Andrej KiskaTASR/M. Baumann
StoryEditor

Kiska reagoval na Dankovu kritiku. Zmenu ústavy už podpísal, rokovať sa bude v stredu

03.04.2017, 09:43
Autor:
TASRTASR
Po skoro dvadsiatich rokoch sa pôsobenie nemorálnych Mečiarových amnestií blíži ku koncu, povedal prezident.

S najväčšou pravdepodobnosťou sa o uznesení o zrušení amnestií Vladimíra Mečiara bude rokovať  v stredu (5.apríla) o 14.00 hod.

TASR o tom informovala šéfka komunikácie Národnej rady (NR) SR Zuzana Čižmáriková.

"Kancelária prezidenta musí najskôr doručiť podpísanú zmenu ústavy. Hneď ako príde do parlamentu, začne proces zverejňovania v Zbierke zákonov. Veríme, že už zajtra (v utorok 4.4., pozn. TASR) vyjde v Zbierke zákonov. Na základe toho zasadne poslanecké grémium, ktoré by malo rozhodnúť o zaradení nového bodu na súčasnú schôdzu parlamentu," konštatovala.

Prezident SR Andrej Kiska dnes podpísal novelu Ústavy SR, ktorá dáva parlamentu kompetenciu rušiť protiprávne amnestie a individuálne milosti prezidenta. Ak bude zmena ústavy zverejnená aj v Zbierke zákonov, poslanci NR SR môžu pristúpiť k zrušeniu amnestií Vladimíra Mečiara a milosti exprezidenta Michala Kováča svojmu synovi. 

"Po skoro dvadsiatich rokoch sa pôsobenie nemorálnych Mečiarových amnestií blíži ku koncu. Chcel by som oceniť všetkých tých, ktorí za tým stoja. Chcel by som oceniť poslancov NR SR, že sa napriek rôznym nezhodám na záver všetci stotožnili s tým, že skutočne treba zmeniť ústavu, a podpísali ústavný zákon. Chcem však oceniť aj veľkú podporu verejnosti, odborníkov, všetkých tých, ktorí stáli za tým, že sa vyvinul celospoločenský tlak," povedal Kiska.

Predseda Mosta-Híd Béla Bugár už povedal, že uznesenie, ktorým parlament zruší amnestie Mečiara z roku 1998 a milosť Kováča svojmu synovi, je pripravené.

Aby sa o uznesení začalo rokovať, musí o to požiadať aspoň 30 poslancov. Na jeho schválenie je potom potrebných minimálne 90 hlasov. Ak plénum amnestie takýmto uznesením zruší, preverí ho ešte Ústavný súd SR, a to do 60 dní.

Zmena ústavy dáva parlamentu kompetenciu zrušiť amnestie či individuálne milosti prezidenta, ak odporujú princípom demokratického a právneho štátu, a prináša pravidlo, že zrušenie amnestií či milosti musí do 60 dní posúdiť Ústavný súd SR.

Ten buď rozhodnutie parlamentu potvrdí, alebo zneguje a amnestie budú platiť ďalej. Ak súd neprijme v spomínanej lehote žiadne stanovisko, rozhodnutie parlamentu bude účinné.

01 - Modified: 2024-02-23 13:41:01 - Feat.: - Title: Prezidentka si vyžiada zmenu štatútu SIS a podľa toho bude reagovať. V zmene voľby vidí ústavný problém 02 - Modified: 2023-12-18 06:21:15 - Feat.: - Title: V referende v Čile neprešiel ani druhý návrh novej ústavy 03 - Modified: 2023-12-12 16:14:23 - Feat.: - Title: Francúzska vláda chce do ústavy začleniť slobodu žien uchýliť sa k interrupcii 04 - Modified: 2023-10-16 12:52:52 - Feat.: - Title: Gruzínska prezidentka porušila svojimi zahraničnými cestami ústavu, rozhodol súd 05 - Modified: 2023-10-03 13:48:13 - Feat.: - Title: Smer uspel na Ústavnom súde. Časť Trestného zákona o prepadnutí majetku je v rozpore s ústavou
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 10:53