Poslanec Smeru Miroslav ČížTASR/P. Neubauer
StoryEditor

Opozícia chce témou amnestií zdiskreditovať koalíciu, myslí si podpredseda poslaneckého klubu Smeru

12.03.2017, 13:55
Autor:
TASRTASR

Tlak na zrušenie tzv. Mečiarových amnestií zo strany opozície je snahou o diskreditáciu a rozrušenie kompaktnosti vládnej koalície. V diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 to uviedol podpredseda poslaneckého klubu Smer-SD v NR SR Miroslav Číž.

V diskusii zopakoval, že strana Mečiarove amnestie odsúdila a za morálny a politický suterén označila už pri svojom vzniku, problémom je však pre Smer právna nemožnosť zrušenia amnestií. "V oboch prípadoch máme konzistentný názor," zdôraznil Číž.

Diskreditácia koalície

Poukázal tiež na to, že sa od predchádzajúcich návrhov na zrušenie Mečiarových amnestií neobjavili nové faktické skutočnosti, ktoré by menili stav. "Ak teraz prichádza znovu návrh, tak to politikum v tom celom je silné. Veď čo iné potrebuje opozícia, ako diskreditovať vládnu koalíciu," uviedol Číž.

Poslanec NR SR za Most-Híd a ústavný právnik Peter Kresák nesúhlasí s tým, že je to celé o politike. Zdôraznil, že pre neho ako právnika a človeka boli amnestie a s tým súvisiace rozhodnutia absolútne proti princípom materiálneho právneho štátu. "Môžeme dnes akceptovať to, že štátna moc flagrantne a evidentne konala v rozpore s ústavou?" opýtal sa Kresák, ktorý je presvedčený, že s tým "treba niečo urobiť".

Dennodenné kauzy

To, že by bola snaha o zrušenie Mečiarových amnestií cielená motiváciou poškodiť Smer, odmieta predseda Výboru NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií Martin Poliačik (SaS). "Na to, aby sme položili Smer na lopatky, tu máme dennodenne kauzy, ktoré sú so Smerom spojené," uviedol. Zrušenie amnestií je podľa neho potrebné preto, lebo sa v posledných dňoch ukázalo, že Mečiar a mečiarizmus nie sú iba duchom minulosti.

"Pán Mečiar dokáže dnes vystúpiť na verejnosť a obhajovať všetko, čo je spojené s obdobím jeho vlády, hoci obete tejto vlády žijú medzi nami," povedal Poliačik. „Preto je potrebné tento boj dokončiť a vyrovnať sa s tým, čo sa tu desiatky rokov dialo, vyrovnať sa s človekom, ktorý znásilnil a poohýbal demokratický a právny systém tohto štátu," zdôraznil Poliačik.

Havlove amnestie 

Poslanec NR SR za OĽaNo-NOVA Ján Budaj upozornil, že Vladimír Mečiar vo svojom nedávnom vystúpení poukázal na to, že ak by povedal celú pravdu o amnestiách, narušilo by to systém. "Aký systém môže narušiť pravda? Demokratický systém to nie je, mafiánsky však áno," povedal Budaj. "Zrušením amnestií sa republika očistí,“ uviedol.

Číž reagoval, že na celú záležitosť je potrebné sa pozerať vecne a objektívne a nie o nej hovoriť formou politických prejavov. "Tu nie je spor o to, či odsúdime amnestie, tu je spor o to, ako to vyriešime," vyhlásil. Zdôraznil, že parlament ako zákonodarca sa musí zaoberať aj právnymi následkami rozhodnutia.

"Musíme sa zaoberať aj tým, aké sú možnosti tých, ktorí sú v odpore proti tomuto aktu. Môže sa objaviť otázka, či môžeme zrušiť aj ďalšie amnestie, napríklad Havlove amnestie. Narušíme princíp retroaktivity zákazu," upozornil Číž. "To sú faktory, ktoré musíme brať do úvahy, spolu s partnermi musíme hľadať riešenia," dodal podpredseda poslaneckého klubu Smer-SD v NR SR.

Dôvera v štát

Kresák pri možnom riešení nepovažuje za správne požadovať od Ústavného súdu SR predbežné posúdenie ústavného zákona. "Nie je možné, aby ÚS ústavodarnému orgánu, akým je NR SR, vopred zakázal či prikázal hlasovať. To by bolo v rozpore s ústavou, poslanec rozhoduje podľa vedomia a svedomia," skonštatoval. Navrhuje preto rozšíriť návrh ústavného zákona o určenie určitej doby, počas ktorej môže byť napadnutý, resp. posúdený ústavným súdom.

Poliačik si myslí, že nespochybňovanie možnosti právneho riešenia je aj otázkou efektu, ktorú má celá záležitosť v politickej rovine. "Toto je jeden z krokov, ako môže vládna koalícia napĺňať svoje predsavzatie zvyšovať dôveru občanov v štát," uviedol.

Budaj verí, že zrušením amnestií sa podarí objasniť a verejnosti prezentovať všetky skutočnosti, ktoré sa týkajú smrti Róberta Remiáša.

01 - Modified: 2024-02-20 23:00:00 - Feat.: - Title: Skončí toxická zemina z východu Slovenska v zahraničí? Taraba rieši, čo s biľagom z minulosti 02 - Modified: 2024-01-17 22:46:38 - Feat.: - Title: Minister Taraba podal trestné oznámenie na predošlé vedenie envirorezortu 03 - Modified: 2023-11-28 11:35:46 - Feat.: - Title: Slovensko ako Dánsko? Taraba chce nové spaľovne, rozhodnutie o jednej novej je už na spadnutie 04 - Modified: 2023-11-16 12:02:49 - Feat.: - Title: Vrakunská skládka ako dedičstvo po Budajovi? Hrozbu pre pitnú vodu brzdia pozemky 05 - Modified: 2023-10-01 02:21:07 - Feat.: - Title: Je to také déjà vu: progresívci neskrývali sklamanie z výsledku. V hre je spolupráca s Pellegrinim a Matovičom
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 01:19