Marian KotlebaPeter Mayer
StoryEditor

Kotlebovci prirovnali očkovanie k Mengeleho experimentom, žiadajú zmenu zákona

06.02.2017, 17:43
Opoziční poslanci predložili návrh zákona, ktorého cieľom je očkovanie na báze dobrovoľnosti.

Podľa platného zákona je očkovanie  na Slovensku povinné, za nepodrobenie sa vakcinácii možno uložiť pokutu vo výške 331 eur. Členovia opozičnej strany Ľudová strana Naše Slovensko (ĽS NS) s takto nastavenou legislatívou nesúhlasia a chcú vytvoriť podmienky pre slobodné rozhodovanie sa občanov o očkovaní.

Všetci občania Slovenská sú povinne očkovaní proti desiatke chorôb (záškrtu, čiernemu kašľu, či detskej obrne), v EÚ je 14 krajín, ktorých občania sú povinní nechať sa zaočkovať a 14 krajín, kde takáto povinnosť neexistuje. Kompletný zoznam chorôb, proti ktorým sa na Slovenku povinne očkuje, uvádza na svojej webstránke Úrad verejného zdravotníctva.

Zákon prerokujú výbory 

Pätica poslancov LS-NS (Marian Kotleba, Rastislav, Schlosár, Ján Kecskés, Natália Grausová a Jana Nehézová) preto v polovici januára navrhla zákon, ktorého "cieľom je vytvoriť podmienky pre slobodné rozhodovanie sa občanov Slovenskej republiky o podstúpení lekárskeho zákroku – očkovania. Očkovanie sa u nás vykonáva masovo aj na najmenších deťoch, pričom so sebou prináša značné zdravotné riziká a súčasne je vykonávané v drvivej väčšine prípadov na zdravých ľuďoch, len ako prevencia – keď nie je bezprostredne ohrozený ich život a zdravie," ako sa uvádza v dôvodovej správe, ktorá je dostupná na webstránke Národnej rady SR.

Predseda parlamentu navrhol Národnej rade prideliť zákon na prerokovanie Ústavnoprávnemu výboru Národnej rady Slovenskej republiky a Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre zdravotníctvo.

Veľký biznis pre farmafirmy

Správa ďalej uvádza, že očkovanie prináša množstvo rizík pre život a zdravie ľudí (má spôsobovať autizmus, sklerózu, či viacero druhov rakovín), je neefektívne a nemá byť  pravou príčinou ústupu infekčných chorôb. Tou majú byť zásadne lepšie životné podmienky a lekárska starostlivosť.

Dôvodová správa spomína médiá, ktoré majú účelovo zavádzať a dezinformovať verejnosť o vzniknutých epidémiách. Očkovanie nie je, podľa správy, zlučiteľné s kresťanskou vierou a predstavuje veľký biznis s "ohromnými ziskami" pre farmaceutické spoločnosti, ktoré majú korumpovať lekárov, vedcov či úradníkov tak, aby zaujímali pozitívny postoj k očkovaniu a zamlčiavali riziká.

Nacistické zverstvá

Súčasná legislatíva pripomína kotlebovcom "neľudské experimenty nacistických zločincov". Poslanci spomínajú praktiky dr. Josefa Mengeleho, neslávne známeho nacistického lekára a člena SS, ktorý v koncentračnom tábore Auschwitz vykonával na ľuďoch experimenty. Je často označovaný za jedného z najväčších vojnových zločincov, je mu pripisovaná smrť tisícov ľudí.  

Správa sa pýta, v čom sa očkovanie na Slovensku líši od "týchto nacistických zverstiev." 

Protiočkovacia rétorika nie je u kotlebovcov novinka. Túto kartu používali už v kampani pred poslednými parlamentnými voľbami, líder ĽS NS v rozhovore pre RTVS uviedol, že štát by nemal rodičov nútiť, aby si deti nechali zaočkovať.

Úrad verejného zdravotníctva očkovanie podporuje

"Očkovanie je celosvetovo považované za najúčinnejší prostriedok prevencie infekčných ochorení," uviedol v reakcii pre HNonline.sk tlačový odbor Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky.

Úrad podporuje zachovanie povinného očkovania a dodáva, že "v krajinách, kde je očkovanie dobrovoľné, sa vo väčšej miere vyskytujú epidémie infekčných ochorení. Ide najmä o epidémie osýpok alebo mumpsu, ktoré sa opakovane vyskytujú napríklad v Nemecku, Taliansku, Holandsku, Belgicku a vo Veľkej Británii."

Poslanci by mali prispieť k progresu 

"Je principiálne dobre, ak sa politici zaujímajú o zdravotníctvo, v rámci ktorého je veľa problémov a treba ich riešiť. Avšak považujem za veľmi zvláštne, ak politici - a to je jedno z akej strany - riešia tak odborný problém, ako je vakcinácia," myslí si Peter Celec, prednosta Ústavu molekulárnej biomedicíny na Lekárskej fakulte UK v Bratislave.

"Nebyť očkovania, asi polovica z navrhovateľov by už dávno nežila," dodal. Celec potvrdil, že väčšina vakcín nefunguje a má má výrazné vedľajšie účinky, avšak dodal, že takéto vakcíny sa na trh nedostanú. "Vďaka vede a biomedicínskemu výskumu sa na trh dostanú len vakcíny, ktoré sú preukázateľne bezpečné a účinné. Ak majú niektorí poslanci pocit, že vedia robiť výskum lepšie ako vedci, mali by možno zmeniť povolanie a prispieť k vedeckému progresu priamo," uzatvára Celec.

01 - Modified: 2024-04-22 12:53:01 - Feat.: - Title: Zaočkovanosť na Slovensku klesá pod 95 percent, upozorňujú odborníci 02 - Modified: 2024-03-14 06:08:33 - Feat.: - Title: Záškrt po dekádach zabíja, čierneho kašľu pribúda. Antivaxeri sú ako sekta, tvrdí pediatrička 03 - Modified: 2024-03-17 14:00:00 - Feat.: - Title: Vedci preskúmali muža, ktorý absolvoval 217 očkovaní 04 - Modified: 2024-03-15 11:44:09 - Feat.: - Title: Čierny kašeľ je tu, nevylučuje sa ani vznik lokálnych epidémií 05 - Modified: 2024-03-06 21:55:37 - Feat.: - Title: Vedci v Nemecku skúmali muža, ktorý sa dal 217-krát očkovať proti covidu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 12:47