StoryEditor

Fico pre HN: Kiska môže vyznamenať, koho chce. Ale ja pri takom kabarete nebudem

Predseda vlády Slovenskej republiky Robert Fico o brexite, spore s prezidentom a zásahu proti rozhodnutiu ÚRSO pre Hospodárske noviny.

Dva roky za sebou sa premiér nezúčastnil na štátnej recepcii, na ktorej prezident udeľuje štátne vyznamenania. Vlani bol podľa neho dôvod, že vyznamenaní ľudia boli proti vzniku samostatného Slovenska, tento rok ho zas mali vyrušiť navrhnuté mená. „Ak by sa mala na budúci rok, pri 25. výročí vzniku Slovenska, opakovať situácia, že sa prezident rozhodne vyznamenať ľudí typu pána Kaščáka alebo takých, ktorí boli vyznamenaní pred rokom, tak sa obávam, že táto udalosť bude pravdepodobne bez účasti predsedu vlády a predsedu parlamentu,“ tvrdí Fico.

Jednou z hlavných európskych tém je vystúpenie Veľkej Británie z EÚ. Britská premiérka Theresa Mayová najnovšie oznámila, že chce tvrdý brexit. Ako by mali byť v takomto prípade nastavené vzťahy s Britániou?

​Asi by nebolo správne, ak by teraz každý členský štát z 27 individuálne komentoval vyhlásenia britskej premiérky. Je dohoda, že všetky štáty budú postupovať spoločne a budú mať spoločné vyhlásenia. Ak sa však Veľká Británia rozhodla, že jej postačí akási zmluva o voľnom obchode s EÚ, tak odpadáva problém so štyrmi základnými slobodami. V tomto prípade Británia nepožaduje prístup na jednotný európsky trh.

Aká je teda vaša odpoveď?
Veľmi jednoduchá. Ak britská premiérka hovorí o svojich občanoch vo svojej krajine, my na Slovensku budeme hovoriť o našich občanoch. Plus budeme k tomu pridávať aj občanov Európskej únie, na ktorej nám veľmi záleží. Najpodstatnejšie je, aby sa z ľudí, ktorí už sú vo Veľkej Británii, nestali občania druhej kategórie. Dúfam, že toto Británia zagarantuje.

Čo znamená občania druhej kategórie?
Mohlo by sa stať, že by im bol obmedzený prístup k niektorým dávkam či niektorým systémom, ktoré budú mať k dispozícii občania Veľkej Británie. Na druhej strane, budeme musieť rešpek...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 04 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej? 05 - Modified: 2024-04-18 14:30:51 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 21:31