaS kritizuje, že rezort zahraničia riadi Fico a nie Blanár: Zaujíma ho len právo veta krajín EÚ
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 11:16