StoryEditor

Podporíme lepšiu dostupnosť lekárov

27.04.2017, 00:00
Ozdravný plán teraz do koša hodiť nemôžeme, hovorí šéf štátnej poisťovne Miroslav Kočan pre HN.

Na čelo Všeobecnej zdravotnej poisťovne sa postavil v zložitom období. Po necelom roku vo funkcii vraví, že ho prekvapil mediálny rozmer externých opatrení ozdravného plánu poisťovne a do budúcnosti sa poučil. Stále si však stojí za tým, že dokument nemal byť od začiatku verejný, aj keď to niektorí odborníci kritizovali. Najväčšou výzvou je teraz vysporiadanie sa s 200-miliónovým dlhom, presné výsledky budú jasné v najbližších dňoch po dokončení auditu v poisťovni.

Ako sa pozeráte s odstupom času na telefonát od premiéra? Nemali ste chuť skončiť?

Som tu a pracujem ďalej, ale určite to nebolo príjemné. Vtedy som zvažoval viacero alternatív, to by urobil každý zodpovedný človek, ak by sa ocitol v podobnej situácii. Na taký spôsob komunikácie som nebol zvyknutý a ako som už povedal, ani si zvykať nechcem. Prišiel som sem pokúsiť sa niečo posunúť, a nie robiť politiku. Je to síce verejná funkcia a je súčasťou politického procesu, ale toto som nečakal.


Premiér vám odporučil celý ozdravný plán hodiť do koša. Menili ste v ňom niečo alebo ste stiahli len externé opatrenia?
Medializované externé návrhy neboli súčasťou ozdravného plánu. Je pravda, že boli uvedené v prílohe k ozdravnému plánu, ale len ako možné námety na diskusiu o úprave legislatívy. O prípadnej zmene legislatívy však nerozhoduje poisťovňa, preto tieto návrhy ani nemôžu byť súčasťou plnenie opatrení ozdravného plánu, ako to bolo nesprávne interpretované v médiách. Sú len doplnkovým návrhom na systémové riešenia, ktoré môže ovplyvniť len zákonodarca. Napriek tomu VšZP požiadala Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou o vyjadrenie k možnému vypusteniu medializovanej prílohy. Ozdravný plán bol riadne schválený a poisťovňa je ním viazaná. V opačnom prípade by úrad musel v zmysle zákona zakročiť a pristúpiť k ďalším opatreniam.


Napríklad?
Napríklad by sme museli diskutovať o prevode poistného kmeňa, nútenej správe a podobne. Externé opatrenia sa dosť medializovali a prekvapil nás rozmer, aký to nabralo. V reakcii médií sa úplne odbočilo od odbornej diskusie, namiesto faktov sa publikovali dezin...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 15:00:32 - Feat.: - Title: Druhá fáza zatvárania pohotovostí sa blíži. V hre je stále aj skrátenie ordinačných hodín 04 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 05 - Modified: 2024-04-18 09:04:52 - Feat.: - Title: Poliklinika Břeclav s. r. o.
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 15:26