robert ficoTASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Fico si chce posvietiť na mimovládky. Organizujú všelijaké stretnutia na uliciach, tvrdí

29.04.2017, 19:37
Autor:
TASRTASR
Premiér sa chce pozrieť na mimovládne organizácie, aké majú pozadie, či to, kto ich financuje.

Dianie v Maďarsku môže poslúžiť ako téma aj pre iné krajiny Európskej únie, aby sa zamysleli nad tým, ako pristupovať k financovaniu mimovládnych organizácií na svojom území zo zahraničných zdrojov. Po skončení mimoriadneho summitu 27 lídrov venovaného odchodu Británie z EÚ to uviedol slovenský premiér Robert Fico.

Pripomenul, že maďarský premiér Viktor Orbán svojim kolegom v rámci stretnutia predsedov vlád Vyšehradskej štvorky (V4), ktoré predchádzalo samotnému summitu o usmerneniach pre brexit, povedal, že prichádza z "grilovačky" na pôde Európskej ľudovej strany (EPP).

Pozadie mimovládok 

Orbán v Bruseli ostatným straníckym kolegom z EPP sľúbil, že splní požiadavky Európskej komisie a nezatvorí Stredoeurópsku univerzitu (CEU) financovanú americkým filantropom Georgeom Sorosom. Maďarský premiér je v EÚ ako aj v radoch EPP často kritizovaný aj za svoj postoj k mimovládnym organizáciám.

Fico upozornil, že stretnutie premiérov V4 sa touto témou nezaoberalo. Dodal, že on nekomentuje politickú situáciu v iných krajinách. Zároveň však v tejto súvislosti uviedol, že aj na Slovensku sa pravdepodobne budeme musieť pozrieť na rôzne mimovládne organizácie: na to, aké majú pozadie a kto ich financuje.

Stretnutia na uliciach

"Myslím si dokonca, že tieto mimovládne organizácie všade tam, kde budú vystupovať a pôsobiť, budú musieť uvádzať, z akej krajiny dostávajú peniaze a kto stojí za nimi, aby sme vedeli, kto je kto, lebo potom zistíme, že sa organizujú všelijaké stretnutia na uliciach a stoja za tým mimovládne organizácie zo zahraničia," opísal situáciu Fico.

Podľa jeho slov to, čo sa dnes deje v Maďarsku, bude pravdepodobne témou, ktorá sa dotkne aj ostatných členských krajín EÚ a budeme sa musieť s otázkou transparentnosti pôsobenia mimovládnych organizácií vyrovnať.

01 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Bugár opísal, ako sa Fico zmenil: Opýtal som sa vyšetrovateľov, ktorí ho obvinili, či sa zbláznili 02 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 03 - Modified: 2024-04-19 10:36:13 - Feat.: - Title: Bez diaľničnej známky. Obchvaty budú zadarmo, oznámil Fico, okrem Bratislavy sa to týka ďalších piatich miest 04 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 05 - Modified: 2024-04-18 17:24:22 - Feat.: - Title: Vláda na post eurokomisára za Slovensko podporuje Šefčoviča. Má silné postavenie, tvrdí Fico
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 05:40