StoryEditor

"Hoďte to do koša, kde na tie hovadiny chodíte?" Fico volal šéfovi Všeobecnej, aby zrušil ozdravný plán

07.03.2017, 16:12
Autor:
rdurdu
Premiér publikoval celý telefonát na svojom facebooku. Nepáčilo sa mu, že štátna poisťovňa chce šetriť na liekoch či plienkach.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) vyzval dnes riaditeľa Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) Miroslava Kočana, aby stiahol jej "nezmyselný" ozdravný plán. Vzájomný telefonát zverejnil šéf kabinetu na sociálnej sieti Facebook.

Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) vykázala vlani rekordnú stratu, hovorí sa o čiastke 200 miliónov eur. Aby tento nelichotivý hospodársky výsledok odčinila, musí šetriť. Chce šetriť na liekoch, pomôckach či preplácaní zdravotnej starostlivosti.

VšZP spomína aj vyradenie viacerých pomôcok ako postele či plienky z kategorizačného zoznamu. V tom prípade by ich poisťovne nemuseli pacientom preplácať.

"Hovadiny"

Do situácie sa osobne vložil aj predseda vlády Robert Fico. Na sociálnej sieti Facebook zverejnil video, v ktorom telefonuje s generálnym riaditeľom VšZP Miroslavom Kočanom. Ten bol dopredu upozornený, že rozhovor je nahrávaný.

"Nechápem, kde na tie hovadiny chodíte," uviedol premiér v reakcii na medializované informácie.

Spomenul exministra Zajaca

"Stiahnite celý ten nezmyselný ozdravný plán," prosí premiér a dodáva, že ak chce VšZP šetriť, tak má šetriť na vlastných ľuďoch, autách budovách. "Nebudete šetriť na starých ľuďoch s nejakými plienkami," rázne vyzýva Fico.

"Nemôžete ten nezmyselný ozdravný plán stiahnuť, hodiť do koša?," pýta sa ďalej premiér. Dodal, že urobí všetko pre to, aby mal minister dostatok peňazí. "Je to niečo, čo nemôžem nikdy podporiť," povedal premiér.

"Niekedy mám pocit, že vedľa Vás sedí nejaký Zajac a Vám to radí," uviedol predseda najsilnejšej vládnej strany. Na mysli mal exministra zdravotníctva Rudolfa Zajaca, ktorý je verejnosti známy pre svoje "20-korunáčky," ktoré Fico v minulosti často kritizoval.

Priority vlády

"Je tu nejaká vláda, ktorá má nejaké priority, toto nemôžem rešpektovať. A hovorím to s plnou vážnosťou," dodal Fico. Evidentne zaskočený Kočan po chvíli odvetí, že ho mrzí vzniknutá situácia a že podcenili komunikáciu. "Návrhy, ktoré tam sú, stiahneme a už sa netýkajú ozdravného plánu," reagoval šéf VšZP.

Podcenenou komunikáciou myslel to, že nevedel o tom, že ak "dáme návrh na ministerstvo, tak sa z toho stane mediálna téma." Do budúcnosti prisľúbil iný postup.

"Viete, pán riaditeľ, že každý s radosťou podsunie médiám čokoľvek, čo môže zbytočne poškodzovať atmosféru," uviedol Fico, ktorý je známy tým, že s viacerými slovenskými médiami nemá dobré vzťahy. V minulosti niektorých novinárov nazval "špinavými protislovenskými prostitútkami."

Nedostatok peňazí

"Ak budete mať nejaké návrhy, predtým, ako niečo napíšete na papier a niekde s tým pôjdete, dojdite sem, poradíme sa," vyzval premiér Kočana. Fico podľa vlastných slov chápe, že situácia v zdravotníctve nie je ľahká a že peňazí nie je dostatok.

"Nerobme zle, lebo ľudia potom nadávajú, frflú a vyzerá to smiešne," upozorňuje premiér na konci videa. "Prosím Vás. Dohodnutí?," pýta sa. "Už sa to určite nestane," prisľúbil generálny riaditeľ štátnej poisťovne.

Pozrite si, ako Robert Fico reagoval na ozdravný plán štátnej poisťovne:

01 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 02 - Modified: 2024-04-18 17:24:22 - Feat.: - Title: Vláda na post eurokomisára za Slovensko podporuje Šefčoviča. Má silné postavenie, tvrdí Fico 03 - Modified: 2024-04-18 15:27:41 - Feat.: - Title: Splnili sme sľub o plnohodnotnom trinástom dôchodku, napĺňame programové vyhlásenie, tvrdí Fico 04 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 05 - Modified: 2024-04-18 15:00:32 - Feat.: - Title: Druhá fáza zatvárania pohotovostí sa blíži. V hre je stále aj skrátenie ordinačných hodín
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 08:20