Vladimír Weiss mladšíTASR/Štefan Puškáš
StoryEditor

Weissovi nahráva nejasný zákon. Nedefinuje, čo znamená viesť vozidlo

07.04.2017, 17:16
Autor:
ducduc
Slovenskému futbalovému reprezentantovi hrozila ešte donedávna obžaloba.

Prokurátor Okresnej prokuratúry Bratislava I sa však rozhodol v stredu zastaviť trestné stíhanie proti obvinenému futbalistovi pre prečin ohrozenia pod vplyvom návykovej látky.

Dôvodom bolo, že sa nestal skutok, pre ktorý sa viedlo trestné stíhanie. Jeho uznesenie ešte nie je právoplatné. Do prípadu sa už angažoval aj generálny prokurátor Jaromír Čižnár. Ten dal pokyn na preskúmanie celej trestnej veci.

Minimálne jedno promile

Podľa trestného zákona sa trestného činu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky dopustí ten, kto napríklad vedie motorové vozidlo, prípadne vykonáva inú činnosť, napríklad obsluhuje a ovláda veľké a zložité stroje, riadi technologické procesy v atómových elektrárňach, a to po požití alkoholických nápojov. Hodnota alkoholu v krvi však musí predstavovať 1 promile. Delikty, pri ktorých by bola zistená hodnota alkoholu nižšia ako 1 promile, príslušné orgány riešia ako priestupky.

Trestný zákon taktiež hovorí, že pokiaľ v tom čase podozrivá osoba odmietne poskytnúť súčinnosť pri zisťovaní alkoholu alebo omamných látok, dopúšťa sa automaticky trestného činu.

Ide o situáciu, ktorú v celom slovenskom právnom poriadku inde nenájdeme – prezumpciu viny. To znamená, že za určitých podmienok, môže byť vznesené obvinenie určitej osobe a táto môže byť aj právoplatne odsúdená, a to len preto, že sa nepodrobila testu na zistenie prítomnosti alkoholu či drogy.

Bol Weiss podľa zákona vodič?

Podľa medializovaných informácií sa mal Weiss dopustiť trestného činu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky práve kvôli tomu, že sa odmietol podrobiť dychovej skúške. Tú môžu od vodičov policajti žiadať podľa zákona o cestnej premávky. Slovenský reprezentant však od začiatku medializovaného prípadu tvrdí, že vozidlo nešoféroval. Zo zverejneného videa z policajného zásahu je zrejmé, že sa Weiss nachádzal na mieste vodiča. Ani to samo o sebe nemusí znamenať, že bol vodičom podľa našej legislatívy.

Podľa zákona o cestnej premávke je vodičom len osoba, ktorá vedie vozidlo. Viac to predpisy nešpecifikujú a preto sa pravdepodobne treba spoliehať na význam slov. Podľa výkladového slovníka sloveso viesť znamená pomocou mechanizmu či rukou usmerňovať pohyb niečoho alebo pohybovať niečím žiadaným smerom.

Ak by aj Weiss mal ruky na volante len položené a zároveň by nedržal plynový pedál, vodičom by podľa zákona pravdepodobne nebol. Zo zverejneného policajného záznamu ani z videozáznamu, ktorý zverejnil futbalista, nie je jasné, ako alebo akým spôsobom sa Weiss podieľal na usmerňovaní pohybu vozidla.

O tom, či je niekto vodič alebo nevodič teda napríklad nerozhoduje zapnutý alebo vypnutý motor, alebo to, či len sedíte na mieste vodiča. Vodičom nie ste ani na križovatke v momente, keď stojíte autom na červenú.

01 - Modified: 2024-02-14 10:25:10 - Feat.: - Title: Súboj klubových filozofií. Slovan aj Sturm majú niečo, čo ich súperovi chýba 02 - Modified: 2024-01-31 10:00:00 - Feat.: - Title: Šoférovanie či tendencia hľadať ostré predmety. Nová štúdia odhaľuje najšialenejšie činnosti, ktoré ľudia robia v spánku 03 - Modified: 2024-01-12 08:32:39 - Feat.: - Title: Futbalista Vladko Weiss ml. sa po rokoch rozviedol. Ako si rozdelili majetky? 04 - Modified: 2023-12-28 07:00:00 - Feat.: - Title: Vy hovädo, vy ste mi prešli bábovku! V týchto veselých historkách z autoškoly sa nájdu mnohí z nás 05 - Modified: 2023-05-21 18:29:57 - Feat.: - Title: Weiss obhájil cenu pre najlepšieho hráča futbalovej ligy
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 00:48