Napriek tomu, že pri kauzách býva v defenzíve väčšinou vládna moc, mesiac pred parlamentnými voľbami sa garde obrátilo. Premiér Robert Fico vtedy obvinil lídra OĽaNO Igora Matoviča, že podnik Regionpress v roku 2008 previedol podľa jeho slov na bieleho koňa Pavla Vandáka, ktorý bol v čase prevodu Matovičovým zamestnancom. Podľa Fica sa tak Matovič chcel vyhnúť daňovej kontrole a prepral štyri milióny eur. Zároveň malo byť zničené účtovníctvo firmy, čo šéf OĽaNO odmietol. Novinárov zobral na povalu domu starej mamy v Borovej pri Trnave, kde prezentoval stohy dokumentov ako staré účtovníctvo firmy. Dokumenty následne odovzdal vyšetrovateľovi Národnej kriminálnej agentúry. Doklady z rokov 2002 a 2004 však chýbali. Matovič ich mal ponechať Vandákovi.TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Danko rozhodol, že Matovič s Mihálom prídu o polovicu platu. Takáto sankcia tu nebola niekoľko rokov

09.03.2017, 08:31
Autor:
TASRTASR

Poslanci Národnej rady Igor Matovič (OĽaNO-NOVA) a Jozef Mihál (nezaradený) prídu o polovicu platu a polovicu paušálnych náhrad. Predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) im totiž neospravedlnil neúčasť na schôdzi vo februári, v prípade Matoviča ide o dva dni a v prípade Mihála o tri. Takáto sankcia nebola v parlamente uložená už roky.

Danko v rozhodnutí uviedol, že Matovič síce písomne ospravedlnil svoju neúčasť na rokovacom dni 12. schôdze parlamentu 1. februára 2017, ale dôvod jeho neúčasti nepovažuje za závažný a ospravedlnenie Matoviča za riadne.

​"Termín konania februárovej schôdze bol známy v dostatočnom časovom predstihu, aby si poslanci mohli svoje ďalšie činnosti k tomu prispôsobiť," napísal Danko.

Druhý neospravedlnený deň má šéf OĽaNO-NOVA zo 14. februára. Vtedy bol Matovič vykázaný z rokovacej sály, keďže počas odvolávania premiéra Roberta Fica (Smer-SD) používal fotografie, čo nový rokovací poriadok zakazuje. Vykázaný poslanec má automaticky neospravedlnenú neúčasť.

Mihálovi Danko neospravedlnil neúčasť na troch rokovacích dňoch 1. až 3. februára. Mihál v parlamente chýbal, avšak nijako sa neospravedlnil. Ak by mal poslanec neospravedlnené minimálne štyri dni, prišiel by o celý plat a paušálne náhrady. Matovič aj Mihál môžu voči rozhodnutiu Danka podať písomnú námietku.

Mihál už skôr vysvetlil, že mal na prelome januára a februára prednáškové turné po Slovensku. "Množstvo účastníkov, ktorí sú na túto akciu prihlásení dlhodobo vopred, by mi neodpustilo, keby som to zrušil. Neospravedlnenie neúčasti v parlamente bolo teda vedomé a som pripravený niesť dôsledky," deklaroval Mihál.

Matovič bol 1. februára oficiálne ospravedlnený, v rovnaký deň mal však na pôde parlamentu tlačovú konferenciu. Danko preto už vtedy vyhlásil, že mu ospravedlnenku neuzná. "Mal som naliehavé pracovné povinnosti, uprednostnil som ľudí," vysvetlil svoju neúčasť Matovič.

01 - Modified: 2024-04-23 10:54:22 - Feat.: - Title: SaS kritizuje návrh k vyplateniu príspevkov organizáciám v zdravotníctve 02 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente 03 - Modified: 2024-04-18 14:18:55 - Feat.: - Title: Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy 04 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort 05 - Modified: 2024-04-17 14:48:17 - Feat.: - Title: Zákon o strategických investíciách zbaví vinníkov zodpovednosti, tvrdí SaS
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 20:59