StoryEditor

Exšéf SIS Pčolinský pre HN: Radšej byť neprávom vo väzbe v Leopoldove ako oprávnene na onkológii

12.09.2021, 19:30
„Navždy mám pokazené meno,“ povedal v rozhovore pre HN bývalý riaditeľ SIS Vladimír Pčolinský.

Roberta Kaliňáka som sa v nedávnom rozhovore spýtala, ako spáva. A čo vy? Ako spávate po tom, ako k vám vtrhla kriminálka?

Vo väzbe v Leopoldove som spával bezproblémovo od pol desiatej večer do pol šiestej ráno. A vôbec ma nerušilo ani to, že každú polhodinu ma chodili kontrolovať a svietili pritom svetlom, či žijem. Takže spával som dobre. Teraz je to horšie, ale nesúvisí to s kvalitou spánku, ale preto, že namiesto o pol desiatej večer chodím spávať o pol tretej ráno. Pretože stále je čo robiť. Snažím sa informačne dobehnúť to, čo som stratil.

Vraj ste podľa vášho brata Petra vo väzbe schudli desať kíl. Zo stresu?

Nie, ono to súvisí so zmenou stravy, a z liekov, ktoré som predtým bral a mali vedľajšie účinky. A potom, keď sa kontrolujete, čo jete, tak tú hmotnosť viete nejako korigovať. Aby som to zhrnul, tak oproti marcu som mínus šesť kilogramov a urobím všetko pre to, aby som to udržal, prípadne ešte trochu znížil.

Navádzal vás vo väzbe a pri vyšetrovaní niekto k výpovedi, mučili vás?

Mňa nikto nemučil a nemali ma ani k čomu navádzať. Ja som psychicky pomerne silný, takže neviem si predstaviť, na čom by ma niekto mohol zlomiť. Akože boli také náznaky, keď mi policajti vraveli, že my vás považujeme za slušného človeka, a tak by sme sa mohli niekedy porozprávať o nejakých veciach. Alebo, že keď sme už teraz kamaráti, tak by ste nám mohli niečo povedať. Existuje taký výraz, on asi nie je vhodný do Hospodárskych novín, je to skratka „kuprezak“, ktorú hádam nemusím vysvetľovať. A s „kuprezakmi“ ja nedebatujem.

HN

Prečo potom Robert Fico a opozícia tvrdia, že sa také niečo deje?

Pozrite sa, niekto je na niečo citlivejší a keď sa príde na to, na čo je tento človek citlivý, tak sa na tento bod zatlačí. Niekto je možno fixovaný na deti a obmedzia mu možnosť komunikovať, tak potom to zle prežíva. Alebo ak niekto si potrpí na seba a má obmedzenú slobodu a znížený životný štandard, tak naschvál sa to dá obmedziť tým, že ho presunú do iného ústavu na výkon väzby, ktorý má oveľa horšie podmienky.

V médiách sa prezentujete ako človek, ktorý tú väzbu zvládol ľavou zadnou. Prečo potom bývalý policajný prezident Milan Lučanský spáchal samovraždu, ak vravíte, že sa to dalo vo väzbe vydržať?

No je to o tom, do akej miery ste silný, ako si veríte a čo je pre vás v tej väzbe podstatné, teda ako sa mentálne nastavíte. Ja som vyšiel z jednoduchých pomerov a rodičia mi síce umožnili študovať, ale zároveň som musel v lete kydať hnoj aj zemiaky vykopávať. To znamená, že viem, čo to je fyzická práca. A tiež som v 90. rokoch býval na internáte a tá kvalita ubytovania tam bola taká, ako je dnes vo väzbe...

Lenže na internáte pre tie podmienky nespáchate samovraždu...

Na internáte sa páchajú iné veci, ktoré sa zas nepáchajú vo väzbe.

Len som chcela naznačiť, že nie každý asi zdieľa váš názor, že tá väzba je taká jednoduchá a nenáročná.

Áno, osobná skúsenosť je neprenosná a každý to prežíva inak. Niekto sa zrúti, ak stratí len peňaženku, a iný si povie, hlavne, že som zdravý. Takisto je to aj vo väzbe. Vravel som si, že radšej byť neprávom vo väzbe v Leopoldove ako oprávnene na onkológii.

Čo ste si pomysleli, keď ste sa dozvedeli, že námestníka SIS Borisa Beňu zadržala NAKA?

No ja som to vedel už predtým, že ho zatknú. Vedel som to od Beňu, ktorý to mal odkomunikované s Ľudovítom Makóom, že ho zatknú. Bolo to jednak ľudsky nepríjemné, pretože som s ním naozaj vychádzal dobre. Jednak pracovne, lebo odišiel človek, ktorý mal na starosti veľa vecí, takže ma to mrzelo.

Aký ste s ním mali vzťah?

Závisí od toho kedy.

Odkedy sa poznáte?

Spoznali sme sa v roku 2010 a ja som sa za neho viackrát prihovoril v rôznych situáciách, keď mu kvôli nejakým záležitostiam hrozilo skončenie služobného pomeru. A zároveň bol pomerne šikovný, takže ak bola možnosť nejakého kariérneho rastu, tak takisto som sa za neho prihovoril. Ale vždy v konečnom dôsledku to personálne rozhodnutie robil niekto iný, nie ja. Takisto som to bol ja, kto ho ešte pred voľbami zoznámil s Antonom Šafárikom, ktorý si ho obľúbil a dal mu ponuku, aby išiel pracovať do top manažmentu SIS.

Vy ste si ho tiež ponechali vo funkcii...

Nechcel som robiť čistky, že teraz povyhadzujem všetkých ľudí a budem si ťahať nových ľudí zvonku. A bude...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-06-22 19:45:51 - Feat.: 0 - Title: Exšéf SIS Pčolinský mal návštevu vo väzbe: Schudol desať kíl a zostarol o päť rokov 02 - Modified: 2021-08-31 14:18:13 - Feat.: 0 - Title: Kto sa ma snažil umlčať, to si zatiaľ nechám pre seba, povedal Pčolinský po prepustení
01 - Modified: 2024-04-12 05:48:44 - Feat.: - Title: Kritiku na voľbu Gašpara zahraničné služby neriešia. Českí tajní: Vzájomná dôvera je pre spoluprácu zásadná 02 - Modified: 2024-04-05 12:24:58 - Feat.: - Title: Keď Slovensko je pre teba nekonečné pieskovisko 03 - Modified: 2024-03-22 09:29:53 - Feat.: - Title: Žilinka sa ohradil voči kritike: V trestných veciach exšéfa SIS Pčolinského som nikdy osobne nekonal 04 - Modified: 2024-03-21 12:41:53 - Feat.: - Title: Kauza rozuzlenie: Generálna prokuratúra zrušila obvinenie exšéfa SIS Pčolinského 05 - Modified: 2024-03-11 15:18:39 - Feat.: - Title: Gašpar odmieta, že sa pri získaní kompetencií šéfa SIS obchádzala prezidentka
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
17. apríl 2024 00:32