Youtube
StoryEditor

Kontroverzné video Matice je opäť na scéne. Historici sú zdesení, píšu Česi

01.03.2017, 18:45
Autor:
chocho
Video upútalo pozornosť aj za hranicami, zaoberá sa ním aj jeden z najčítanejších spravodajských portálov v Česku.

Video Matice slovenskej, ktoré vyvolalo vlnu vášní sa opäť objavilo na Youtube. Matica video stiahla, pretože, ako povedal jej šéf Marián Tkáč v relácii Téma dňa na TA3, „na sociálnych sieťach sa išli ľudia pozabíjať.“ Video upútalo pozornosť aj za hranicami, zaoberá sa ním aj jeden z najčítanejších spravodajských portálov v Česku iDNES.cz.

Alternatívne dejiny

Video s názvom Bez 14. marca rozoberá otázku, čo by sa stalo, ak by v roku 1939 nevznikol Slovenský štát na čele s Jozefom Tisom. Konštatuje sa v ňom, že by „nasledovalo nepredstaviteľné strádanie slovenského obyvateľstva.“

A v čom spočíva kontroverznosť videa? Ukazujú to napríklad pasáže, voči ktorým sa zdvihla najväčšia vlna kritiky. „Ak by osobne Tiso, Ďurčanský a Čatloš húževnato nebránili aspoň akú-takú suverenitu a bojaschopnú armádu, bolo by SNP? Kto a s čím by bojoval, ak by nebolo armády?“ pýta sa hlas vo videu.

Rovnako vyvolala odpor aj otázka relativizujúca osud Židov v Slovenskom štáte: „Keby však v marci 1939 Slovenský štát nebol vznikol, bol by osud slovenských Židov iný, lepší?“ No kontroverzie video vyvoláva už zo svojej podstaty, keďže sa zaoberá udalosťami, ktoré sa nestali a vytvára tak alternatívne dejiny.

Objavilo sa opäť

Video bolo pôvodne umiestnené na youtubovom kanáli TV MATICA a rýchlo sa šírilo internetom. Matičiari ho stiahli vo štvrtok 23. februára.

V ten istý deň sa však na Youtube objavilo opäť. Pridané bolo na kanál s názvom MzK. Podľa všetkého je prepojený s kanálom Marťan z Kuchajdy, ktorý je známy ako hlásna trúba kotlebovcov z ĽSNS.

"Česi sú vyobrazení negatívne"

„Matica slovenská ospevuje Tisov fašistický štát, historici sú zdesení,“ znie titulok portálu iDNES.cz. Česi píšu, že video obsahuje veľa nepresností.

„Celé video je podprahovou manipuláciou, že za Slovenského štátu tu bol kľud a bolo tu dobre,“ povedal pre MF DNES hovorca Ústavu pamäti národa Peter Juščák. „Zvlášť pasáž o holokauste slovenských Židov, ktorá tvrdí, že inde sa mali ešte horšie, je odporná,“ dodal. „V pozadí (filmu) je, samozrejme, obrana Slovenského štátu,“ citujú Česi Dušana Kováča zo Slovenskej akadémie vied.

V závere článku na portáli iDNES.cz sa píše, že „zatiaľčo fašistický štát Jozefa Tisa je vo videu glorifikovaný, Česi sú v ňom vyobrazení negatívne“ a pripomína sa, že podobných videí na tému Slovenského štátu má Matica na konte viac. Okrem toho je pripomenuté, že kníhkupectvo uvádzajúce Maticu ako partnera v januári predávalo kalendár s Tisom.

Pozrite si aj ako šéf Matice Marián Tkáč Bez 14. marca háji (video spustíte kliknutím na obrázok): 

01 - Modified: 2022-05-05 10:13:36 - Feat.: - Title: VIDEO Ruža, to je, keď rozkrojíš zajatcovi penis, opisuje vlastné zverstvá ruský vojak matke 02 - Modified: 2022-04-29 08:19:38 - Feat.: - Title: Dievčatá s autíčkami, chlapci s bábikami. Konečne aspoň jedna krajina mení reklamy na hračky 03 - Modified: 2022-04-27 12:31:45 - Feat.: - Title: Trapas ruskej propagandy. Údajní neonacistickí atentátnici si čas krátili hraním The Sims 04 - Modified: 2022-05-07 18:18:53 - Feat.: - Title: Putinova milenka Kabajevová sa po dlhej dobe ukázala na verejnosti. Poslala mrazivý odkaz 05 - Modified: 2022-04-26 14:41:23 - Feat.: - Title: VIDEO Polícia zverejnila zábery s Baldwinom natočené len pár minút po tragickej streľbe
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 21:30