StoryEditor

Veľká reportáž z Luníka IX: rómska párty, emócie aj pokora. Pápež zavítal na známe košické sídlisko

14.09.2021, 20:37
Svätý Otec priniesol vylúčenej komunite dôležité posolstvo aj poriadok. Návštevníci však čakali aj osobný kontakt.

Týždne príprav a na ich konci historický polhodinový zážitok. Odbila 16. hodina a pápež František vystúpil na pódium na košickom sídlisku Luník IX. „Príliš často ste boli predmetom predsudkov a nemilosrdných súdov, diskriminačných stereotypov, hanlivých slov a gest,“ prihovoril sa rómskej komunite. Dodal, že je potrebné prejsť od uzavretia k integrácii.

Mnohí dúfali, že Svätý Otec príde priamo medzi ľudí a pozdraví ich zblízka. „Ešte som ho nikdy nevidel. Chcem sa poďakovať za všetko, dáme si s ním aj spoločnú fotku,“ nádejal sa Jozef Horváth, ktorý pricestoval z Krížovej Vsi. Na pápeža čakal v sektore pre očkovaných.

Zblízka si však chceli Svätého Otca pozrieť aj obyvatelia sídliska, ktorí sa neregistrovali a stáli mimo vyhradených zón. „Mohol by prísť bližšie, aby sme ho videli. Aspoň sem, k plotu,“ hovorí obyvateľka bytovky zvanej Slnečnica a ukazuje pritom na zátarasy, ktoré vymedzujú priestor podujatia.

V oficiálnom programe však priamy kontakt s domácimi a účastníkmi nebol a pápež známy svojou spontánnosťou sa tentokrát nastaveného režimu držal.

Unikátna atmosféra

Radosť, smiech a dobrá nálada sa niesli Luníkom IX nielen počas príhovoru najočakávanejšieho hosťa, ale prakticky od rána. Ľudia sa pohupovali v rytme rómskej hudby, ktorá sa miestom rozliehala počas najdôležitejšieho dňa, na aký si tamojšia komunita pamätá. „Duj,...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 19:00