StoryEditor

Bašternák ešte vypočutý nebol. Nie je možná iná cesta, hovorí o obvinení Gašpar

23.03.2017, 10:00
Policajný prezident obhajuje postup úradov v prípade Ladislava Bašternáka.

Právna kvalifikácia v prípade obvineného Ladislava Bašternáka účelová nie je, policajný vyšetrovateľ postupoval podľa Trestného zákona účinného v čase, keď malo dôjsť k spáchaniu skutku. Obvinený podnikateľ zatiaľ vypočutý nebol. Na dnešnej tlačovej besede to uviedol prezident Policajného zboru Tibor Gašpar.

„Koná sa v súlade so zákonmi, nie je možná iná cesta ako táto,“ povedal Gašpar na margo obvinenia Ladislava Bašternáka z trestného činu neodvedenia dane a poistného.

Pripomenul, že predmetný trestný čin sa mal stať ešte v apríli 2012 a vzťahuje sa naň Trestný zákon, ktorý platil v tom období. „Kedy bolo podané problémové daňové priznanie,“ skonštatoval Gašpar.

Nehľadajte v tom nič iné

K zmene Trestného zákona, ktorý by teoreticky umožňoval vzniesť podnikateľovi obvinenie za iný trestný čin, došlo podľa policajného prezidenta až v októbri 2012.

„Nemohla sa použiť iná právna kvalifikácia, nehľadajte v tom nič iné,“ uviedol Gašpar.

Podľa medializovaných informácií, v zmysle Trestného zákona, pri právnej kvalifikácii, za ktorú bolo vznesené obvinenie, by do úvahy mohla prichádzať účinná ľútosť. Mohlo by to znamenať, že ak by obvinený uhradil spôsobenú škodu vo výške takmer dva milióny eur, mohla by po splnení zákonných podmienok trestnosť jeho činu zaniknúť.

Podľa vyjadrenia Gašpara, obvinený zatiaľ žiadnu iniciatívu v tomto smere nevyvinul a dokonca ešte nebol ani vypočutý v procesnom postavení obvineného.

Úplatky pre starostu

Policajný prezident na tlačovej konferencii tiež poukázal na dva odhalené korupčné prípady. Jedným z nich je starosta obce Kalinkovo Štefan B., ktorý je podozrivý z prijatia úplatku v súvislosti so zmenami územného plánu obce.

"V krátkej dobe je to už druhé obvinenie starostu. Keď je vôľa, je aj cesta," povedal Gašpar s tým, že vyzýva všetkých, ktorí sa stretnú s korupčným správaním, aby ho ohlásili.

Tibor Gašpar pripomenul, že v minulom roku odhalila polícia takmer 150 prípadov boja s korupciou. "Ja to považujem za vlastnú chybu," povedal Gašpar o tom, že polícia v minulosti informovala o podobných prípadoch verejnosť menej.

Špeciálne služby väzenskej stráže

Druhým prípadom je akcia s pracovným názvom Noxa. Podľa šéfa Národnej kriminálnej Petra Hraška agentúry šlo o niekoľko mesačné rozpracovanie, ktoré výsledkom bolo, že vyšetrovateľ NAKA vzniesol obvinenie Martinovi M. za prečin zneužitia právomoci verejného činiteľa v súbehu s prečinom prijímania úplatku.

"V postavení príslušníka zboru väzenskej a justičnej stráže zaradil na výkon trestu odňatia slobody v ústave, kde pôsobil ako pedagóg Košice-Šaca tak, že žiadal od jedného z odsúdených úplatok vo výške tri až päť tisíc eur za to, že mu zabezpečí do ústavu na výkon trestu s otvoreným režimom," popísal Hraško s tým, že za podobnú službu prijal úplatok viackrát.

V ďalšom prípade prijal úplatok vo výške 1200 eur za to, že umožnil odsúdenému prijať balík s finančnou hotovosťou a inými nepovolenými predmetmi. Tomu istému mužovi sľúbili úplatok za kladný posudok odsúdeného.

V prípade preukázania viny mu hrozí trest odňatia slobody na 5 až 12 rokov odňatia slobody.

01 - Modified: 2024-04-18 13:39:30 - Feat.: - Title: Ficova vláda má nový problém. Brusel sa vybral opačným smerom 02 - Modified: 2024-04-14 09:00:00 - Feat.: - Title: Jeden z najväčších bankových podvodov ju bude stáť život. Za zmiznutie dvanástich miliárd eur dostala Vietnamka trest smrti 03 - Modified: 2024-04-05 21:04:57 - Feat.: - Title: NAKA pokročila v kauze únosu Vietnamca: Obvinila osem ľudí, je medzi nimi aj Ficov bývalý poradca 04 - Modified: 2024-04-05 10:56:31 - Feat.: - Title: Súd zamietol návrh na neodkladné opatrenie v prípade vyšetrovateľov NAKA, informuje rezort Šutaja Eštoka 05 - Modified: 2024-03-28 15:02:32 - Feat.: - Title: Štátne zákazky budú podľa PS lahšie skorumpovateľné. Verejné obstarávanie nebude vždy povinné
menuLevel = 1, menuRoute = naslovnica, menuAlias = naslovnica, menuRouteLevel0 = naslovnica, homepage = true
18. apríl 2024 20:23