TASR/František Iván
StoryEditor

Predaj košického U. S. Steelu je na spadnutie. Slovenský multimilionár je bez šance, Číňania ho preplatili

24.01.2017, 09:17
Autor:
vanvan
Predaj košickej oceliarne čínskej skupine He Steel Group sa blíži do finále. Údajne za ňu zaplatia 1,4 miliardy eur.

Už čoskoro sa rozhodne o osude košickej oceliarne U. S. Steel. Už vo štvrtok majú na rokovaní s investormi v americkom Pittsburghu oznámiť, že v rokovaniach o predaji akcií pokračujú už iba s jediným záujemcom. Čínskym oceliarskym gigantom He Steel Group, ktorý mal za košickú oceliareň ponúknuť 1,4 miliardy eur. Informáciu dnes priniesol denník Korzár. 

Pôvodne bola pritom v boji o U. S. Steel aj česká skupina Moravia Steel, ktorú spoluvlastní slovenský milionár Tomáš Chrenek. Podľa informácií denníka však za fabriku ponúkli omnoho menej ako Číňania, čo ich malo z boja o kúpu na fabriku vyradiť. 

​Predaj čínskemu akcionárovi sa údajne skloňuje aj medzi zamestnancami. „Máme to z dobrých zdrojov, že nás predajú Číňanom. Otázne je len, že kedy sa tak stane. Už sme o tom hovorili aj v robote," cituje denník jedného zo zamestnancov fabriky, ktorého totožnosť neuviedol. 

Že sú košické oceliarne na predaj, potvrdil aj vedúci odborov oceliarne Mikuláš Hintoš. Doplnil však, že bližšie informácie o kupcovi nemajú.

„Prednedávnom sme sa pýtali prezidenta U. S. Steel Košice Scotta Buckisoa, čo je nové v súvislosti s predajom spoločnosti. Povedal nám, že spoločnosť je vždy na predaj, otázka je cena. Podľa neho, ak niekto príde s nejakým veľkým balíkom  určite o tom budú rozmýšľať. Povedal tiež, že ak k tomu dôjde, tak my ako odborová organizácia budeme prví, ktorí sa o tom v zmysle legislatívy 30 dní predtým dozvieme. Nemáme vôbec žiadny prehľad o tom, či je záujemca Číňan, Rus, Ukrajinec, alebo Čech. Nikto nám nič nepovedal," povedal pre TASR Hintoš.

Špekulácie o odchode amerického investora čínskej skupine He Steel začali už pred pár mesiacmi. Minister hospodárstva Peter Žiga vtedy priznal, že pokiaľ by americký investor z fabriky odchádzal, vláda by mala záujem „vložiť nohu do dverí“

01 - Modified: 2024-04-16 07:56:34 - Feat.: - Title: Z kancelárie výhľad na fabriky. Do Košíc mieri nové nákupné centrum, developer môže doplatiť na sivú lokalitu 02 - Modified: 2024-04-13 07:51:18 - Feat.: - Title: Vážna dopravná nehoda: V Košiciach sa zrazili dve autá, zranených je osem ľudí 03 - Modified: 2024-04-06 12:00:00 - Feat.: - Title: Vyvetraj si po voľbách hlavu. Skvelé miesta na výlet len na skok od Košíc 04 - Modified: 2024-04-02 10:42:16 - Feat.: - Title: Na Jakobyho ulici v Košiciach by mal vyrásť bytový komplex za 12 miliónov eur 05 - Modified: 2024-03-28 13:37:43 - Feat.: - Title: Polícia vyšetruje v Košiciach zber autovrakov, považujú sa za nebezpečný odpad
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 08:41