StoryEditor

Drucker na nahrávke zo stretnutia s lekármi: Ak sa Všeobecná nedofinancuje, končím

28.02.2017, 17:39
Prejav ministra sa zameriaval na nedostatok financií v zdravotníctve a potrebu dodatočného balíka zdôraznil viackrát.

„Pokiaľ nedôjde k dofinancovaniu Všeobecnej zdravotnej poisťovne, nemám tu potom čo robiť,“ povedal minister na dnešnom stretnutí so Slovenskou lekárskou komorou, Asociáciou súkromných lekárov a Zväzom ambulantných poskytovateľov.

Pod zdravotnou poisťovňou myslel pritom najväčšiu, štátnu Všeobecnú zdravotnú poisťovňu, ktorá aktuálne rieši ozdravný plán. Podmienkou jeho zotrvania tak má byť viac peňazí pre rezort. „Ak sa tak nestane, nech príde niekto iný, kto to dokáže vybaviť,“ povedal.

Prejav sa zameriaval na nedostatok peňazí

Podľa hovorkyne rezortu zdravotníctva Zuzany Eliášovej však svoje vyjadrenie myslel iba obrazne. Ako povedala, nič také sa nezvažuje a určite to nebude témou.

Prejav ministra sa zameriaval na nedostatok financií v zdravotníctve a potrebu dodatočného balíka zdôraznil viackrát. Zatiaľ je presvedčený, že peniaze prídu. Na začiatok by podľa neho stačilo 150 miliónov. Dnes o tom hovoril aj s premiérom Róbertom Ficom.

Priama injekcia do poisťovne od štátu však možná nie je. Ak k takémuto dofinancovaniu dôjde, výrazne to bude deformovať trh, vyjadril sa pred časom analytik zdravotníctva Dušan Zachar. Štátnu poisťovňu by to tak priveľmi zvýhodňovalo oproti dvom súkromným poisťovniam, Unionu a Dôvere.

Drucker však navrhuje zvýšenie platby za poistencov štátu, o čom hovoril na aj na zdravotníckom výbore v úvode februára. Viac peňazí by tak prišlo do všetkých troch poisťovní.

Potrebu znížiť ťarchu na ekonomicky aktívnych občanov, pri ktorých si odvody platia zo mzdy, respektíve ich platia ich zamestnávatelia, zdôraznil opäť dnes. „Nie je to korektné, aby ich štát nechával financovať svoje záväzky.“ Podľa odhadov by sa sadzba za poistencov mala zvýšiť v máji či júni.

Ozdravný plán poisťovne

Tvrdeniu ministra mala predchádzať spomínaná diskusia s premiérom. Debatovali najmä o opatreniach Ozdravného plánu Všeobecnej zdravotnej poisťovne.

Fico si ho zavolal na „koberček“ kvôli plánom VšZP, na ktoré upozornili viaceré slovenské médiá. Malo ísť o obmedzenie zdravotnej starostlivosti pre jej poistencov, konkrétne tých s tetovaním, či pírsingom, ktorí dostanú hepatitídu a tiež pacientov, ktorí trpia degeneráciou makuly (špecifické ochorenie očí, pri ktorom pacienti postupne strácajú zrak). Minister však tieto návrhy poisťovne vyvrátil a po niekoľkýkrát zdôraznil, že sa pacientov sa kroky poisťovne nedotknú. „Mnohé z návrhov častokrát narazia na ďalšiu diskusiu,“ povedal na stretnutí s lekármi Drucker a dodal, že nie je príjemné dostať naložené.

01 - Modified: 2024-04-26 15:43:39 - Feat.: - Title: Národná banka testovala žiakov. Výsledky sú zlé, peniazom nerozumejú 02 - Modified: 2024-04-21 12:28:04 - Feat.: - Title: PS možno Rašiho ako šéfa parlamentu nepodporí, Drucker odmieta spory v koalícii 03 - Modified: 2024-04-17 08:24:16 - Feat.: - Title: Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa má kompletné vedenie 04 - Modified: 2024-04-15 11:47:28 - Feat.: - Title: SaS kritizuje Dolinkovej rezort za nečinnosť, niektoré zámery Fica však víta 05 - Modified: 2024-04-15 09:57:02 - Feat.: - Title: Vláda má rokovať o výstavbe novej vojenskej nemocnice v Prešove, vyhlásil Fico
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 07:23