StoryEditor

Život bez odpadu? Na Slovensku to chce veľa trpezlivosti

21.02.2017, 06:30
Zero waste alebo nulový odpad, je jednou z možností ako neutralizovať náš negatívny dopad na životné prostredie. Spája v sebe racionálne hospodárenie s ekologickými cieľmi.

Priemerný Slovák ročne vyprodukoval podľa údajov Eurostatu za rok 2015 takmer 330 kíl odpadu, z toho však vyseparoval len 15 percent. Napriek tomu, že v porovnaní s iným štátmi Európskej únie patrí Slovensko medzi krajiny s najnižšou ročnou produkciou komunálnych odpadov na obyvateľa, v miere recyklácie sme takmer na chvoste.

Myšlienky zero waste sú úzko prepojené práve s tým, ako náš každodenný život ovplyvňuje mieru znečistenia nášho prostredia. Jedna z možností ako znížiť náš vplyv naň je aj radikálna minimalizácia vyprodukovaného odpadu. Zero waste začína už nákupom a končí vhodným spracovaním vzniknutého odpadu. Nulový odpad má niekoľko princípov, ktorými je ho možné dosiahnuť, alebo možno reálnejšie - priblížiť sa mu.

Jednou z možností je nakupovať bez obalov. Možnosť zaslať a nechať si zabaliť tovar do vlastného obalu ponúka na Slovensku napríklad online obchod Bez odpadu. Hoci túto ponuku využíva čoraz viac zákazníkov, stále tvorí len malé percento z celkového počtu balíčkov.

"Niektorí pošlú hneď svoje ušité vrecká alebo poháre, iní si prvú objednávku nechajú zabaliť do nami predávaných vreciek a potom si ich pošlú opätovne naplniť," hovorí Martina Fekiačová z bezodpadu.sk.

Podmienky, ktoré vytvára štát

Prvky ako bezobalový nákup alebo napríklad také kompostovanie, nie sú žiadnou novinkou, boli tu už dávno, no hlavne v mestskom prostredí boli odsunuté do úzadia. Zero waste sa ich snaží znova vyťahovať na svetlo sveta. Medzi priaznivcami nulového odpadu patrí na Slovensku napríklad Ivana Maleš s jej blogom Nezmar, v susedných Čechách zas majú iniciatívu Bezobalu. To je snaha jednotlivcov. Ale akým spôsobom podporuje aktivity v oblasti zero waste samotný štát?

„Podporuje ich najmä prostredníctvom dotácií na budovanie recyklačných kapacít a prostredníctvom regulácií - vnútenej minimálnej miery recyklácie a zhodnocovania odpadov,“ povedal odborník na túto oblasť Radovan Kazda z Konzervatívneho inštitútu M. R. Štefánika.

Spoluzakladateľ dobrovoľníckej iniciatívy Zelená hliadka Matúš Čupka výraznú snahu zo strany štátu nevníma. „Viem len o rozpačitej snahe podporovať separovanie a recyklovanie odpadu. Skôr však za tým vidím tlak Európskej únie ako úprimnú snahu štátu lepšie pracovať s odpadom. Výsledky sú však biedne a len veľmi pomaly dobiehame v recyklácií vyspelejšie krajiny,“ hovorí.

Jeho slová potvrdzujú čísla európskeho štatistického úradu Eurostat. Kým napríklad také Slovinsko či Nemecko zrecyklujú zhruba polovicu odpadu, na Slovensku je to len necelých 15 percent. V EÚ je na tom horšie ako my už len Malta.

Za posledné roky sa miera recyklácie na Slovensku zvýšila, napríklad v roku 2009 sme zrecyklovali len osem percent odpadov. Progres však nastal aj v iných európskych štátoch. Slovensko preto stále zostáva na chvoste Únie. Vo zvyšovaní miery zhodnocovania odpadov je zaznamenateľný postupný mierny progres. Pochybujem však o tom, že ide o pokrok." zhodnotil Radovan Kazda.

Obmedzené podmienky

Ten, kto sa na Slovensku rozhodne pre zero waste, má oproti iným krajinám obmedzené podmienky, hovorí Čupka.  Málo príležitostí vidí hlavne v oblasti redukcie spotreby obalov. Nízky počet obchodov zameraných na bezobalový predaj komplikuje snahu ľudí, ktorí chcú obmedziť svoju ekologickú stopu. Ekologických alternatív je tu veľmi málo, najmä v porovnaní so škandinávskymi krajinami či susedným Rakúskom.”

Nakoniec zostáva otázka, či a do akej miery je vôbec zero waste uskutočniteľný? Je možné dosiahnuť zero waste na Slovensku? Radovan Kazda je k tejto možnosti skeptický. Podľa neho je však možné aspoň zvýšiť mieru recyklácie. A to tak, že sa zvýši miera vnútených výdavkov pre pôvodcov odpadu, napríklad pre domácnosti, alebo výrobcov - teda vnúteným zdražovaním tovarov.

Podľa Matúša Čupku si zero waste vyžaduje veľké množstvo trpezlivosti a úsilia. Podmienky tu na to nie sú vytvorené a človek musí ísť výrazne proti prúdu. Len tak sa však dá vytvoriť dopyt po možnostiach ekologickejšieho fungovania v slovenských mestách," dodáva.

Princípy ako redukovať odpad na minimum

K nulovému odpadu sa môžeme dopracovať tzv. piatimi R - Refuse, Reduce, Reuse, Recycle a Rot.

Prvé dva princípy - odmietnuť a redukovať - sú založené na jednoduchej myšlienke. Odmietnuť zbytočne vytvárať viac príležitostí pre tvorbu odpadu. Nenakupovať zbytočne nové veci, ktoré nevyužijeme. Ďalšia alternatíva je možnosť bezobalového nákupu na trhoch alebo v obchodoch, ktoré ho špeciálne ponúkajú. Nosiť si vlastnú tašku do obchodu je malým, ale nezanedbateľným krokom ako prispieť k redukcii využitých obalov.

Ďalším princípom zero waste okrem Refuse a Reduce je Reuse - opätovné využívanie vecí. Najjasnejším príkladom môže byť nakupovanie v second-hande. No internetom koluje množstvo kreatívnych nápadov, ako využiť staré veci a dať im znova funkciu.

Päticu princípov napokon uzatvára Recycle a Rot, teda triedenie odpadu a kompostovanie. Triedenie odpadu je takmer každému známe, menej rozšírenou informáciou je už existencia špeciálnych malých kompostérov vhodných aj do bytov.

Autorka je študentkou kurzu Globálne výzvy (nielen) pre žurnalistov.

Sekcia Globálne vznikla v rámci projektu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid.
globalne_loga

01 - Modified: 2024-04-16 11:00:00 - Feat.: - Title: Svet vyprodukoval za jediný rok šialených 62 miliónov ton elektroodpadu. Ide o ekvivalent 8 226 bratislavských mostov SNP 02 - Modified: 2024-04-12 11:15:18 - Feat.: - Title: VIDEO Ochranári vložili do kmeňa GPS lokátor. Drevo z Tatranského národného parku má končiť v zahraničí 03 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže 04 - Modified: 2024-03-30 10:30:00 - Feat.: - Title: Británia ako skládka toxických látok. Po brexite nemajú na ich reguláciu peniaze ani odborníkov 05 - Modified: 2024-04-02 14:25:10 - Feat.: - Title: Nigérijskí banditi sa strategicky zameriavajú na únosy študentov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 06:22