Robert Fico, Andrej DankoTASR
StoryEditor

Štyri dôvody, prečo musí Fico s Dankom riešiť problém v koalícii

08.02.2017, 23:00
Predseda SNS Andrej Danko viackrát vystúpil proti Smeru. Pri kauze nárastu cien energií pripustil krízu.

Útoky na ministra kultúry Mareka Maďariča, premiérovho poradcu Erika Tomáša či požiadavka na vytvorenie energetického holdingu. Neprešiel ani rok od vzniku koalície a už musí čeliť viacerým nárokom predsedu SNS Andreja Danka. Všetky tieto kroky napokon viedli k tomu, že sa včera stretli koaliční partneri, aby si vyjasnili svoje pozície.

1. Danko proti koncesionárskym poplatkom
Prvý väčší konflikt v koalícii vypukol po tom, čo sa minister kultúry Marek Maďarič zo Smeru pokúsil presadiť zvýšenie koncesionárskych poplatkov. Proti takémuto kroku sa postavil predseda SNS Andrej Danko a odmietol ich zvyšovanie, pokiaľ sa neukáže, prečo by k tomu malo dôjsť. Návrh na zvýšenie koncesionárskych poplatkov bol pritom zahrnutý v koaličnej zmluve. Maďarič sa voči protestom Danka ohradil a dodal, že jednou z možností, ak sa situácia nevyrieši, môže byť, že podá demisiu. „Ja som predseda koaličnej strany, za partnerov som si vybral predsedov koaličných strán. Mne nebude žiadny minister brnkať na nervy,“ povedal počas sporu šéf SNS pre týždenník Plus 7 dní. Koncesionárske poplatky napokon nestúpli a SNS bola ponúknutá možnosť, aby prišla s vlastným návrhom.

2. Útoky na premiérovho poradcu
Ďalším človekom, ktorý prekáža predsedovi SNS, je poslanec Smeru a zároveň mediálny poradca premiéra Erik Tomáš. Danko ho dlhodobo považuje za človeka, ktorý sa ho snaží zdiskreditovať a médiám podsúva kompromitujúce materiály. Tomáš takýto postup popiera. Danka však nepresvedčil. „Erik Tomáš je zapletený do rôznych mediálnych atakov vyvinutých k mojej osobe,“ povedal včera pre portál Topky.sk.

Reagoval aj na výroky Erika Tomáša, ktorý sa po kauze Dankovho bozkávania výložiek vyjadril, že on by to nerobil.


Na napäté vzťahy medzi koaličnými partnermi však poukázalo aj včerajšie zasadnutie parlamentného výboru pre nezlučiteľnosť funkcií. Dvaja poslanci za SNS totiž hlasovali za to, aby sa výbor zaoberal tým, či sa Tomáš dopustil konfliktu záujmov, keď sa angažoval v kauze Čistý deň. Z koaličných poslancov tak hlasovali ako jediní.

3. Kauza kapitán Danko
Kým do polovice januára tohto roka bol Andrej Danko v ofenzíve, po tomto dátume sa musel prvýkrát brániť. Danko bol v tichosti povýšený na kapitána v zálohe. Reakciou šéfa SNS bolo vyjadrenie, že na povýšenie je hrdý a že si to zaslúži. Na tlačovej besede zároveň pobozkal výložky. „Ja si tú hodnosť zaslúžim, nemám z toho žiadnu výhodu,“ povedal Danko. Kauza sa ťahala približne dva týždne. Zároveň sa však objavil skokový nárast cien energií.


Koncom januára zároveň robila prieskum volebných preferencií agentúra Focus. Národniari v ňom dosiahli desaťpercentný výsledok, čo bolo takmer o štyri percentuálne body menej ako v decembrovom prieskume.

4. Odvolanie šéfa ÚRSO
V súčasnosti vo verejnosti rezonuje kauza skokového nárastu cien energií. Po jej prepuknutí Danko prvý raz pripustil, že medzi koaličnými partnermi nie sú vzťahy celkom korektné. „Ak chcete písať o prvej koaličnej kríze, tá nastane, pokiaľ sa v koalícii nedohodneme, čo ďalej v energetike,“ povedal šéf SNS minulý týždeň. Jeho návrhom bolo, aby sa vytvoril energetický holding. Zároveň tlačil na odvolanie šéfa Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Jozefa Holjenčíka, ktorý bol nominantom Smeru. Spomenul, že s premiérom Robertom Ficom sa nebavil štyri dni.


Zatiaľ čo Danko hovoril o jeho odvolaní, premiér Robert Fico oznamoval na tlačovej besede, že Holjenčík sa vzdal svojej funkcie.

Ostatní koaliční partneri popierali krízu. Predseda strany Most-Híd však pripustil, že sa bude snažiť o nápravu vzťahov. „Sú nejaké osobné rozpory, ale tak ako v minulosti, aj teraz budem robiť mediátora,“ povedal minulý týždeň Bugár. Zástupcovia koalície napokon dospeli k tomu, že si chceli svoje vzťahy vyjasniť na včerajšom zasadnutí koaličnej rady.

01 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente 02 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 03 - Modified: 2024-04-18 09:29:58 - Feat.: - Title: Ide o významný posun. Dôchodcovia ocenili návrh SNS ohľadom prenosu rekreačných poukazov seniorom 04 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Hovoria im vlci. Aká je agenda mladých smerákov v parlamente? Glücka zaujímajú regióny, Mažgúta kultúra
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 18:44