Bonaparte protest 18 07 2016MAFRA/Pavol Funtál
StoryEditor

NAKA obvinila Bašternáka. Fico nedávno vyhlásil, že sa vtedy vysťahuje z Bonaparte

21.03.2017, 16:00
Autor:
chocho
Kontroverzný podnikateľ si mal zo štátu vytiahnuť takmer dva milióny.

Kontroverzného podnikateľa Ladislava Bašternáka obvinili zo zločinu neodvedenia dane a poistného. Podľa portálu webnoviny.sk, ktorý o prípade informoval, ho obvinil vyšetrovateľ Národnej jednotky finančnej polície NAKA v piatok 17. marca. V súvislosti s tým premiér Robert Fico vyhlásil, že urobí všetko pre to, aby v krátkom čase našiel riešenie ohľadne svojho bývania, keďže doteraz si prenajímal byt práve od Bašternáka.

"Dňa 17.03.2017 vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry Prezídia Policajného zboru vzniesol obvinenie osobe L. B. za zločin neodvedenia dane a poistného," potvrdili pre HN z kancelárie prezidenta Policajného zboru. "V predmetnej trestnej veci prebieha intenzívne vyšetrovanie po vznesení obvinenia a vzhľadom na uvedené poskytneme bližšie informácie keď to proces vyšetrovania umožní."

Kontrola nezrovnalosti neobjavila

Bašternák si mal v apríli 2012 vďaka nadmernému odpočtu dépeháčky prilepšiť o dva milióny eur. Jeho firma BL-202 kúpila za 12 miliónov eur sedem bytov v bytovke Five Star Residence, ktorá sa nachádza na lukratívnom mieste neďaleko úradu vlády v širšom centre Bratislavy.

​Investorom projektu bol kontroverzný podnikateľ Marián Kočner, ktorý má byť Bašternákovým známym. Byty predávala spoločnosť Rent and Wash, za ktorú vystupoval Peter Hrkotáč. Ten získal byty len krátko pred predajom za približne desatinovú cenu. Za podobnú sumu ich mal neskôr predávať aj Bašternák, čo by pre neho znamenalo stratu približne desať miliónov eur.

Po tom, čo si Bašternák uplatnil vratku DPH, prišla kontrola z daňového úradu, ale žiadne nezrovnalosti neobjavila. Bašternákovi tak vyplatili dva milióny eur.

Fico: Ušetril som štátu tisíce

„Akonáhle bude vznesené obvinenie, pochopím, že tam jednoducho nemôžem zostať. V tomto prípade to bude pre mňa neudržateľné," vyhlásil Fico 25. februára v relácii RTVS Sobotné dielógy v súvislosti s tým, že si od Bašternáka prenajíma byt v komplexe Bonaparte.

"Urobím všetko pre to, aby som v krátkom čase našiel riešenie," vyhlásil Fico ohľadne svojho bývania. Zdôraznil však, že hoci má právo na to, aby mu ako premiérovi štát bývanie platil, platí si ho sám, čím mal štátu ušetriť tisíce eur.

"Je čas, sťahujete sa"

„Chcem odkázať pánovi premiérovi, aby nehľadal výhovorky. Pán premiér, je čas, sťahujete sa. Verím, že tento sľub nedopadne tak, ako diaľnica do Košíc do roku 2010,“ vyhlásil šéf OĽaNO Igor Matovič.

„Darmo sa bude tváriť ako bojovník proti korupcii, keď každý mesiac platí za byt človeku, ktorý je podozrivý z daňových podvodov,“ povedala k téme poslankyňa OĽaNO Veronika Remišová.

„Predpokladáme, že tento sľub dodrží. Ak by to neurobil, bola by to silná káva aj pre jeho voličov,“ povedal podpredseda SaS Ľubomír Galko k vyjadreniu Fica, že ak Bašternáka obvinia, z bytu sa vysťahuje.

KDH vyzýva Daňový úrad Bratislava, aby v zmysle zákona o cestovných dokladoch požiadal o odňatie cestovného pasu Bašternákovi. "Slovensko má už veľa podvodníkov po celom svete, ktorí z našej krajiny utiekli pred spravodlivosťou. U Ladislava Bašternáka je dôvodné podozrenie, že bude mariť, respektíve že sa bude chcieť vyhnúť spravodlivosti," tvrdí KDH.

Kto je Ladislav Bašternák a o čo ide v známej kauze? Pozrite si archívne video vysvetľujúce podstatu kauzy okolo kontroverzného podnikateľa:

01 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 02 - Modified: 2024-04-19 10:36:13 - Feat.: - Title: Bez diaľničnej známky. Obchvaty budú zadarmo, oznámil Fico, okrem Bratislavy sa to týka ďalších piatich miest 03 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 04 - Modified: 2024-04-18 17:24:22 - Feat.: - Title: Vláda na post eurokomisára za Slovensko podporuje Šefčoviča. Má silné postavenie, tvrdí Fico 05 - Modified: 2024-04-18 15:27:41 - Feat.: - Title: Splnili sme sľub o plnohodnotnom trinástom dôchodku, napĺňame programové vyhlásenie, tvrdí Fico
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 15:13