Napriek tomu, že pri kauzách býva v defenzíve väčšinou vládna moc, mesiac pred parlamentnými voľbami sa garde obrátilo. Premiér Robert Fico vtedy obvinil lídra OĽaNO Igora Matoviča, že podnik Regionpress v roku 2008 previedol podľa jeho slov na bieleho koňa Pavla Vandáka, ktorý bol v čase prevodu Matovičovým zamestnancom. Podľa Fica sa tak Matovič chcel vyhnúť daňovej kontrole a prepral štyri milióny eur. Zároveň malo byť zničené účtovníctvo firmy, čo šéf OĽaNO odmietol. Novinárov zobral na povalu domu starej mamy v Borovej pri Trnave, kde prezentoval stohy dokumentov ako staré účtovníctvo firmy. Dokumenty následne odovzdal vyšetrovateľovi Národnej kriminálnej agentúry. Doklady z rokov 2002 a 2004 však chýbali. Matovič ich mal ponechať Vandákovi.TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Ústavný súd rozhodol. Matovič musí zaplatiť pokutu a môže prísť o mandát

06.03.2017, 14:59
Autor:
TASRTASR

Ústavný súd potvrdil rozhodnutie Výboru Národnej rady SR pre nezlučiteľnosť funkcií, ktorý v júni minulého roku uložil lídrovi a poslancovi OĽaNO-NOVA Igorovi Matovičovi pokutu vo výške šiestich mesačných platov.

Dôvodom pokuty bolo, že Matovič ako poslanec nemal v roku 2013 na 21 dní pozastavenú svoju živnosť.

Matovič odmietal pokutu vo výške takmer 12-tisíc eur zaplatiť a žiadal ÚS preskúmať rozhodnutie výboru. Nazdával sa, že ústavný zákon neporušil, lebo aktívne nepodnikal, hoci živnosť nemal pozastavenú. Vo veci rozhodol II. senát ÚS na neverejnom zasadnutí ešte 2. marca.

Vyplýva to z informácie, ktorú ÚS SR dnes zverejnil na svojej webovej stránke. Senát rozhodoval v zložení Ladislav Orosz (predseda), Ľudmila Gajdošíková a Lajos Mészáros.

Matovič mal pred časom živnosť opäť obnovenú a opäť sa tak dostal na program parlamentného výboru. Pre opakované porušenie ústavného zákona o konflikte záujmov mu hrozí strata poslaneckého mandátu.

Podpredseda Národnej rady Martin Glváč (Smer-SD) si myslí, že Matovič po rozhodnutí Ústavného súdu SR nemá čo hľadať v parlamente. "Žiadny občan SR nemôže porušovať zákony. Ak by sa to stalo poslancovi Smeru-SD, pán Matovič by už urobil tri tlačové konferencie a žiadal by vyvodenie zodpovednosti. On sám v minulosti žiadal poslancov o vzdanie sa mandátu v oveľa menej závažných prípadoch," skonštatoval. Glváč upozorňuje, že ak sa pod toto chcú poslanci podpísať, potom dávajú ostatným návod, že nezákonné konanie je v absolútnom poriadku.

01 - Modified: 2024-04-17 12:49:11 - Feat.: - Title: Gruzínsky parlament schválil v prvom čítaní sporný zákon o zahraničnom vplyve. Opozícia hlasovanie bojkotovala 02 - Modified: 2024-04-17 12:31:12 - Feat.: - Title: Ústavný súd posúdi ústavnosť častí zákonov týkajúcich sa manželstva 03 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 04 - Modified: 2024-04-16 16:09:50 - Feat.: - Title: Gruzínski poslanci schválili návrh sporného zákona o zahraničných agentoch. V uliciach sa protestuje 05 - Modified: 2024-04-16 12:04:40 - Feat.: - Title: V parlamente sa začala aprílová schôdza, na programe majú poslanci vyše sto bodov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
17. apríl 2024 14:57