TASR/Michal Svítok
StoryEditor

Matovičov poslanec kritizoval sudcov. Začali voči nemu disciplinárne konanie

29.03.2017, 14:00
Autor:
TASRTASR

Mandátový a imunitný výbor Národnej rady (NR) SR dnes začal disciplinárne konanie voči opozičnému poslancovi Alojzovi Baránikovi (SaS) za jeho výroky na adresu bratislavského krajského súdu a sudkyne. Po rokovaní výboru to oznámil jeho predseda Richard Raši (Smer-SD).

Baránik vo februári na pôde ústavnoprávneho výboru NR SR vyhlásil, že kandidát na člena Súdnej rady Roman Huszár pochádza z bratislavského súdu, ktorý považuje za najskorumpovanejší na Slovensku. V pléne parlamentu zase vyhlásil, že sudkyňa Ayša Pružinec Erenová je "ťažká prieťahárka, ktorá rozhoduje veci tak, ako si to všetci neželáme, rozhoduje veci tým najotrasnejším spôsobom, je to osoba, ktorá je príslušníkom justičnej mafie, ktorá spôsobuje to, že na Slovensku nie je možné dosiahnuť spravodlivosť".

Raši považuje za problematické, že niekoľko dní po výrokoch na adresu sudkyne podal Baránik námietku zaujatosti v konaní, kde ako advokát zastupuje žalujúcu stranu. Toto konanie rozhoduje práve Pružinec Erenová. "Došlo aj k podaniu na Výbor NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií pre zneužitie funkcie poslanca. Nemôže povedať, že je niekto korupčník a potom dať sám námietku, že je zaujatý voči tejto sudkyni, lebo to voči nej povedal," myslí si Raši. Baránik bude aktuálne pozvaný na ďalší výbor a bude mať možnosť ospravedlniť sa.

Na Rašiho sa po Baránikových výrokoch obrátilo Združenie sudcov Slovenska (ZSS). Vyhlásenia poslanca sú podľa názoru stavovskej sudcovskej organizácie znevažujúce, dehonestujú celé súdnictvo a neboli podložené žiadnymi pravdivými skutkovými tvrdeniami. ZSS to tiež považuje za urážku konkrétnej sudkyne, a to nielen pre hanlivé označenie, ale aj nepravdivé tvrdenie.

Rašimu predložilo ZSS štatistiku jej činnosti za ostatné tri roky. Tri reštančné veci mala v roku 2014, v roku 2015 a 2016 žiadnu. "Je jednoznačné, že poslanec uvádza absolútne zavádzajúce informácie o tom, že má sudkyňa veľký počet reštančných vecí," píše sa v podnete.

"Je mi ľúto, ak som sa mojimi výrokmi dotkol sudcov, ktorí si to nezaslúžia," reagoval na podnet ZSS poslanec Baránik. Odmietol, že bol pri vyhlásení na adresu sudkyne KS v Bratislave vedený vlastným prospechom. "Súvislosť s nejakým konkrétnym prípadom, o ktorom sa hovorí v podnete, som si v čase vynesenia uvedených výrokov vôbec neuvedomil, ale vychádzal som len zo všeobecných poznatkov," vysvetlil opozičný poslanec.

Baránik si je vedomý skutočnosti, že príslušníci súdnej moci sa môžu cítiť dotknutí zovšeobecňujúcimi negatívnymi výrokmi o sudcoch. "To ale je prirodzený následok stavu, v ktorom sa súdna moc nachádza ako dôsledok jednak odovzdania vedenia súdnictva absolútne nevhodným ľuďom, ktorí dlhodobo ničili charakter súdnej moci, ako aj skutočnosti, že súdna moc nikdy neprešla očistou od komunistických a iných nevhodných kádrov," uviedol Baránik.

Takéto nevhodné osoby sa podľa poslanca naopak etablovali na najvyšších postoch tak, aby mohli zohrávať kľúčovú rolu v udržiavaní neprávneho štátu. Za takéhoto stavu považuje za prirodzené, že Krajský súd v Bratislave je ako súd príslušný pre rozhodujúcu časť oligarchov a štátnych inštitúcií kľúčový pre ovládnutie tými, ktorí si neželajú právny štát, ale štát, ktorý slúži im samotným.

01 - Modified: 2022-05-07 11:31:29 - Feat.: - Title: Fico vyhral dvakrát. "Zachránil" seba a rozhádal koalíciu, Matovič obnovil spor so Sulíkom 02 - Modified: 2022-05-06 19:32:15 - Feat.: - Title: Heger: Hatrákova a Tabák sa spreneverili hodnotám OĽANO, vyjadrenia Matoviča o prezidentke nie sú vhodné 03 - Modified: 2022-05-05 21:34:16 - Feat.: - Title: Zastavte kampaň voči OĽANO. Neobťažujme verejnosť našimi spormi, vyzval Šipoš SaS 04 - Modified: 2022-05-05 16:02:16 - Feat.: - Title: Koaličná kríza: Tri scenáre, ako budú vládne strany riešiť konflikt 05 - Modified: 2022-05-05 14:48:40 - Feat.: - Title: Tabák a Hatráková to dali na Matoviča
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 08:56