Milan Uhrík a Marian KotlebaTASR/M. Baumann
StoryEditor

Uhríkov alibizmus: Transporty Židov? Nie som historik. Tiso? Jediný skutočný prezident

27.03.2017, 15:27
Autor:
chocho
Podpredseda ĽSNS v televíznej diskusii odmietol odsúdiť vyvezenie Židov do nacistických vyhladzovacích táborov.

Jednoduchá otázka moderátora, päť odpovedí a z toho štyri jednoznačné. V RTVS sa v relácii O 5 minút 12 rozprúdila ostrá debata o opozičnej parlamentnej strane ĽSNS. Moderátor Martin Strižinec sa prítomných politikov okrem iného pýtal, či odsudzujú deportácie slovenských občanov židovského pôvodu do nacistických vyhladzovacích táborov.

Strižinec sa politikov na ich postoj k deportáciám pýta od času 14:18.

„Vyviesť 70-tisíc ľudí na smrť? Však to je chrapúňstvo. Samozrejme, že to odsudzujem.“ Milan Krajniak ( poslanec a podpredseda Sme rodina)

„Je to zvrátenosť.“ Veronika Remišová (poslankyňa OĽaNO)

„Samozrejme, že to odsudzujem.“ Ľubomír Galko ( poslanec a podpredseda SaS)

„O tom predsa nemôže byť diskusia.“ Miroslav Číž (poslanec Smeru)

„Ja to beriem ako nejaký historický fakt. Nemám sa k tomu prečo vyjadrovať.“ Milan Uhrík (poslanec a podpredseda ĽSNS)

"Nie som historik"

Neskôr podpredseda kotlebovcov argumentoval slovami: „Nie som historik a neviem, aké boli historické okolnosti.“ Doplnil to tým, že podľa neho môžu existovať okolnosti, kedy predstavitelia štátu nevedeli, že ľudí posielajú na smrť.

„No a vysťahovať vlastných občanov, zbaviť ich práv a majetku a poslať ich preč, s tým už súhlasíte?“ spýtal sa Uhríka Krajniak. „To robili predsa Nemci sudetskí,“ odpovedal poslanec ĽSNS a dodal, že to je „historický štandard, ktorý sa používal. Nehovorím, že to máme aplikovať dnes.“

Pri Tisovi historik byť nemusí

Že nie je historik a obdobie Slovenského štátu nezažil, Uhríkovi v minulosti neprekážalo napríklad pri osobe prezidenta tohto štátu, Jozefovi Tisovi. K jeho osobe zaujal jednoznačný postoj aj bez historického vzdelania. "Dr. Jozef Tiso bol doposiaľ jediný skutočný slovenský prezident," vyhlásil v auguste 2016 pre securitymagazin.cz. Podobne sa vyjadril aj v októbri 2016 pre Parlamentné listy: „Bol to podľa našej mienky doposiaľ jediný skutočný slovenský prezident, ktorý zastával práva Slovákov."

Deportácie neodsúdili ani iní poslanci za ĽSNS. Aktuality.sk sa na to viacerých z nich v parlamente spýtali. „Nemyslím si nič o tom,“ povedal Stanislav Mizík, ktorý v minulosti vyčítal prezidentovi Andrejovi Kiskovi, že vyznamenal aj ľudí židovského pôvodu.

„Vy ste si niečo hovorili pre seba, ja som nerozumela,“ reagovala Natália Grausová, ktorá chcela, aby sa poslanci 6. septembra 2016 pomodlili v sále Otčenáš a ateisti by sa podľa nej mohli modliť podľa svojho vierovyznania.

Kotleba: Nebolo všetko ideálne

„Zásadnejšie“ sa k tomu postavil predseda ĽSNS Marian Kotleba. „Nie všetko bolo vtedy ideálne,“ vyhlásil pre aktuality.sk.

„Určite treba odsúdiť každé jedno takéto nehorázne nakladanie s ľudskými životmi,“ povedal rozhodne Ján Mora. „Jednoznačne áno, transporty akýchkoľvek obyvateľov tragédiou sú,“ vyhlásil Milan Mazurek. K úlohe Tisa sa vyjadriť nechcel, lebo „históriu neštudoval“.

01 - Modified: 2024-03-08 12:56:17 - Feat.: - Title: Republika predstavila kandidátku do eurovolieb, povedie ju Uhrík 02 - Modified: 2024-02-25 18:26:30 - Feat.: - Title: Hnutie Republika si na sneme opätovne zvolilo za predsedu Milana Uhríka 03 - Modified: 2024-02-13 23:00:00 - Feat.: - Title: Republika zvádza súboj s Ficom. Všetci vieme, že Smeru ide o zníženie trestov pre oligarchov, tvrdí Uhrík 04 - Modified: 2024-02-09 18:11:05 - Feat.: - Title: Schválená novela Trestného zákona je obrovská rana pre spravodlivosť, reaguje Uhrík 05 - Modified: 2024-01-23 23:00:00 - Feat.: - Title: Uhrík chce vytvoriť veľkú vlasteneckú kandidátku. SNS však pri ňom vidí riziko, ktoré ich ohrozí v Bruseli
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 10:49