Tomáš DruckerTASR
StoryEditor

Drucker si za ozdravným plánom VšZP stojí, Zajac ho podrobil kritike

26.02.2017, 11:50
Autor:
TASRTASR

Ľudia s tetovaním či náušnicami sa nemusia obávať. Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa im neobmedzí zdravotnú starostlivosť. Rovnako sa nemusia báť ani ľudia s ochorením zraku. Povedal to dnes minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) v diskusnej relácii TA3 V politike.

Spôsob, ako sa niektoré avizované úsporné opatrenia zdravotnej poisťovne komunikovali v médiách, bol podľa Druckera nešťastný. Absolútne to vylučuje. Je to podľa neho pokus o nepríjemné informácie v médiách.

Nehovoril by o obmedzení zdravotnej starostlivosti, VšZP podľa neho navrhla "prehodnotenie indikačných kritérií". "Ide o podmienky, kedy sa aké lieky môžu používať," povedal Drucker. O návrhu zo strany VšZP rozhodne ministerstvo zdravotníctva, na stole ich má jeho kategorizačná komisia.

Istú mieru nedorozumenia na verejnosti pripúšťa aj exminister zdravotníctva Rudolf Zajac. On však takisto spozornel. "Pretože ak niekto spomenie termín hepatitída typu C a kategorizačná komisia, aj odborník sa zamyslí, či sa to nejde trocha spoplatniť." 

"Toto ochorenie prioritne patrí pod balík, ktorý nikdy nemôže byť ani len trochu spoplatnený," povedal Zajac. Exminister by plánované opatrenia zo strany VšZP nenazval "zajacovinami", ale "ficovinami".

Zajac kritizoval ozdravný plán VšZP. Čítal ho, nie je podľa neho veľmi reálny. Riešenia sú podľa neho slabé a nebudú viesť k úspechu. Priestor, v ktorom sa má podľa neho robiť, je "ideologicky a politicky obmedzený", VšZP to bude mať ťažké. Uviedol, že jej súčasné vedenie nemá podiel na jej zlom finančnom stave. Môže za to vedenie VšZP za druhej vlády premiéra Roberta Fica (Smer-SD), myslí si exminister.

Drucker si za ozdravným plánom stojí. Pripomenul, že ho schválil Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS), takisto ho odobril aj parlamentný zdravotnícky výbor. Rekordná strata VšZP podľa Druckera nie je zapríčinená tým, "že by peniaze odtiaľ niekto ukradol, ale že VšZP mala viac výdavkov ako príjmov, za čo môže napríklad aj zle odhadnutá odpočítateľná odvodová položka".

V ozdravnom pláne mala byť podľa Zajaca spomenutá aj informácia o tom, že VšZP by sa mohla stať akcionárom národných ústavov srdcových a cievnych chorôb. Zajac by sa k takémuto kroku neodhodlal. Nešíril by však fámy o "čiernej privatizácii". Je to podľa neho nesystémový krok. "Nikdy nevieme, aké tety Anky tu raz budú mať moc," povedal Zajac.

Drucker pripomenul, že situáciu vo VšZP s negatívnym vlastným imaním nevedel efektívnejšie vyriešiť. Odmietol reči o privatizácii. "Pretože VšZP musí mať vlastné imanie v poriadku. Darmo sa dostaneme do situácie, keď poisťovňa aj bude vytvárať zisk, no stále bude mať negatívne vlastné imanie. Z titulu zákona by totiž musela byť naďalej v ozdravnom pláne alebo v nútenej správe," dodal Drucker.

01 - Modified: 2024-04-11 07:21:41 - Feat.: - Title: Šéf aliancie Forró rokoval s ministrom školstva Druckerom 02 - Modified: 2024-04-09 07:53:03 - Feat.: - Title: Druckerov rezort poskytne vysokým školám financie na bezpečnostné audity 03 - Modified: 2024-04-05 14:23:29 - Feat.: - Title: Tehotné študentky a mamičky vysokoškoláčky sa dočkali pomoci. Po novom dostanú štyri benefity 04 - Modified: 2024-04-05 09:42:25 - Feat.: - Title: Komisár pre deti Mikloško ocenil zákaz mobilov na školách: Týmto krokom sa zaradíme medzi moderné krajiny 05 - Modified: 2024-04-04 11:50:58 - Feat.: - Title: Drucker zakazuje mobily na školách. Pre prvé tri ročníky úplne, potom platia výnimky
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 18:34