Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook

Ikry by ste hľadali v mexickom kaviári márne. Táto pochúťka nie je pre nás bežná. Ide totiž o vajíčka švábov, ktoré sú v Južnej Amerike veľkou delikatesou.

Áno, vo svete máme zhruba 130 krajín a približne dve miliardy ľudí, pre ktorých cvrčky či iné druhy chrobákov predstavujú bežný jedálniček. Vo väčšine Európskej únie je však takáto strava zatiaľ skôr nepredstaviteľná. Len v tomto roku sa do jej legislatívy dostal medzi potraviny prvý hmyz – múčny červ.

​O niečo skôr však začali s hmyzom podnikať v českej firme WormUP. Jej majiteľ dlhé roky počúval, ako bude práve táto strava budúcnosťou, avšak firiem v krajine nepribúdalo. „Česká republika v tomto bola dosť vpredu, lebo aj v dobe, keď sme vstupovali na trh, sa pracovalo na legislatíve, ktorá vstúpila do platnosti 1. 1. 2020,“ tvrdí Eva Sloupenská z oddelenia obchodu a marketingu spoločnosti.

Aktuálne tak už dva roky ponúkajú chrumkavé červíky s rôznymi príchuťami ako bežný snack, ktorý pri televízii môže nahradiť napríklad zemiakové lupienky či arašidy.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 72% na dočítanie.

Nedozvedeli ste sa všetko?

Digitálne predplatné

Získajte prístup ku kompletnému obsahu

KÚPIŤ

Už máte predplatné?
Prihláste sa

Tento článok ste dočítali vďaka tomu, že ste predplatiteľom Hospodárskych novín. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.

Denný prehľad správ emailom

Dostávajte každý deň nové informácie zo sveta politiky, ekonomiky a biznisu.

Pred zadaním e-mailovej adresy si prečítajte pravidlá ochrany osobných údajov a používania cookies. Súhlas na odoberanie noviniek môžete kedykoľvek odvolať.