StoryEditor

Sú to Dankovi nominanti. Robia pre neho špinavý biznis, hovorí Matovič o kauze cien energií

25.01.2017, 09:36
OĽaNO-NOVA na brífingu prezradilo nové zistenia v kauze okolo zvýšenia cien energií.

Šéf OĽaNO-NOVA Igor Matovič poukázal na brífingu na fakt, že v dozorných radách energetických spoločnosti na východnom, strednom a západnom Slovensku sú šéfovia nominanti SNS.

Ide o Evu Milučkú (ZSE), Karola Haťapku (SSE) a Jána Dorkina (VSE).

"Vyzývame Danka a premiéra Roberta Fica, aby prestali robiť kšefty, odvolali svojich nominantov z predstavenstiev a dozorných rád a aby tam nominovali odborníkov v energetike," vyhlásil Matovič.

Matovič podáva trestné oznámenie

Šéf OĽaNO ďalej vyzval premiéra, aby sa neskrýval za šéfa regulačného úradu Jozefa Holjenčíka.

"Ten tam síce nemal už dávno byť, je to diletant. Okrem toho musí odvolať všetkých nominantov."

Podávame trestné oznámenie na neznámeho páchateľa a zistíme, kto chcel okradnúť ľudí.  

„Koalícia sa nemôže tváriť, že o zvyšovaní nevedela"

Poslankyňa Veronika Remišová (OĽaNO-NOVA) upozornila, že hlavným problémom pri nových cenách za elektrinu sú ceny za jej distribúciu.

Tie však regulačný úrad neurčuje sám, ale na základe návrhu distribučných spoločností.

Štát je pritom väčšinovým vlastníkom všetkých energetických spoločností na Slovensku, v každej má 51 % akcií.

Manažérsku kontrolu síce vykonáva druhý akcionár, ale vláda má svojich zástupcov v orgánoch všetkých distribútorov energií. A preto my sa dnes pýtame, ako títo štátni nominanti zastupujú občanov a čo za svoje tisícové odmeny v dozorných radách a predstavenstvách vlastne robia? Zástupcovia štátu v podniku by museli byť hluchí a slepí, ak o pripravovanom zvyšovaní cien nevedeli,“ uviedla Remišová na dnešnej tlačovej konferencii v Národnej rade (NR) SR.

Dodala, že štát nominuje väčšinu členov dozornej rady a dvoch z piatich členov predstavenstva, a to tak materských firiem, ako aj distribučných spoločností.

Vládna koalícia sa podľa poslankyne nemôže tváriť, že o zvyšovaní cien nevedela. Distribučné spoločnosti totiž poslali návrh ÚRSO už v septembri, o cenách sa tak museli baviť už od leta.

01 - Modified: 2024-04-08 08:29:24 - Feat.: - Title: Plyn aj elektrina v minulom týždni na európskych burzách zlacneli 02 - Modified: 2024-04-01 13:31:00 - Feat.: - Title: Nemci budú platiť viac za kúrenie plynom, keďže DPH sa vracia na 19 percent 03 - Modified: 2024-04-02 06:24:06 - Feat.: - Title: Kúpili drahé zariadenia, no 500-tisíc eur už nezaplatili. Podnikatelia z Bystrice tvrdia, že firmu nevlastnia 04 - Modified: 2024-03-16 12:30:00 - Feat.: - Title: Tieto veci doma robí každý z nás, ročne nás stoja desiatky eur. Pozri si, ako ušetriť v domácnosti, intráku či podnájme 05 - Modified: 2024-03-13 13:24:20 - Feat.: - Title: Humennému hrozil čierny scenár. Multimiliónový problém na východe napokon hasí až ministerka Saková a vláda
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 03:16