StoryEditor

Sneh, poľadovica a silný vietor. Meteorológovia vydali výstrahy pre celé Slovensko

19.04.2017, 10:56
Autor:
TASRTASR

Výstrahu druhého stupňa pred vetrom vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) pre viaceré okresy severného Slovenska. Varovanie platí od dnešnej 18. hodiny do štvrtkového (20.4.) rána.

Výstraha sa týka okresov Žilina, Martin, Banská Bystrica, Ružomberok, Dolný Kubín, Námestovo, Tvrdošín, Liptovský Mikuláš, Brezno a Poprad. SHMÚ tu v polohách od približne 1300 metrov nad morom očakáva výskyt silného vetra, ktorý dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosť 115 až 145 km/h. "Predpokladaná rýchlosť vetra je v danom ročnom období a oblasti nadpriemerná a predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity," upozorňujú meteorológovia.

Výstrahy prvého stupňa pred vetrom počas dnešného dňa sa týkajú celého územia Slovenska. Varovanie rovnakého stupňa pred snežením a tvorbou snehových jazykov vydal SHMÚ pre viaceré okresy severnej polovice územia.

SHMÚ

Na ceste pri obci Telgárt je poľadovica

Na ceste I/66 pri obci Telgárt, v úseku zvanom Besník, v okrese Brezno je na ceste poľadovica.

Ako TASR informovalo Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru v B. Bystrici, vodiči by v tomto úseku mali zvýšiť pozornosť. Momentálne sa už na miesto presúvajú cestári.

Problémy sú na horskom priechode Vernár

Všetky cesty v podtatranskom regióne sú zjazdné. Kritická situácia je podľa slov riaditeľa Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja pre oblasť Poprad Mariána Barillu najmä na horskom priechode Vernár, kde husto sneží a na ceste sa neustále tvorí súvislá vrstva snehu.

"Cesty sú mokré, v niektorých oblastiach vlhké, na cestách v oblasti Vysokých Tatier sa miestami nachádza kašovitý sneh do dvoch centimetrov. Nepretržite pokračujeme v udržiavaní ich zjazdnosti," uviedol. Za posledných 24 hodín na viacerých miestach podtatranského regiónu zaznamenali zhruba 15 centimetrov novonapadnutého snehu. "Naďalej pretrváva veľká oblačnosť, na mnohých miestach dážď, dážď so snehom a na miestach s nadmorskou výškou od zhruba 500 metrov sneženie, kombinované s lokálnymi hmlami a silnejúcim vetrom," povedal.

V okresoch Poprad, Kežmarok a Levoča bolo počas uplynulých 24 hodín nasadených 13 sypačov. "Okrem pluhovania snehu sme sa pri nízkych teplotách intenzívne venovali posypom ciest pre elimináciu rizika vzniku poľadovice," vysvetlil Barilla. Cestári prepluhovali 505 kilometrov ciest, soľou posypali 348 kilometrov ciest a 130 kilometrov inertným materiálom.

Na horách prevláda zvýšená hrozba lavínových zosuvov

Vo vysokých polohách Vysokých a Západných Tatier je dnes zvýšené lavínové nebezpečenstvo, tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V Malej Fatre a Nízkych Tatrách sa zrána trvajúce mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň, popoludní tiež zmení na zvýšené. Vo Veľkej Fatre je malá hrozba pádu lavín, v priebehu dňa však mierne stúpne.

"Za posledných 24 hodín napadlo v najvyšších polohách do 30 centimetrov nového prachového snehu. Za poslednú periódu miestami až 50 centimetrov snehu, ktorý je nedostatočne previazaný so starým podkladom. Uvoľnenie lavín je možné už pri malom dodatočnom zaťažení," upozornil TASR Marek Biskupič zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Počas dnešného dňa očakáva lavínový špecialista aj výskyt spontánnych prachových lavín a splazov, a to najmä na strmých skalných platniach, trávnatých svahoch a v strmých žľaboch. Pod skalnými stenami sa v snehovej pokrývke môžu nachádzať krúpky v hrubších vrstvách, ktoré sú kritickou nestabilnou vrstvou. "Na takýchto miestach treba byť obzvlášť opatrný," ozrejmil.

Ráno bolo na horách zamračené, hmlisto a snežilo. Na hrebeňoch prevládal prudký vietor severných smerov do 15, v nárazoch do 20 metrov za sekundu. Teplota vzduchu sa pohybovala od mínus 12 do mínus dvoch stupňov Celzia.

Pozrite si aj sneženie v Bratislave:

01 - Modified: 2024-04-20 15:04:24 - Feat.: - Title: Meteorológovia vydali výstrahu pred nočným mrazom, ktorý môže poškodiť vegetáciu 02 - Modified: 2024-04-19 08:00:00 - Feat.: - Title: Môže si za záplavy v Dubaji krajina sama? Už roky umelo ovplyvňuje počasie, odborníci v tom majú jasno 03 - Modified: 2024-04-17 14:37:03 - Feat.: - Title: V noci a vo štvrtok ráno sa môže na Slovensku vyskytnúť prízemný mráz 04 - Modified: 2024-04-17 07:45:00 - Feat.: - Title: VIDEO Dubaj pod vodou. Krajinou sa prehnali najhoršie búrky v histórii, zaplavilo najrušnejšie letisko aj metro 05 - Modified: 2024-04-16 20:27:30 - Feat.: - Title: V noci možno najmä na strednom a východnom Slovensku očakávať mráz
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 17:12