StoryEditor

Kaliňák podporil Procházkovu kandidatúru: Je to na slovo vzatý odborník

08.03.2017, 13:00
Autor:
TASRTASR
Vláda stále nerozhodla, či bude na kandidatúre Procházku trvať, alebo Slovensko ponúkne do Luxemburgu ďalšieho kandidáta.

Vláda by mala trvať na kandidatúre Radoslava Procházku za sudcu Všeobecného súdu EÚ aj napriek nesúhlasnému stanovisku poradného výboru Rady Európskej únie. Domnieva sa tak jej podpredseda Robert Kaliňák (Smer-SD), ktorý to uviedol dnes po zasadnutí kabinetu.

„Osobne si myslím, že to za pokus stojí, ale nie som ten, ktorý o tom rozhoduje. Ale keby to bolo na mne, tak určite áno, pretože z môjho pohľadu má byť na mieste na slovo vzatý odborník, čo pán Procházka nepochybne je,“ vysvetlil.

Poradný výbor bývalého politika Procházku neodporučil pre obavy z jeho integrity. Kaliňák takýto problém nevidí. Kauzy, ktoré sa na bývalého predsedu strany Sieť nalepili v politike, z jeho pohľadu boli vyšetrené a uzavreté. „Politika je rozbahnené pole a ten, ktorý si myslí, že ho prejde v bielych teniskách, je na veľkom omyle,“ citoval minister výrok klasika.

Vláda musí rozhodnúť

Vláda stále nerozhodla, či bude na kandidatúre Procházku trvať, alebo Slovensko ponúkne do Luxemburgu ďalšieho kandidáta. Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) pritom minulý týždeň uviedol, že by bolo vhodné, aby už padlo politické rozhodnutie a potom aj rozhodnutie vlády. Kaliňák dnes nevedel uviesť, kedy sa tak stane.

„To netuším, to ste ma teraz zaskočili, to neviem,“ odpovedal na takúto otázku. On sám sa ako podpredseda vlády a vládnej strany Smer-SD rozhodovania o tejto otázke nezúčastňuje. „Ja neviem, aký je proces,“ ozrejmil.

Ak by Slovensko trvalo na kandidatúre Procházku aj napriek negatívnemu odporúčaciemu stanovisku poradného výboru, jeho návrh by sa dostal na rokovanie zástupcov členských krajín EÚ. Predsedníčka Súdnej rady Jana Bajánková čaká, či bude treba vypísať novú voľbu, ktorou by sa hľadal ďalší kandidát.

Predseda vlády Robert Fico v reakcii na neúspech Procházku pred poradným výborom ešte minulý rok uviedol, že jeho stanovisko rešpektuje. „Bude asi potrebné sa pozrieť po inom kandidátovi, ale aj musím rešpektovať rozhodnutie príslušných orgánov,“ povedal 13. decembra s tým, že Procházkovi pravdepodobne ublížila angažovanosť v politike.

Obavy z integrity

Písomné stanovisko poradného výboru Rady EÚ dostala Súdna rada začiatkom januára. Výbor Procházku neodsúhlasil, lebo mal obavy z integrity slovenského kandidáta, ktoré neboli jeho vypočutím rozptýlené.

​Bývalý predseda strany Sieť je druhým odmietnutým kandidátom Slovenska na post dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ. Pred ním neuspela kandidátka Mária Patakyová pre nedostatočnú znalosť francúzskeho jazyka.

Súdna rada zvolila Procházku za ďalšieho kandidáta 19. septembra, vláda kandidatúru odsúhlasila 28. septembra. V Bruseli ju napadol predseda opozičnej strany SaS Richard Sulík. V liste adresovanom Európskemu súdnemu dvoru upozornil na nízky morálny kredit Procházku a na netransparentné financovanie jeho prezidentskej a parlamentnej kampane.

01 - Modified: 2024-04-12 16:06:16 - Feat.: - Title: Holandsko prisľúbilo Ukrajine dodatočnú podporu vo výške jednej miliardy eur 02 - Modified: 2024-04-04 10:49:36 - Feat.: - Title: Parlamentný výbor vypočuje kandidátov na sudcu Ústavného súdu v utorok a stredu 03 - Modified: 2024-03-28 17:20:51 - Feat.: - Title: Najlepší priateľ Izraela v Európe: Maďarský prezident vyjadril podporu Jeruzalemu pri práve na suverenitu 04 - Modified: 2024-03-27 19:12:37 - Feat.: - Title: Na podporu RTVS sa v stredu v Bratislave zišli stovky ľudí. Vytvorili živú reťaz okolo rozhlasu 05 - Modified: 2024-02-16 14:10:19 - Feat.: - Title: Dotačná revolúcia na e-autá zlyhala už po pár týždňoch. Francúzi to považujú za úspech
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 01:34