StoryEditor

Csáky chce byť europoslancom

26.02.2004, 23:00
Autor:
TASRTASR
Vicepremiér Pál Csáky sa uchádza o miesto na kandidátke Strany maďarskej koalície (SMK) do volieb poslancov do Európskeho parlamentu (EP).

Potvrdil to predseda Republikovej rady SMK Zsolt Komlósy. V prípade, že jeho kandidatúru schvália, pôjde už o tretiu zmenu vo vláde Mikuláša Dzurindu. Uchádzač na europoslanca vo funkcii ministra alebo štátneho tajomníka si musí nájsť za seba náhradníka, ktorý tiež podlieha schváleniu Republikovej rady SMK. Ak nesplní túto podmienku, nemôže figurovať na kandidačnej listine. Komlósy povedal, že v prípade Csákyho zatiaľ adekvátny náhradník nie je. Podpredseda SMK Árpád Duka-Zólyomi nevylúčil, že Csáky sa pre to nakoniec ani nezúčastní na straníckych pohovoroch. Záujem o miesto na kandidátke SMK do volieb EP má spolu 12 uchádzačov. Figuruje medzi nimi aj štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí József Berény, podpredseda SMK Árpád Duka-Zólyomi a poslankyňa Edit Bauer. Kandidačnú listinu schváli na sobotňajšom zasadnutí Republiková rada SMK.
Medzi kritériami SMK kladenými na kandidátov na europoslancov je dobrá znalosť anglického jazyka. Kandidát sa musí tiež zaviazať, že sa zriekne straníckych funkcií, ktoré by boli v kolízii v prípade úspechu vo voľbách.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 13:45