Jana DubovcováTASR/Michal Svítok
StoryEditor

Posledná správa Dubovcovej pre poslancov. Chce lepšiu ochranu pred mučením a pitnú vodu pre všetkých

28.02.2017, 14:17
Autor:
TASRTASR

Zlepšiť ochranu základného ľudského práva nebyť mučený ani podrobený krutému a neľudskému zaobchádzaniu, zabezpečiť každému prístup k čistej, bezpečnej a cenovo dostupnej pitnej vode a zlepšiť bezbariérovosť úradných budov.

Takéto odporúčania adresuje Národnej rade verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová vo svojej poslednej výročnej správe, a to na základe jej zistení v roku 2016. Dokument bol dnes doručený do NR SR, poslanci by o ňom mali rokovať na marcovom zasadnutí.

Ombudsmanka poslancom odporúča ustanoviť nezávislý orgán vyšetrovania policajných postupov a postupov iných štátnych orgánov voči fyzickej osobe, pri ktorých je podozrenie na neoprávnené použitie sily, mučenie či kruté a neľudské zaobchádzanie.

Tento orgán nemá byť podľa Dubovcovej podriadený vláde, nemá byť súčasťou ministerstva vnútra, polície ani prokuratúry a nemá byť obsadený aktívnymi ani bývalými policajtmi či príslušníkmi iných zložiek, ktorých postupy by mal preskúmavať.

Pri problematike vody verejná ochrankyňa práv okrem iného odporúča prijať zákon o prístupe k pitnej vode, ktorý ustanoví subjekty zodpovedné za zabezpečenie prístupu každého k pitnej vode a k hygiene.

V zákone o pomoci v hmotnej núdzi chce do vety: "Základné životné podmienky na účely tohto zákona sú jedno teplé jedlo denne, nevyhnutné ošatenie a prístrešie" doplniť slová "a prístup k pitnej vode a hygiene".

V rámci lepšej bezbariérovosti Dubovcová odporúča zo štátnej kasy vyčleniť peniaze, ktoré by boli účelovo určené na zabezpečenie bezbariérovosti verejných priestranstiev a verejných budov.

Ombudsmanka sa aj tento rok vracia k odporúčaniu, aby politici zabezpečili nezávislosť verejného ochrancu práv aj z hľadiska finančných, organizačných i personálnych otázok. Odporúča preto zabezpečiť ombudsmanovi nezávislosť od výkonnej moci ustanovením samostatnej rozpočtovej kapitoly. Aby mala k ombudsmanovi prístup široká verejnosť, odporúča zriadiť jeho regionálne kancelárie v rámci celého Slovenska.

Jane Dubovcovej sa končí funkčné obdobie 28. marca. Vo funkcii ju vystrieda Mária Patakyová. Kandidátku koaličného Mostu-Híd zvolil parlament 8. februára.

01 - Modified: 2021-12-08 15:43:56 - Feat.: - Title: Štátna karanténa bola protiústavná. Ústavný súd zrušil právomoc úradov nariaďovať izoláciu mimo domova 02 - Modified: 2021-07-24 11:55:04 - Feat.: - Title: Ombudsmanka vyvesila dúhovú vlajku. Pride podporili aj viaceré ambasády, vyvrcholí online programom 03 - Modified: 2021-05-07 09:49:57 - Feat.: - Title: Poslanci odmietli správu o činnosti ombudsmanky 04 - Modified: 2021-02-10 15:35:51 - Feat.: - Title: Ombudsmanka sa obrátila na Ústavný súd. Žiada preskúmať zásahy do práv ľudí počas pandémie 05 - Modified: 2020-12-10 06:36:30 - Feat.: - Title: Ombudsmanka je v preventívnej karanténe, ruší stretnutie s Čaputovou
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 19:06