TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Strata mandátu je citlivá vec, nepodliehajme emóciám, vyhlásil Danko o Matovičovej živnosti

07.03.2017, 11:33
Autor:
TASRTASR

Zásah do práv poslanca parlamentu či možnej straty jeho mandátu je citlivá vec. Povedal to dnes predseda NR SR Andrej Danko (SNS) v reakcii na verdikt Ústavného súdu (ÚS) SR, ktorý potvrdil pokutu vo výške šiestich mesačných platov pre lídra OĽaNO-NOVA Igora Matoviča za to, že ako poslanec nemal v roku 2013 na 21 dní pozastavenú svoju živnosť.

Danko: Mandát nedávame my, ale občania

Matovičovi hrozí za opakované previnenie strata mandátu.

"Nech je to akýkoľvek poslanec, musí byť postoj predsedu NR SR principiálny. Ja nepodlieham emóciám. Je na mieste teraz prísna analýza stavu, teda posúdenie porušenia povinností, lebo sú názory, že sa to má vzťahovať len na jedno funkčné obdobie. S chladnou hlavou si dám predložiť všetky relevantné stanoviská, pristúpim k rozhodnutiu a na základe toho budem iniciovať príslušné konanie," avizoval Danko.

​Zároveň zdôraznil, že politici by nemali podliehať emóciám politického súťaženia v takej ťažkej téme.

"Mandát poslancovi nedávame my, ale občania. Ale zároveň každý poslanec je povinný dodržiavať povinnosti, ktoré mu zákon ustanovuje. Mňa ale život naučil nikdy netancovať nepriateľovi na hrobe. Ja do toho emóciu vnášať nechcem a nechcem ani prejudikovať rozhodnutia," dodal šéf parlamentu.

Matovič verdikt súdu zatiaľ nepozná a pokutu preto zatiaľ platiť neplánuje. "Zaujíma ma zdôvodnenie, keďže v podaní som dobre vyargumentoval, čo je formálne podnikanie a čo je skutočné vykonávanie podnikateľskej činnosti," povedal pre denník Sme.

"Predpokladám, že pokušeniu neodolajú"

O tom, ako dopadne hlasovanie poslancov o jeho mandáte, si veľké ilúzie nerobí. "Predpokladám, že pokušeniu neodolajú," podotkol na margo hlasovania výboru o osude jeho poslaneckého mandátu.

ÚS potvrdil rozhodnutie Výboru NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií, ktorý v júni minulého roku uložil Matovičovi pokutu vo výške šiestich mesačných platov. Matovič odmietal pokutu vo výške takmer 12-tisíc eur zaplatiť a žiadal ÚS preskúmať rozhodnutie výboru. Nazdával sa, že ústavný zákon neporušil, lebo aktívne nepodnikal, hoci živnosť nemal pozastavenú.

Vo veci rozhodol II. senát ÚS na neverejnom zasadnutí ešte 2. marca. Senát rozhodoval v zložení Ladislav Orosz (predseda), Ľudmila Gajdošíková a Lajos Mészáros.

Matovič mal pred časom živnosť opäť obnovenú a opäť sa tak dostal na program parlamentného výboru. Pre opakované porušenie ústavného zákona o konflikte záujmov mu hrozí strata poslaneckého mandátu.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 08:00