TASR/Dano Veselský
StoryEditor

Milanová stojí za novinármi Denníka N, politici kritizujú ich obvinenie

20.09.2021, 13:44
Autor:
TASRTASR
​Vicepremiérka a predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová považuje obvinenia novinárov za súčasť zápasu za očistu Slovenska a právny štát.

Ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO) stojí za obvinenými novinármi Monikou Tódovou a Konštantínom Čikovským. "Novinári musia mať väčší stupeň ochrany, ak majú prinášať investigatívne spravodajstvo a nesmú sa báť poukázať na zločiny, ktoré sa dejú v tomto štáte. Štát ich má chrániť, a nie sa nečinne prizerať, ako to bolo pri vražde Jána Kuciaka," povedala ministerka.

"Informácie, ktoré novinári Monika Todová a Konštantín Čikovský priniesli po smrti ich kolegu, Jána Kuciaka, boli zverejnené vo verejnom záujme. Považujem za mimoriadne dôležité, aby spoločnosť poznala pravdu vtedy, a strážila tých, čo ju prinášajú, aj dnes," reagovala poslankyňa Národnej rady a predsedníčka Výboru Národnej rady pre európske záležitosti Vladimíra Marcinková (klub Sas). Obvinenie považuje za útok na slobodu tlače aj poslanec Ondrej Dostál (klub SaS).

​Vicepremiérka a predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová považuje obvinenia novinárov za súčasť zápasu za očistu Slovenska a právny štát. Poslanec parlamentu a podpredseda strany Za ľudí Juraj Šeliga považuje stíhanie novinárov za ich investigatívnu činnosť za bezprecedentný krok, ktorý v demokratických krajinách nemá obdobu a ničí demokratický štát.

Úlohou novinárov je zverejňovať dôležité informácie, ktoré sú vo verejnom záujme. Z obvinenia žurnalistov mám preto pocit, že sa zamieňa vinník za obeť. Novinári sú totiž stíhaní za to, že napísali pravdu," uviedol predseda parlamentného mediálneho výboru Kristián Čekovský (OĽANO). Orgány prokuratúry by mali podľa neho obvinenie dôveryhodne vysvetliť a zdôvodniť.

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) označil obvinenie novinárov za neprijateľné. "Kým Peter 'Ďateľ' Tóth zjavne páchal trestnú činnosť v prospech Kočnera a spol. a naďalej sa vyhráža kadekomu po sociálnych sieťach a uráža a osočuje, a pritom si behá na slobode, tak novinári, ktorí dlhodobo bojujú proti korupcii a za spravodlivosť na Slovensku, sú nezmyselne obvinení," uviedol. Deklaroval, že za novinármi stojí a verí vo víťazstvo spravodlivosti.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková hovorí o otázke, či orgány činné v trestnom konaní rozumejú úlohe novinára v demokratickej spoločnosti. "Jednou z odpovedí je aj zrušenie tohto obvinenia," dodala s tým, že vražda novinára a jeho snúbenice bola enormný zásah do demokracie, preto považuje za prirodzené a nevyhnutné, aby bolo vyšetrovanie a trestné konanie pod dohľadom novinárov.

"Z tohto uhla pohľadu sa treba pozerať aj na dodržiavanie mlčanlivosti v rámci trestného konania," poznamenala s tým, že ide o výnimočnú situáciu súvisiacu s ochranou slobody prejavu a tlače. Pripomenula, že sú to základné princípy demokracie.

Europoslanec Ivan Štefanec (KDH) obvinenie novinárov za plnenie svojej práce odmieta a považuje ho za ďalšie z radu zastrašovaní. Pripomenul, že sloboda slova a novinárskej práce sú jedným z pilierov demokracie.

Polícia obvinila novinárov Moniku Tódovú a Konštantína Čikovského z ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti. Obvinenie má podľa Denníka N súvisieť s odkrytím totožnosti Petra Tótha ako utajeného svedka v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

01 - Modified: 2023-12-13 15:10:33 - Feat.: - Title: Bývalý novinár a politik Hlasu Migaľ spoluprácu s SIS odmieta, od tajných však dostala ponuku jeho manželka 02 - Modified: 2023-08-23 13:06:18 - Feat.: - Title: Krajský súd zamietol odvolanie Petra Tótha voči rozsudku za vydieranie novinárky 03 - Modified: 2022-09-19 17:15:03 - Feat.: - Title: Tóth je klamár, preto nechcel prísť na súd, tvrdí Kočner. Musela ho priviesť policajná eskorta 04 - Modified: 2022-09-19 10:57:28 - Feat.: - Title: Svedka Petra Tótha predviedli na súd v Pezinku, odmietol vypovedať 05 - Modified: 2022-09-09 06:07:20 - Feat.: - Title: Tóth sa cíti ohrozený. Kľúčový svedok v kauze vraždy Kuciaka odmieta ísť na súd a vypovedať proti Kočnerovi
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 07:28