BratislavaHN/Pavol Funtál
StoryEditor

Bratislavský problém sa vracia. Dokedy budú otvorené podniky v Starom Meste?

30.01.2017, 14:54
Autor:
TASRTASR

O otváracích hodinách podnikov a prevádzok v bratislavskom Starom Meste by sa malo rozhodovať na tretí pokus v marci. Práve na zasadnutie miestneho zastupiteľstva, ktoré je naplánované na 28. marca, má byť predložený nový návrh všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o pravidlách času predaja v obchode a času prevádzky služieb na území mestskej časti spolu s VZN o verejnom poriadku.

"Oba návrhy sú pripravené a momentálne prebieha ich pripomienkovanie formou stretnutí s občanmi a podnikateľmi," uviedla pre TASR staromestská hovorkyňa Nora Gubková.

Práve rozsiahle pripomienkovanie je podľa nej jedným z objektívnych dôvodov, prečo nie sú návrhy predkladané už na februárové rokovanie poslancov. Pôvodne chcel totiž starosta Radoslav Števčík predkladať materiály v skoršom termíne, a to buď v januári, resp. na februárové zasadnutie miestneho zastupiteľstva, ktoré je naplánované na utorok 7. februára.

Vedenie miestneho úradu sa však nakoniec rozhodlo uprednostniť "dobré VZN a dobrú" legislatívnu úpravu pred rýchlou. "Rozhodli sme sa, že našou prioritou je dobré VZN. Trpezlivo preto rokujem so všetkými zainteresovanými o ich pripomienkach. Potom bude nasledovať rokovanie s poslancami tak, aby finálny návrh išiel do rokovania ako výsledok širokého konsenzu," odôvodňuje Števčík.

Hovorkyňa v tejto súvislosti zároveň upozorňuje, že miestne zastupiteľstvo má svoje procedúry dané zákonom o obecnom zriadení, ako napr. lehotu na vyvesenie návrhu či pripomienkové konanie. Doterajšie rokovania s dotknutými stranami, teda s občanmi i prevádzkovateľmi, však vedenie miestneho úradu v porovnaní s predchádzajúcimi stretnutiami hodnotí ako pokojnejšie a triezvejšie.

Starosta však opätovne upozorňuje, že samotné VZN o prevádzkovej dobe podnikov a prevádzok na území mestskej časti nestačí. Podľa neho je potrebné tiež sprísnenie VZN o ochrane verejného poriadku, a to nielen na miestnej úrovni, ale aj na úrovni mesta. Pripravuje preto návrh na zmenu celomestského VZN, pričom verí, že mestskí poslanci ho podporia.

Okrem toho by sa mala zmeniť legislatívna úprava, napr. aby aj obec mala možnosť regulovať svojím nariadením zdroje hluku a vibrácií. "Nesúvisí to len s hlučnými prevádzkami, ale súvisí to aj so stavebnými prácami cez víkendy," hovorí starosta s tým, že o návrhu zmeny zákona o ochrane zdravia už hovoril s predchádzajúcim i súčasným hlavným hygienikom.

V uplynulom roku zaznamenala mestská časť množstvo sťažností od občanov na nedodržiavanie prevádzkovej doby a na rušenie nadmerným hlukom. Mestská polícia riešila údajne viac ako 1600 podnetov a uložila pokuty vo výške 8840 eur. Viacerých previnilcov postúpila na priestupkové konanie na staromestský miestny úrad. "Ten začal 37 konaní, z ktorých sa doteraz podarilo právoplatne ukončiť 22 a celkovo boli vyrubené pokuty v sume 28.100 eur," dodala Gubková.

V Starom Meste platia v súčasnosti otváracie hodiny podnikov a prevádzok do 22.00 h. V minulosti sa povolenia na otváracie hodiny vydávali pre každý podnik individuálne, pričom niektoré boli otvorené aj dlhšie ako do 22.00 h. Osobitú prevádzkovú dobu však vyčítala samospráve prokuratúra, čo potvrdil aj Najvyšší súd SR, podľa ktorého by mali byť pravidlá nastavené jednotne.

01 - Modified: 2024-04-25 06:19:05 - Feat.: - Title: Vodiči pozor: Na D2 na vjazde do Bratislavy z Malaciek sa zdržíte hodinu 02 - Modified: 2024-04-23 14:02:16 - Feat.: - Title: Bratislavský Slovnaft čakajú v najbližších týždňoch odstávky. Potrvajú až do polovice júna 03 - Modified: 2024-04-24 13:18:02 - Feat.: - Title: Šofér bratislavskej električky Marek: Za meškanie často môžu ľudia. Ak vás vodič nepočká, nemusí to byť len jeho škodoradosť 04 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Takto sme mali fičať Bratislavou: Pozrite si archívne zábery a vizualizácie nepostaveného metra 05 - Modified: 2024-04-20 07:46:00 - Feat.: - Title: Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 09:13