HN/ Peter Mayer
StoryEditor

"Mečiarizmus znetvoril právo a politiku." Kňažko tvrdo skritizoval amnestie, označil ich za zvrhlosť

12.03.2017, 11:30
Autor:
rdurdu
Milan Kňažko hovoril o téme, ktorá hýbe slovenskou spoločnosťou.

Milan Kňažko, bývalý podpredseda vlády a exminister zahraničných vecí prijal pozvanie do relácie V politike v Televízii TA3. Témou boli Mečiarove amnestie, teda téma, ktorá v súčasnosti hýbe slovenskou spoločnosťou.

"Mečiarizmus znetvoril právo a politiku," uviedol Kňažko. Dodal, že s obdobím mečiarizmu sa Slováci dodnes úplne nevysporiadali. "Keď niekto vydá amnestie preto, aby sa nevyšetril zločin, to je zvrhlosť," myslí si Kňažko.

Relácia sa venovala aj vzťahu Kňažko-Mečiar. Expolitik sa ohradil voči tvrdeniu, že "stvoril Mečiara." Hovoril aj o ich prvom stretnutí. "Džina z fľaše vypustil niekto iný, nie ja," dodal niekdajší kandidát na prezidenta SR.

Uviedol, že Mečiar používal lož ako pracovnú metódu. Kňažko uviedol, že následne opustil Mečiara a pridal sa k opozícii. "Keď som zistil, ako to je, tak som odišiel," uviedol.

Ďalšou témou bolo rozdelenie Československa. Kňažko si myslí, že to v konečnom dôsledku bolo dobré rozhodnutie a naše vzťahy s Českou sú teraz na veľmi vysokej úrovni. Sám seba označil Kňažko sa milovníka Česka.

"Stali sme sa čiernou dierou Európy, vypadli sme z integračných procesov," vrátil s Kňažko k ére mečiarizmu. Mečiar nútil Kováča podpisovať veci, s ktorými prezident nesúhlasil, prezradil Kňažko o zhoršujúcich sa vzťahoch medzi premiérom a prezidentom. "Celé to vyvrcholilo únosom," upozornil. 

Právnici majú hľadať spôsob, ako právne čisto zrušiť amnestie. "Som presvedčený, že takáto cesta sa nájde," myslí si Kňažko. "V politike musí byť aj morálka. Morálka patrí do politiky tak, ako patrí aj do života ľudí," upozornil Kňažko.

Kňažko sa vyjadril aj ku kauze Bašternák. "Premiér býva u predstaviteľa organizovaného zločinu, to je niečo neakceptovateľné. Mali by sme sa hanbiť, ľudia nesmú stratiť vieru, že dokážu niečo zmeniť," myslí si. Ako príklad uviedol Rumunsko, kde hromadné protesty prinútili vládu stiahnuť zákon, ktorý zjemňoval tresty za korupciu.

"Nesmieme pripustiť, aby sa v spoločnosti diali také veci, aké sa dejú dnes," dodal na záver.

01 - Modified: 2024-03-21 23:00:00 - Feat.: - Title: Je moratórium len fiktívne? Sú miesta, kde nemá moc 02 - Modified: 2024-03-15 11:21:54 - Feat.: - Title: Slovenská televízia bojuje o verejnoprávnosť už od Mečiara. Šimkovičová novelou zavádza starý systém 03 - Modified: 2024-02-15 15:13:35 - Feat.: - Title: Rekonštrukcia za milióny eur. Hala, ktorú obľuboval aj Mečiar, má nový šat. Správny impulz pre náš basketbal? 04 - Modified: 2024-01-26 23:00:00 - Feat.: - Title: Hádzanie špiny na rivalov, spravodajské hry zo zahraničia i počasie. Ktoré premenné vstupujú do volieb? 05 - Modified: 2023-11-14 18:30:00 - Feat.: - Title: Ficova vláda ide pri cenách energií zas do extrému. Slovensko sa vracia do éry Mečiara (Brífing HN)
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 13:16